Årlige arkiver: 2004

JUBILEUMSTUR TIL MÜNCHEN 2004

Torsdag 22. september 2004 var det 41 spente ølvenner som gikk på bussen på Hamar Skysstasjon. Endelig hadde dagen kommet som så mange hadde ventet på. Ølklubben var på tur til oktoberfestivalen i München. Som tradisjonen tro åpnet baren da bussen nådde E-6. Stemningen i bussen ble bra etter hvert.

Jan Erik var sjåfør, og på denne turen skulle vi ha med guide. Torunn, som guiden het, ble plukket opp i Oslo. På Oslokaia sto også de tre siste medlemmene som skulle være med på turen og ventet på oss.

Vi hadde en fin tur med båten til Kiel med felles middag ombord. Etter å ha fylt opp bussen med leskende drikke, startet vi dagen etter på turen sydover. Det var en lang etappe, 650 km før vi var fremme i Koblenz som var første overnattingsplass. En del stopper ble det imidlertid underveis, med innlagt lunsj hvor vi fikk servert en deilig varmrett med drikke til. I Koblenz var det felles middag etter innsjekking på hotellet. Noen tok det med ro om kvelden mens andre gikk ut for å sjekke forholdene.

Lørdag var det lagt opp til en rundtur i Koblenz med omegn. Denne besto blant annet i et besøk på slottet Burg Elz. Det er jo mange slott i dette området, men det sies at Burg Elz er kanskje Tysklands flotteste. Det var båttur på Mosel, og til slutt et besøk på en vingård med vinsmaking. Det var en flott tur med fint vær. De som ikke var med på turen ruslet rundt i Koblenz, og fant sikkert mange spennende puber.

Etter å ha spist en god frokost søndag morgen, var vi igjen klare for ny transportetappe på 495 km. Turens høydepunkt nærmet seg, München og oktoberfestivalen. Det ble en del stopper også denne dagen, inkludert lunsj med servering av en deilig varmrett.

Etter innsjekking på hotellet i München, var det felles middag. Noen valgte å gå på festivalen allerede denne kvelden, mens andre tok det med ro. Hotellet lå veldig sentralt, gangavstand til festivalområdet og sentrum med gågate.

Mandag var det for de som ønsket det mulig å bli med bussen på en tur til Østerrike. Første stopp var Garmisch Parten Kirchen, hvor vi selvfølgelig besøkte hoppanlegget. Det var artig å se. Reiste så videre til Østerrike, hvor vi besøkte Zeefeld og Innsbruck. I Innsbruck var vi inne i en katolsk kirke. Den var helt utrolig flott.

Vel tilbake i München var det festivalområdet som måtte besøkes. Det var enormt, det ble sagt at det var 14 telt på området, og det største teltet rommet 10.000 mennesker. Det var musikk, sang og skåling over en lav sko. Kjempestemning var det.

Tirsdag var det sightseeing i München med en svensktalende lokal guide. Vi stoppet i Olympiaparken og tok heisen opp i tårnet. Det var fin utsikt, selv om det var noe dis denne dagen. Vi fikk se mye av München på turen, og om kvelden var det å gå til festivalen igjen, hvor det var samme stemning som kveldene før.

Onsdag morgen var det å begynne på hjemturen, men vi hadde mye å se frem til fortsatt. Første stopp var Bamberg. Det er en meget gammel by med et gammelt rådhus som var flott å se på. Ellers var det mange bryggerier med egne puber. Mange hadde sett fram til å komme til Bamberg. Skuffelsen var derfor stor da det viste seg at vi ikke hadde fått overnatting på det hotellet vi var lovet. Hotellet vi fikk lå en halvtimes spasertur fra sentrum, mens det hotellet som vi skulle ha overnattet på lå midt i byens kjerne, med gangavstand til det meste. Vi ville ikke la dette få ødelegge turen, så vi tok det med godt humør og gjorde det beste ut av oppholdet. Bamberg viste seg å være en by som det frister å besøke ved en senere anledning.

Neste overnattingssted var i Celle, som vi kom til etter en busstur på 435 km. En del stopper ble det også denne dagen, både for beinstrekking og lunsj. Vel fremme i Celle var det middag på hotellet, og de fleste gikk en tur på byen etter middagen. Celle var også en spennende by som kan være verd å besøke igjen.

