Månedlige arkiver: mars 2001

Praha-tur

Onsdag 29. mars reiste 22 forventningsfulle deltakere fra Hamar med kurs mot Oslo og Kielferga, med Praha som endelig reisemål.

Som de strukturerte og erfarne reisende vi etter hvert har blitt, holdt vi på tradisjonen og ventet med den første pilsen til vi var kommet ut på E6. I Ivar Emilsens fravær var det denne gangen Geir Menkerud Olsen fra Eurobuss/Hamar Turbiler som hadde ansvar for å befrakte oss nedover Europa. På Skedsmokorset og ved Sentralbanestasjonen i Oslo plukket vi opp ytterligere 7 medreisende. Overfarten fra Oslo til Kiel forløp i fint vårvær, og etter beslutning tatt på styremøte i internasjonalt farvann ble det hentet ut midler fra reisekassen og spandert en øl på hver av de reisende (reisekassen er det vi selv som har fylt opp).

Etter at Marion og Ole møtte oss i Kiel, var bussgjengen komplett. Turen fortsatte nå langs motorvei nedover i Tyskland i grått og etter hvert litt regnfullt vær. Men dette var til ingen hindring for å opparbeide en, etter hvert, svært så trivelig og løssluppen stemning. Styret jobbet iherdig for å opprettholde stemningen. Dette var vellykket, men kostet nok en del krefter.

Underveis ble vi underholdt med trekkspillmusikk av Arne Berglund. Vi sang med, både det vi kunne og det vi ikke kunne. Vi overnattet i Weimar i det tidligere Øst-Tyskland. Hotellet lå litt øde til, men standarden på hotellet var upåklagelig. Det kan her nevnes at de mest aktive styremedlemmene fra tidligere på dagen bevilget seg en tidlig kveld.

Å krysse grensen mellom Tyskland og Tsjekkia var ingen enkel sak. Tysk politi kryssforhørte vår bussjåfør om både kjøretid og avviklet ferie uten å bli fornøyd med svarene, uansett hva som ble svart. Vi andre benyttet ventetiden til veksle til oss Tsjekkisk valuta, med varierende kurs fra Wechselbude til Wechselbude. Etter knappe 2 timer fortsatte vi mot Plzen og bryggeribesøk. Etter alle forsinkelsene kom vi for sent til selve omvisningen. De 5 som hadde reist til Praha med fly hadde fått med seg omvisningen, og møtte oss i bryggeriets restaurant hvor vi ble servert and og Urquell, en av de mest populære øltyper i Tsjekkia. Det var med en viss andakt vi drakk denne halvliteren her i pilsens vugge.

I samlet tropp ankom vi Praha, og allerede første kvelden fant vi vårt stamsted, Domingo. Dette var en liten pub/kro, og vi ble tatt godt imot fra første stund. Vi var rause med drinksen, og det hadde vi råd til. Her kostet en halvliter 6-7 kroner.

Lørdag formiddag ble vi guidet rundt til fots av en iherdig, Tsjekkisk guide som snakket norsk, om enn noe gebrokkent. Det var utrolig mye interessant å se, fra borgen og katedralen og ned til Karsbroa i det gamle sentrum.

På kvelden var mange på Vivaldikonsert før de fleste av oss igjen møttes på Domingo. Vi overtok etter hvert hele lokalet, og opparbeidet en stemning som er en ekte ølklubb verdig. Sangen satt igjen løst, og dette ble nok et av høydepunktene på turen. Det må tilføyes at denne kvelden satt også pengene løst, og det var nok flere som greide å bruke opp mot 100 kroner.

Mesteparten av søndagen disponerte vi på egen hånd, og flere handlet med seg krystall og annet fra markedet nede i gamlebyen. Gradestokken viste 20 gr. C, og i vandringen rundt om i gamlebyen ble det lagt inn flere stopp for å nyte årets første utepils. Det var spesielt fint å sitte inntil bredden av elven gjennom Praha, Vltava (eller var det Donau, Ole?). Pga. høy vannstand satt vi nesten ute i selve Vltava. På kvelden var vi igjen samlet, nå med mat og øl på det kjente bryggeriet/restauranten Ufleko. Også her var stemningen god. Vi avsluttet kvelden med å ta farvel og utveksle gaver med vårt vertskap på Domingo.

