Årlige arkiver: 2013

VGs juleøl-test 2013 ..med Aashild og Marianne i testpanelet!

Aashild Museth var HCØ sin ekspert på testen for butikkøl. Marianne Korst var eksperten på pol-øl.

  • Butikk-øl: Terningkast 6 til «Julbukk» fra Hubertus bryggeri (Lesja). Atna Bryggeri fikk en 3’er for sin «Atna øl til julemat».
  • Pol-øl til kos: Terningskast 6 til «Julebokk» fra Ringnes.
  • Pol-øl til mat: Ingen på 6, men «CB Juleøl» fra Hansa Borg og «Julefnugg» fra Berentsen Brygghus (Egersund) fikk terningskast 5.


(Klikk for større bilder)

1. november 2013: Bryggerikjelleren på Sundbytunet i Jessheim

49 ølvenner dro på tur til Sundbytunet i Jessheim for smaksopplevelser på øl. Vi fikk smaksprøver på Kjellerpils 4,7%, Juleøl 4,7%, Blond 6% og Bybayer 4,7%, og i tillegg fikk vi en «økologisk» hamburger med poteter.

I bryggerikjelleren var det innredet Pub med bar rundt bryggeritankene. I tillegg til de 4 smaksprøvene fikk man her kjøpt Emigrant IPA på 6,7% og en flaske øl som heter Saisonissima 7,8 % til kr. 245,-.

Det var mange diskusjoner om lukt og smak. Eksperten som var med mente at ølet vi fikk var for lite balansert og for lite sødme. En trivelig kveld på buss, Sundbytunet og til slutt – for noen – Irishman.

PS. Jeg leste at det i Norge nå er ca. 1000 forskjellige ølsorter. Dvs. at vi har et godt utvalg nå, og mange flotte smaksopplevelser igjen.

Stemningsbilder:

Terje D.

7. september 2013: Dugnadsfest hos Gilberg Engros i Brumunddal

Så har vi hatt den årlige dugnadsfesten etter Hamar Ølfestival. Det var rene sommertemperaturen selv om det var 7. september.

87 feststemte, dyktige frivillige dugnadsarbeidere ble hyllet av ølgeneralen, Ola Andersen. Han var svært fornøyd med oss og omsetningen som var på ølfestivalen. Det ble solgt ca. 9.000 liter øl. Det ølfagelige teltet med Kjell og Johny har fått mye skryt, og det med rette. Dette fortsetter også neste år. Ivar Bråthen fikk HCØ sitt ølkrus for «ekstra innsats».

Med egen kokk fra Gilberg, Paal Haakenstad, ble maten like smakfull i år som i fjor. Da vi ankom kl. 17.00 hadde han allerede kokkelert i 6 timer, bare for at vi skulle få god mat. Vi ble servert en veldig god ølmeny:
Honningmarinert svinenakke, bratwurst av lam, tysk brun saus, sauerkraut og rødkål, salt krydra poteter og eplerbåter med kanel.
Dessert: Appelsinpudding med karamelliserte mandariner med krem og kaffe avec.

Arne Olstad fortalte artige historier og sang mange fine og artige viser. En hyggelig og koselig kveld og vi gleder oss til neste dugnadsfest etter Ølfestivalen i 2014.

Stemningsbilder:

Terje D.

Husker dere Folkeaksjonen for Pilsen?

34 år siden oppstarten i november 1979.

Et statssekretærutvalg ville foreslå forbud mot omsetning av øl i skatteklasse tre (altså eksport, bokk- og juleøl), og REDUSERE alkoholinnhold i pils. Det ble vurdert at «sterkølet» skulle selges på polet, men «fordi det først og fremst brukes i beruselsesøyemed», kom man til at det like godt kunne «tas bort».

Noen dager etterpå ble Folkeaksjonen for Pilsen stiftet på Engebret Café i Oslo med advokat Fridjot Feydt og komponisten, pianisten og kulturpersonligheten Kåre Siem i spissen. Medlemstallet økte fort til 5.000 og var på 100.000 medlemmer ved juletider i 1979. Medlemskapet kostet kr. 15, samme som en halvliter.