Fredag skulle vi kjøre til Kiel, en strekning på 215 km. Vi stoppet i Lubeck, hvor vi blant annet spiste lunsj. Overraskelsen var stor da presidenten dukket opp på restauranten hvor vi ventet på å få servert maten. Han ble møtt med stående applaus av oss alle. Etter lunsjen var det tid for shopping. De fleste handlet nok julemarsipanen på marsipanutsalget. Det var et enormt utvalg av forskjellig marsipanfigurer. Artig å se.

Vel fremme i Kiel var det å sjekke inn på båten. Det var felles middag om kvelden. Vi ankom Gøteborg 0900 om morgenen. Det ventet da en lang kjøretur før vi var hjemme i Hamar, men med allsang og konkurranser gikk turen veldig raskt. Vel hjemme på Hamar kl 1700 var alle enige om at dette hadde vært en flott tur.

Med Jan Erik som sjåfør var vi trygge på kjøringen, og med Torunn som guide fikk vi vite mye om Tyskland og Østerrike som kanskje ikke var kjent av de fleste.

Takk for en flott tur.

Ruth Inger

2004: Hamars Culturelle Ølvenner – 10 år!

2004 var et svært begivenhetsrikt år for Hamars Culturelle Ølvenner. Klubben fylte 10 år, og det måtte markeres.

Det store løftet ble gjennomføringen av jubileumsfestivalen i Strandgateparken, 4. og 5. juni. Etter dager med frynsete nerver, ble bryggeristreiken avlyst i rett tid og vi fikk fatt i det ølet som trengtes til arrangementet. Jan Henrik fra Irishman styrte ølserveringen med fast hånd, og festivaldeltakerne hadde anledning til å smake på hele 6 alternative ølsorter. I tillegg serverte vi festivalpølser rett fra grillen. Værgudene var sånn passe med oss. Noe kjølig, men heldigvis fritt for nedbør.

Fra scenen i et av de 4 teltene hadde vi musikk og underholdning både fredag og lørdag. Vi nevner St. Halvards (veterankorpset) og Hamar Dameorkester. Og tyrolermusikk fra «de navnløse». Krag Jørgensens Band spilte for oss fredagskvelden, mens Vandrerne var hovedattraksjon lørdagskveld. Det svingte av musikken, og stemningen var helt på topp.

Ølstrupene hadde egen stand med presentasjon av klubben og ikke minst fremvisning av bryggeriutstyr og hjemmebrygging av eget festivaløl. I den anledning hadde vi besøk også fra Norbrygg.

Vi regner med at ca. 2000 var innom festivalen i løpet av helga, og både ølklubben og Irishman satt igjen med et lite, men dog pent overskudd. Uten å love for mye, antyder vi at vi prøver oss med ny festival allerede til sommeren.

Vi ønsker å rette en stor takk til arrangementskomiteen, Jan Brede og Ole, som la ned et omfattende arbeid for at festivalen kunne gjennomføres. Og ikke minst takk også til alle klubbmedlemmer som stilte opp på dugnad. Både som vakter, til rydding, til ølservering og til grilling. Vi var over 45 som var engasjert, og uten all denne positive ståpåviljen kunne vi ikke ha gjennomført festivalen.

Som en liten takk for innsatsen, serverte vi øl og pølser til dugnadsgjengen hjemme hos Hilde og Jan Brede, lørdag 27. august.

Kjell S.

15/5: Oasevandring til Atlungstad Brenneri

Tradisjonen tro dro ølklubben ut på vandring. 25 kulturhungrige medlemmer møtte opp på Skysstasjonen i Hamar lørdag 15. mai.

Der sto en flott veteranbuss anno 1954, bunkret med iskaldt leskende øl, verdig en ølklubb og ventet på oss. Motorkassa fungerte som bardisk og ble betjent av Kjell’ene. Ferden gikk ut på den Hedmarkske landsbygda via Furnesvegen, Øvre Vang, Ilseng, Romedal og Stange på både gode gammeldagse grusveier og litt mer komfortable traseer. Kartleseren, for øvrig ansatt i kartavdelingen til Eidsiva, hadde problemer med GPS’n, men høylytt assistanse fra «innfødte» førte oss til slutt frem til Atlungstad Brenneri.

