Hamars egen ølfestival – God stemning, trass regn
Et godt voksent publikum satte pris på variert musikk og skummende drikke i glasset under Hamars andre ølfestival i helga.
Tekst: Eli Haugen
HAMAR: Hamars Culturelle Ølfestival ble arrangert for første gang i fjor, i anledning ølklubbens 10-årsjubileum. Publikumsmessig ble det en suksess, og ølvennene bestemte seg derfor for å forsøke å gjenta suksessen i år.
Været var ikke på ølfolkets side i år. Både gråvær og regn la nok en liten demper på oppslutningen lørdag kveld, Norge – Italia-kampen det samme.
Øl i regnvær
Men Bernt Matheson og Kjell Storlykken, henholdsvis president og visepresident i Hamars Culturelle Ølvenner, som står bak arrangementet i samarbeid med puben Irishman, er godt fornøyd med festivalen, været tatt i betraktning.
I teltene som var satt opp fikk de plass til 400 mennesker i ly for regnet, med kjærkomne varmelamper. 640 mennesker var innom gjerdene fredag kveld. I løpet av lørdag var det mellom 1.500 og 1.600 mennesker innom. Totalt sett var besøket på nivå med i fjor.
Fem øltyper
Ølklubben bød i år på øltyper som norsk pils, norsk bayer, irsk stout, irsk ale og tysk hveteøl, som er én øltype mindre enn i fjor. Da sa ølvennene at de ville begynne i det små og satse på å få med flere øltyper etter hvert.
– Hvorfor har dere ikke utvidet utvalget og i tillegg satset på noen mer ukjente og spennende øltyper?
– Det vil vi gjerne, men vi har ikke kapasitet, sier arrangementsjef Jan Brede Knutsen og utdyper:
– Av markedsmessige hensyn vil ikke Ringnes tappe andre bryggeriers øl fra sine kraner. Da måtte vi ha ei vogn til , og det krever flere frivillige, Et annet norsk bryggeri ble forespurt om å komme, men takket nei, Men vi vil se på å øke utvalget til neste år, sier Knutsen.
Det sosiale viktigst
Heller enn å utvikle den ølfaglige delen, satser ølklubben på underholdning. I år var det kontinuerlig musikk og underholdning fra scenen under hele festivalen. Krag Jørgensen band var lørdagens hovedattraksjon.
– Vi vil favne flest mulig. Det er det sosiale og den gode stemningen som er viktigst. Å kombinere det brede, folkelige med det rent ølfaglige har ikke latt seg gjøre, sier Matheson.
Ølklubben holder hardt på ikke å ta inngangspenger. Det store underholdningsprogrammet lot seg gjøre fordi artistene stilte beskjedne honorarkrav. 40 av ølkubbens medlemmer stilte opp på dugnad for å få festivalen i havn.
– Dette gjør vi for å skape liv og røre i byen. Tilbakemeldinger vi fikk etter i fjor, var at dette er noe folk savner i Hamar, sier Knutsen.
Ølvennene har allerede bestemt seg for å lage en ny festival til neste år.