Alle innlegg av admin

Bransjemesse hos Aass

Den 16. april ble det igjen Oslotur for et par representanter fra HCØ. Denne gangen var det vår samarbeidspartner under Hamar Ølfestival, Aass Bryggeri, som arrangerte bransjemesse.

Vi ble kjent med sortimentet fra Aass, og det mest spennende var nok nyheter fra deres sideprosjekt/»pilotbryggeri» Bryggehuset (dette er forøvrig stedet hvor vi i Hamar Ølfestival også brygger vårt eget festivaløl). Vi fikk bl.a prøve deres Lager, Tropical Red Ale, Rauchbier, Ginger Beer og Double IPA.

Deretter var det tid for ølskole, hvor ulike typer øl ble satt sammen med ulike typer mat. For eksempel lærte vi at hveteøl passer til mildere mat, Vienna Lager (presentert som en mellomting mellom pils og bayer) passer til stekt fisk, IPA til mer krydret mat, og Bock til desserter.

Et lite kurs med tapping av pils og IPA ble det også tid til helt til slutt:

Vi takker Aass for bevertningen, og som tidligere vil det meste fra Aass’ sortiment være tilgjengelig under årets Hamar Ølfestival!

Ølsmaking hos den belgiske ambassadøren

To heldige utsendte fra fra HCØ var invitert til ambassadørens residens den 21. mars, hvor i alt 20 belgiske bryggerier presenterte sine ølspesialiteter. Etter en kort velkomst og introduksjon ved Belgias ambassadør Nancy Rossignol var det tid for mingling og smaksprøver.

Det var en god blanding av nye og gamle bryggerier, og nye og gamle ølsorter. Med til sammen nesten 100 varianter å velge blant var det jo ikke alt man fikk med seg, men her er et knippe høydare vi synes er verdt å nevne:

  • Ragnaröck Blond (5,5%) fra Enigma Brewery. Lett, syrlig sommerøl.
  • Lupin Monster IPA (7%) fra Enigma Brewery. IPA.
  • Silly Scotch (8%) fra Brasserie de Silly. «Skotsk ale»-type. Mørk men likevel tørr.
  • La Chouffe (8%) fra Duvel Moortgat. Ligner på den «vanlige» Duvel, men litt mørkere og bedre.
  • La Corne du Bois des Pendus (8%) fra Brasserie d’Ebly. Mørk men frisk. Smak av kaffe og sjokolade.
  • Troubadour Westkust (8,5%) fra Brouwerij The Musketeers. Mørk IPA.
  • St Martin Abbey (8%) Brown fra Brasserie de Brunehaut. Mørk, god smak av kaffe.
  • Kapittel Prior (9%) fra Leroy Breweries. «Abbey ale»-type, litt skarp.
  • Kasteel Barista (11%) fra Brouwerij Van Honsebrouck. Mørk, mye sjokolade *)

*) Passer visstnok godt til din daglige frokost-croissant. Dem om det…

Ølmangfoldet i Belgia er uten sidestykke, og noe så unikt at belgisk ølkultur ble plassert på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 2016. Den er mer levende enn noensinne takket være bryggernes kreativitet, bruk av spennende råvarer og bryggeprosesser. Belgia er fortsatt et av de mest aktive land i verden i bryggerisektoren, med over 224 bryggerier, mer enn 1500 øltyper og nærmest tre milliarder kroner investert de siste årene.
Hamars Culturelle Ølvenner er stolte over at vi blir bedt inn til Den Belgiske Ambassade, sammen med handelsavdelingene Flanders Investment & Trade og Wallonia Export & Investment, når de har nyheter på Belgisk øl. Her har vi muligheter for nettverking, oppdage bryggerier som ikke er representerte i Norge eller bli bedre kjent med de som allerede er på det norske markedet og, ikke minst, prøvesmake.
Vi takker for et flott arrangement, og ikke minst: Takk for ølen, Belgia!

Londonpuben «Ye Olde Bridge» i Hamar – NRK Norge Rundt var der

Våre to medlemmer, Ulv og Aina Lassen, var med i et innslag på Norge Rundt på NRK fredag 27.01, fra puben  «Ye Olde Bridge» på Hamar. Dette er puben til Jørn og Gunn Magdalene Helgesen som de åpnet offisielt i 2002.