Tidlig mandag morgen reiste vi fra Praha, selv om nok ikke alle var helt klarert for aktiviteter så tidlig på dagen. På veien mot Tyskland var vi innom konsentrasjonsleiren Terezin, hvor vi fikk et skremmende bilde av hva som foregikk under siste krig. Dette var en sterk kontrast til alt det andre vi opplevde på turen. Leiren er holdt intakt fra krigens dager. I leiren var det mange kunstnere, spesielt musikere. Disse holdt konserter, og mange var så dyktige at de av denne grunn fikk leve lenger enn mange andre i fangenskap.

Ut på dagen ankom vi Berlin, og i vår buss ble vi guidet rundt om i byen av en morsom men kanskje noe taletrengt guide. Vi fikk med oss mange av de kjente stedene og så rester av den gamle Berlinmuren.

Tirsdag morgen satte vi kurs mot Kiel. Etter nok et styremøte i internasjonalt farvann, med påfølgende øl til de reisende, ankom vi Oslo onsdag morgen. Det var stor kontrast fra 20 gr. C i Praha til en halv meter snø i Hamar, men likevel var det nok godt for de fleste å komme hjem.

Vi kan slå fast at vi har lagt bak oss nok en vellykket tur, kanskje høydepunktet så langt? Allerede før vi skiltes var det mange som pratet både om København-turen til høsten og Dublin-turen til neste vår. Vi vil i alle fall benytte anledningen til å takke alle for en vel gjennomført tur. Som den suverene reisegjengen vi er, håper vi at vi ser igjen de aller fleste på neste tur.

24/3: Generalforsamling i Norøl

Laugsmøte og bokkølfestival 24. mars ble avholdt i lokalene Den Gamle Bank i Oslo. Det var virkelig en brun pub med akseptable priser; 25 kr. for en drøy halvliter!!! Noen like god eller bedre i Hamar?

Det er bra å konstatere at Norøl har en god økning i medlemsstokken samt at de arbeider seriøst og strukturert, ikke minst overfor offentlige etater og andre.

Laugsmøtet for ølklubber avdekket bla. behovet for oversikt over andre klubber tilsluttet Norøl. Det er også ønskelig med stoff fra Norøl i forbindelse med kontakt med media.

For øvrig satsets det sterkt på Internettpresentasjoner med linker til bl.a. medlemsklubber. Mye er i tråd med de planer vår klubb har.

Og så var det bokkølfestival med bløtkake! 4 merker var representert; Frydenlund, Mack, Borg og Aass. Bokkøl kombinert med bløtkake var en ny, men ikke ueffen kombinasjon.

Undertegnede tok toget hjem før vinneren ble kåret. Det var en laang dag.

Bernt

23/3: Pilsner test 2001

Fredag 23.3. holdt Hamars Culturelle ølvenners sin første pilsner test . Etter å ha testet sommerøl og juleøl er det jo helt naturstridig for en ølklubb å ikke teste en pilsner. Begivenheten fant sted på Stallen på Hotell Scandic. Hele 14 pilsner slag ble satt under lupen fra et testpanel på 32 stk. Testpanelet ble delt inn med 4 på hvert sitt bord. Testen ble holdt etter samme mønster som de tidligere testene og at de slagene som ble testet var å oppdrive i Hamar området. Kjell Bjerkås styrte sine medhjelpere og testen på en profesjonell måte. Kjell er en kapasitet for klubben på dette og andre områder. Dette var slagene som var med og plassering:

Hansa
Carlsberg
Ringnes
Grans
Frydenlund
CB
Aass
Urguell
Dahls
Tuborg
Warsteiner
Nordland
Groelsh
Budweiser

Resultatet ga ikke de helt store sprikene, men noe overraskende ble Hansa pilsner kåret til kveldens vinner. Etter kåringen ble det servert mat med pilsnerøl som det naturlige drikke til. Skal det settes en kritisk bemerkning til et slik arrangement må det jo være mulig for flere å møte opp på en slik kveld i en klubb med så mange ølglade medlemmer.

OJ