Månedlige arkiver: november 2014

Juleavslutning med ølets historie, ølbrygging og ølsmaking hos NITO Hedmark

En litt annerledes, men interessant juleavslutning hos NITO Hedmark, der Kjell Storlykken og Ole Johny Løvbak fra HCØ hadde et foredrag om ølet.

Først gikk man gjennom historien. Så ølbrygging. Det kreves bl.a. større ferdigheter og mer kunstferdighet enn det som kreves av en vinmaker, for ølbryggeren må utvinne sukkeret som gjæret trenger fra korn. De hadde tatt med seg forskjellige humler og malt, bl.a. humle som var plukket i Hamarområdet. I forsamlingen var det 4 ølbryggere.

Man fikk lære hvordan man skal smake på øl. Det ble servert prøvesmaking av Paulaner Hefe-Weissbier, Brooklyn Lager, Fuller’s 1845, Haandbryggeriet Norse Porter, Oude Geuze Boon og Atna Julenisjeøl. Kjell og Ole Johny hadde laget en presentasjon av alle ølsortene som var lagt til rette for egne notater. Det var mange spørsmål fra salen, så et slikt foredrag fenget. Ølet var innkjøpt på Vinmonopolet. Til maten ble det servert en Aass Bayer.

Tilbakemeldingen fra NITO var at de og alle gjestene var svært fornøyde med arrangementet. Kjell og Ole Johny var proffe, morsomme og veldig flinke!

Smaking av nye belgiske ølsorter i den belgiske ambassadørboligen i Oslo

HCØ var så heldig å bli invitert til «Beer Tasting» av nye ølmerker fra Belgia. Vi ble ønsket velkommen av ambassadøren, Michel Godfrind, som var med på hele seansen.

Der fikk vi snakke med representanter fra de belgiske bryggeriene, «ølguru» og forfatter Espen Smith, Norøl, Larvik ølklubb, Selskabet Christiania Restauration & Mjødcontrold, samt div. importører.

Først fikk vi smake 2 Lambic øl fra bryggeriet Brewery De Troch: en Chapeau Framboise (Bringebær) og en Chapeau Banana (Banan). Slike ølsorter passer perfekt til velkomstdrinker. Så fikk vi servert 3 forskjellig belgiske oster: en blåmuggost, en chiliost og en gaudaost, samt øl fra Brewery De Block: en Satan Red, og fra Brewery Contreras: en Valeir Blond og en Valeir Extra. Likte spesielt chiliosten sammen med Satan Red. Til desserten fikk vi en Satan Black og en Lambic Chapeau Kriek (Kirsebær) sammen med nydelig konfekt fra Belgiske Zokola som passet perfekt til ølet.

En innholdsrik, trivelig, hyggelig og en lærerik ettermiddag. Takk for at vi fikk komme!

Terje D.