Trykk på bildet for å se innslaget hos NRK 🙂

Her er også en link fra Hamar Dagblad så får dere mere info om puben:
https://www.hamar-dagblad.no/bolig/hamar/interior/apner-huspuben-for-alle/f/5-80-32800

Hamar Ølfestival 2016, 2.6 – 4.6. Alltid den 1. helga i juni

Så er den 13. ølfestivalen i Hamar historie.  Vel 8.000 besøkte oss på Stortorget som blir vårt faste festivalsted i årene fremover.  De besøkende hygget seg med faglig innhold, dvs. at de var innom vårt ølfagelig telt «Ølforum» som hadde en kapasitet på 230 sitteplasser,- eller at de var kommet for å hygge seg med musikk og sang,- samt godt øl, ute og i det store festivalteltet.  Hamar Ølfestival hadde i år brygget sitt eget øl, Lange London. Dette fikk vi gjort hos vår samarbeidsparten Aass Bryggeri i Drammen.  Ølet var en hyllest til den markante Hamar personligheten Gunnar Olsen som ble kalt Lange London. Han hjalp torghandlerne med små og store ting i 50 – 60 årene.  Dette var en kobberbrun Ale, Premium Bitter,- som vårt medlem Ole Johny Løvbak hadde laget oppskriften på.  Vi brygget 800 liter som ble utsolgt tidlig på lørdag. Tilbakemeldingen var gode. I tillegg til vårt eget øl hadde vi 50 andre typer øl,- samt besøk av 4 microbryggerier, Talas, Tingnes, Haandbryggeriet, Tya Bryggeri,- samt Brewery International og Maltmons som solgte ølutstyr og informerte om bryggeprosessen.  Vi hadde eget mattelt hvor man fikk kjøpt kjempegode ølpølser og potetsalat samt pizza fra varmeovnen. For å gjennomføre en så stor festival stilte 150 medlemmer opp.  I tillegg hadde vi god hjelp av Storhamar og Hamar Damekorps. Hamar Ølfestival samarbeider med ABC-LYD.   www.abc-lyd.com

Stemningsbilder

Dugnad

HAMAR ØLFESTIVAL 2016 HAR BRYGGET SITT EGET ØL PÅ BRYGGERHUSET VED AASSBRYGGERI EN ENGELSK ALE – PREMIUM BITTER

Torsdag 14.april reiste 4 medlemmer fra Hamars Culturelle Ølvenner – HCØ – til Bryggerhuset i Drammen: Ole Johny Løvbak, Festivalsjef Hilde Kjønhaug, Knut Simensen og Terje Demroen,- for å brygge årets festivaløl.
I forkant hadde Ole Johny laget en oppskrift på en kobberbrun Ale – Premium Bitter.  Underveis samarbeidet han med bryggeren på Bryggerhuset, Gard Karlsnes.  Ole Johny er for øvrig en veldig dyktig brygger.  Han har brygget sitt eget øl siden 2004.  Etter noe justeringer i forkant var alt klart til å brygge.

Ved ankomst på bryggeriet gikk Gard gjennom byggeprosessen og utstyr ved Mikrobryggeriet. Så var det bare å starte å tømme i malt.  Starte meskeprosessen, passe på å holde den riktige temperaturen i meskekaret, så gikk det i rekkefølge: Skylling, koking, nedkjøling og over på gjæringstank.

Vi har brukt 3 forskjellige engelske humler og en amerikansk bitter humle,- og etter ca. en ukes gjæring,- tilsetter vi to engelske humler for tørr humling,- for å få en behagelig aroma,- slik at aromaen av disse trekkes inn i ølet,- og vil gi et unikt Festival øl. Ølet får passe sødme og bitterhet,- og vi tror at de besøkende vil like dette ølet.  Det er kun produsert 800 liter av dette ølet til årets festival.  Her må altså publikum kjenne sin besøkelses tid,- skal de få en smak av dette unike ølet.  Navnet på dette Festival ølet blir LANGE LONDON.
Gunnar Olsen, bedre kjent som LANGE LONDON, hjalp torghandlerne på Stortorget i Hamar med små og store ting i mange år. Han var en kjent mann i gamle Hamar.  Siden Ølfestivalen arrangeres for første gang på Stortorget, vil Hamars Culturelle Ølvenner hedre Gunnar Olsen.

PS: Det var interessant at 4. generasjon fra Aass bryggeri, Terje Aass kom innom og så på oppskriften og testet vørteren, samt at han tok en lang prat med oss.  Han synes det var veldig interessant at vi brukte Red Crystal,- sammen med de andre korn typene,- noe de svært sjelden gjør.
Da er det bare for publikum å komme på Hamar Ølfestival den 2. – 4. juni for en unik øl opplevelse.

I media

Komiteledere Hamar Ølfestival 2016