Vi ble møtt av driftsleder Asbjørn Holstad som guidet oss gjennom potetens lange ferd til edle dråper. Atlungstad Brenneri har vært i drift de to siste årene som «reserveanlegg» med 3 ansatte. Disse tre bidrar til at 10 kg potet blir en liter 96 % sprit, som Arcus betaler den nette sum av 13 kroner pr. liter. Staten har dermed sikret seg en god avanse når råspriten pr. flaske blir ca. 4 kroner; og alle vet jo hva en flaske koster i polhyllene. Det ble også mulighet for en smaksprøve i spritlageret. Der var det lagret 30 000 liter med mandelpotetsprit som ingen visste hva skulle brukes til. Kanskje en ide for Arne Brimi?

Etter omvisningen i produksjonen gikk vi inn i museet hvor vi fikk titte på en samling klenodier fra brennerihistorien. Det ble servert øl og akevitt mens Arne Olstad underholdt med muntre historier og allsang. Stemningen var høy og latteren satt løst. Som takk for omvisningen og underholdningen ble det delt ut akevitt og medlemsskap i Ølstrupene. Etter avslutningen på Atlungstad måtte sulten stilles med pizza på Pizzanini. Kvelden ble avsluttet med ølsmaking på Siste Indre.

Hanne B.

Årets Øljekk 2003

2003

Ole og Marion Poulsen

Ole og Marion Poulsen, klubbmedlemmer som gjennom flere år har lagt til rette for at Danmark har blitt vår faste øloase, der begrepet mangfold har fått ny mening. Og som har rekruttert danske medlemmer som igjen har blitt svært gode venner.

13/3: Akevisitten


En god ting kan man gjerne gjenta, og det var det vi gjorde lørdag 13. mars. Da besøkte vi for andre gang Akevisitten i Løten.

Denne gangen var det Gotmar Rustad selv som stod for fremføringa, selvfølgelig. For Gotmar startet 5. juni 2003 et rekordforsøk der han hver dag i løpet av et helt år personlig fremfører minst en forestilling.

Gotmar bekler alle 6 rollene, fra bonden som leverer poteter, destillatøren, legen, avholdsmannen og til slutt den helt spesielle laboranten. Forestillingen varte vel en time, og vi som tilskuere (eller heller deltakere?) ble dratt aktivt med gjennom brenneriets og akevittens historie. Denne gangen var det klubbmedlem Ola fra Brumunddal som måtte spille potet. En kjempefin forestilling der latteren satt løst mang en gang. Anbefales på det sterkeste til de som ennå ikke har opplevd Gotmar i fri utfoldelse.

Kvelden avsluttet vi med gryterett, øl og akevitt på The Irishman.

Kjell S.

31/1: Generalforsamling 2004

Nå i jubileumsåret 2004 var vi så heldige å få låne Gildehallen hos Ringnes Bryggeri til gjennomføring av generalforsamlingen. Selv om det bare var den 9. generalforsamlingen, var det stas å føle litt jubileumsstemning i lokalene til det gamle og ærverdige Hamar Bryggeri. Vi retter en stor takk til Ringnes og Stein Rune Bakke. Også for den gode forpleining vi fikk, og som vi så absolutt visste å benytte oss av.

Dagen var lørdag 31. januar, og denne gangen satte vi ny rekord i deltakerantall for noe klubbarrangement gjennomført så langt. Hele 66 medlemmer var innom, og da fyllte vi godt opp i lokalene. Den formelle delen brukte vi ikke så lang tid på, og avslutningsvis var det en ære og glede å overrekke årets øljekk til Ole og Marion, først og fremst for den kjempejobben de har gjort for oss i forbindelse med alle Danmarksturene. En hilsen også til våre Danske venner og medlemmer som også har bidratt så mye på disse turene.

Vi forsynte oss etterpå med Pål Inges nydelige koldtbord, og jammen fikk vi ikke et lite tilbakeblikk på våres utenlandsturer, servert av Per Pettersen, som ikke har vært med på en eneste av disse turene? Men moro var det. Utdrag av kåseriet vil dukke opp avisa i tiden fremover. Les kåseriet her: HCØ 10 år av Per Pettersen

Bernt Wold og Roy Carstens underholdt oss etter hvert med lokale viser og mye skjemt. En riktig fulltreffer var dette. Som vanlig i Gildehallen trakk vi oss tilbake før det ble så altfor sent, og vi i styret håper dette var med på å bidra til en god start på jubileumsåret for dere.

Kjell S.