Månedlige arkiver: august 2013

Husker dere Folkeaksjonen for Pilsen?

34 år siden oppstarten i november 1979.

Et statssekretærutvalg ville foreslå forbud mot omsetning av øl i skatteklasse tre (altså eksport, bokk- og juleøl), og REDUSERE alkoholinnhold i pils. Det ble vurdert at «sterkølet» skulle selges på polet, men «fordi det først og fremst brukes i beruselsesøyemed», kom man til at det like godt kunne «tas bort».

Noen dager etterpå ble Folkeaksjonen for Pilsen stiftet på Engebret Café i Oslo med advokat Fridjot Feydt og komponisten, pianisten og kulturpersonligheten Kåre Siem i spissen. Medlemstallet økte fort til 5.000 og var på 100.000 medlemmer ved juletider i 1979. Medlemskapet kostet kr. 15, samme som en halvliter.

I 1975 mottok Kåre Siem Den norske Bryggeriforenings ærespris Ølhunden. Han var også en dyktig musikker og akkompagnatør for bl.a. Kirsten Flagstad. Siem døde 1986.

Folkeaksjonen fikk mye motbør. Bl.a. gjennomførte Oslo helseråd, Avdeling for kjøtt- og næringsmiddelkontroll, en smakstest av øl, som vakte både oppsikt og kritikk. I testene bommet angivelig folk på blindtester på ølsorten Brigg, det alkoholfrie Zero, pils og statssekretærutvalgets utvannede utgave av pils. Helserådet, med bl.a. Hans Olav Fekjær i spissen, forsvarte seg i en omfattende redegjørelse i Aftenposten, og konkluderte med at smaksforskjellene var små.

Den 12. mai 1980 bestemte Sosialdepartementet seg for likevel ikke å vanne ut pilsen. Da var medlemstallet på over 220.000. En drøy uke senere ble det gravøl for folkeaksjonen. Bokkølet, eksporten og juleølet havnet på polet.

Hmm, jeg og flere i Hamars Culturelle Ølvenner har også bommet på blindtest av øl med og uten alkohol. Kanskje ta en tur til Engebret Café i Oslo? Historie.


Folkeaksjonen for Pilsen

Hilsen medlem 2002