Månedlige arkiver: mai 2003

Danmarks-tur 28. mai – 1. juni 2003



Vi møttes til avreise kl 14 på Hamar skysstasjon som sedvane er for tur til våre hyggelige venner i deilige Danmark. Serveringen startet som seg hør og bør på E6 ved Stangebrua med pils og noe uventet Juleøl klasse F. Med Pearl of Scandinavia var kursen satt mot København. Om bord ble det servert 2 retters middag med dertil hørende drikke. Dans ble det senere på kvelden for de som ville røre seg litt.

Etter frokost om bord var vi på vei mot Fyn og byen Middelfart. For de av oss som ikke hadde kjørt over Storebeltbroen, var det litt av en opplevelse å se et så storslått byggverk med tårn som raget 285 meter opp i luften. Og om ikke det var nok var pelene 285 meter ned i havbunnen. Selve broen var 19 km lang. Ole Poulsen ga en fyldig beskrivelse av byggverket, dette kunne han- fikk vi forståelsen av.

Vi sjekket inn på Comwell Hotell i Middelfart med utsikt mot Lillebeltbroen. Etter en kort innsjekking på hotellet satte vi så kursen for Odense, HC Andersens fødeby, for å møte våre Danske venner. Vi stoppet midt i Odense hvor Odense Å renner, og en seiltur på åen sto på programmet. Det må sies at eventyret om den grimme Elling av HC Andersen kom i tankene da vi stille beveget oss opp denne Å. Etter kort rusletur gjennom bøkeskogen, kom vi frem til Carlslund kro hvor vi fikk servert en særpreget Dansk rett som de kalte for eggekage. Det besto av sprøstekt svor og selvsagt en slags eggerøre. Med snaps og øl ble det ikke så verst. Kraftige saker med andre ord.

Dagen derpå skulle turen gå til Ørbæk Bryggeri. Turen gikk gjennom et Dansk kulturlandskap med en rik blomsterprakt rundt bygg- og hveteåkrene, sommeren var på snarvisitt i Danmark slik som oss. Ørbæk Bryggeri er et lite bryggeri som startet virksomheten i 1906. Vi ble møtt av selveste bryggermesteren, som viste oss rundt i de forskjelligste rom etter som bryggeprosessen gikk frem, og til selve kjølerommet hvor det aller viktigste sto igjen… smaksprøven fra tankene. Ørbæk bryggeri lager øl av økologisk dyrket malt, humle og gjær. Da vi var på besøk fikk vi smake en type Brown Ale som jeg med all respekt å melde smakte noe mistenkelig nær en bayerøl type. De hadde også hveteøl og andre Ale typer i sortimentet. Ølet ble filtrert og tappet på engangs glassflasker før det gikk igjennom en pasteuriseringsprosess til slutt. Vi fikk til alt overmål se at malt fra Bamberg var sentral i bryggeriets produkter. Bamberg står jo på programmet for jubileumsturen til neste år. Vi fikk alle anledning til å kjøpe med oss øl fra bryggeriet til nedsatte priser selv om som bryggerimesteren sa deres største problem var å lage nok øl for tiden.

Etter bryggeribesøket dro vi til en veikro for lunsj. Der tok vi en smakstest av fire nye ølsorter hvorav Danskene skulle stemme frem en som Carlsberg skulle ha i sitt nye sortiment. Denne valgpakken som det het besto av en Hvete øl, en Lys Pilsner, en Mørk øl (mellomting av porter og bayer) og til slutt en Rød øl med hyllebær som basis (Belgisk inspirert og sterk, 7,7%). Det ble med oss som baken, meget delt i meningene. Min favoritt var den som het Dark. Mørk og kraftig i smaken og 5,6 %. Men det meste av valgpakka til Carlsberg var ok.

Vi dro tilbake hotellet og gjorde oss klar for grillparty hos Poul Erik og Birthe, våre hyggelige Danske venner. Det ble en kveld av de minneverdige for alle oss ølvenner fra Norge. Vi slo oss ned i den flotte hagen til Poul Erik og Birthe. Der var det satt opp partytelt hvor det ble servert øl fra fat og en nydelig grillmat fra slakter Lund. Ole Poulsen sto for grillingen. Det var fri bar så vi fikk prøvd oss på øltapping også, noen ble skikkelig flinke etter hvert skal jeg si. Med rolig musikk ble det også en svingom for noen av oss. Her ble vi ut i de små timer. Det er en fryd å se en slik hage, det er nok blitt lagt ned en god del timer i denne hagen av Poul Erik og Birthe.

Lørdag spiste vi frokost før vi satte kursen for København. Noen dro på shopping på torg og i butikker, noen dro på pub og noen tok en lunsj med en kald duggfrisk øl i sola. De aller fleste av oss møttes på båtdekket på ettermiddagen lørdag og nøt de siste solstrålene med restpartiet av det ølet vi hadde igjen. På søndag gikk turen tilbake til Byen ved Mjøsa.

Det som sitter igjen som den største opplevelsen må være hagepartyet hos Poul Erik og Birthe. Takk til Dere våre Danske venner. Vi må heller ikke glemme vår sjåfør Jan Erik. Og til alle dere deltagere, det er en meget balansert turgjeng som er med på disse turene våre, takk til dere. Jeg vil heller ikke glemme værgudene som hadde bare varmt og godt vær til oss denne gang.

Takk for turen.

OJ

PS! Jeg har fått vite av Ole Poulsen at Danskene valgte Dark som ny øl fra Carlsberg. Godt valg, Dansker.

10/5: Oasevandring

Som de fleste hadde skjønt skulle vi møtes ved statuen i Triangelen. Det passet bra, for denne gutten, som er laget av Gustav Vigeland, ble gitt til Hamar bys 50-års jubileum av dir. på Hamar Bryggeri. Per Pettersen, som selv ikke hadde anledning til å bli med, hadde «mailet» denne, samt flere andre interessante opplysninger, til Kjell S.

Vandringen var lagt opp som et rebusløp, så vi ble delt opp i grupper – 3 grupper à 4 vandrere. Det kom noen få til etter hvert, men vi burde vært flere. Været var jo bra!

Gruppe A startet på Siste Indre og ble ønsket velkommen av innehaver Helle. Hun fortalte litt om hvordan planene var for stedet framover og var veldig interessert i oss som kunder. Her fikk vi smaksprøver av et belgisk øl jeg dessverre har glemt navnet på, men det hadde i alle fall en styrke på 9%. Husk at når du er på Siste Indre og bestiller «en øl» så får du 0,4 l – men bestiller du «en halvliter», får du en halvliter.

Neste rebus førte oss til Stallgården. Der fikk vi ingen spesiell velkomst, og det var bare uteserveringen som var betjent. Neste stopp var Victoriahaven. Her var det satt fram snacks til oss. En hyggelig gest! På Ikke bare bar skulle vi spise. Maten var god og innehaveren tok seg tid til å fortelle oss om stedet. Vel verdt et besøk senere.

Da var rebusløpet slutt, men vi skulle innom Dirty Nelly også. På hvert av de stedene vi hadde vært, hadde vi fått en konvolutt med spørsmål. Disse hadde vi svart på så godt vi kunne, og resultatet fikk vi over en øl eller to på Dirty Nelly. Gruppe A vant, men de hadde jo en fordel i og med at Kjell B. var med på det laget, da det var en del ølfaglige spørsmål. Premien var 1 gratis øl til hver i gruppen på The Irishman som var oasevandringens siste stopp.

En stor takk til Kjell S. Som hadde nedlagt så mye forhåndsarbeid for å få vandringen så vellykket.

AnneMa