I 1975 mottok Kåre Siem Den norske Bryggeriforenings ærespris Ølhunden. Han var også en dyktig musikker og akkompagnatør for bl.a. Kirsten Flagstad. Siem døde 1986.

Folkeaksjonen fikk mye motbør. Bl.a. gjennomførte Oslo helseråd, Avdeling for kjøtt- og næringsmiddelkontroll, en smakstest av øl, som vakte både oppsikt og kritikk. I testene bommet angivelig folk på blindtester på ølsorten Brigg, det alkoholfrie Zero, pils og statssekretærutvalgets utvannede utgave av pils. Helserådet, med bl.a. Hans Olav Fekjær i spissen, forsvarte seg i en omfattende redegjørelse i Aftenposten, og konkluderte med at smaksforskjellene var små.

Den 12. mai 1980 bestemte Sosialdepartementet seg for likevel ikke å vanne ut pilsen. Da var medlemstallet på over 220.000. En drøy uke senere ble det gravøl for folkeaksjonen. Bokkølet, eksporten og juleølet havnet på polet.

Hmm, jeg og flere i Hamars Culturelle Ølvenner har også bommet på blindtest av øl med og uten alkohol. Kanskje ta en tur til Engebret Café i Oslo? Historie.


Folkeaksjonen for Pilsen

Hilsen medlem 2002

VGs sommerøltest 2013 – på Hamar Ølfestival!

Skål for Norges beste pils!
VG tok sin pilstest i det ølfaglige teltet på ølfestivalen i Hamar. 24 forskjellige boksøl ble testet og her er resultatet:


(Klikk for større bilder)

..og dersom du synes valget mellom pils, pils og pils blir litt ensidig har Ølportalen samlet noen andre sommerfriske alternativer. Mye norsk, både fra butikken og polet: En smak av sommer

Hamar Ølfestival 2013, 30. mai – 1. juni

2013 var et stort år for Hamar Ølfestival.
Festivalen fylte 10 år, og jubilanten ble feiret tre dager til ende!


Ølfestivalen 10 år


HA 31. mai 2013

En liten videosnutt – 10 års jubileum.

150 medlemmer fra ølklubben stilte til dugnad, og flere hadde doble vakter. Dette er en økning fra i fjor. I tillegg ble det innleid folk fra diverse lag. Det er disse positive dugnadsfolkene som gjør at de besøkende hygger seg på ølfestivalen, og gjør at festivalen er en suksess.

Dette året hadde vi 10-årsjubileum, og på åpningsdagen torsdag spilte Trond Nagell Dahl og Leif Anders Wentzel med band for et fullsatt telt. Det var stor stemning, allsang og trampeklapp.

Denne dagen hadde også VG sin «sommertest» av 24 forskjellige pilsnere. 3 stk. fra ølklubben var med i testpanelet. Det var Aashild Museth (hun var også med i VGs sommertest i fjor), Marianne Korst og Arvid Knutsen. Resultatet stod over 4 helsider i VG fredag 7. juni. Se hele testen her – flott reklame for ølklubben.

Ølfaglig telt ble en stor suksess. Mange var kommet for å smake på de små «nippeglassene» med øl i 1 cl. De besøkende kunne kjøpe 4 ulike øltyper sammen med info av ølet. Det ble også solgt 2 cl, men det var de små som folk kjøpte. Kjell Bjerkås, tidligere Norgesmester i hjemmebrygging og Ole Johny Løvbak, ølbrygger, hadde den fulle kontroll på det faglige.

Ifølge ølgeneral og ølpresident Ola Andersen, ble det solgt 6.400 liter øl og det var ca. 9.000 personer innom festivalen. Festivalen var fri for bråk og Security hadde den fulle oversikt. Nok en gang en prikkfri avvikling av festivalen. Det var mange helsides oppslag i lokalavisene HA og Hamar Dagblad, samt skriverier/annonser i andre lokale tidsskrifter.

Takk til alle besøkende og dugnadsgjengen!
I media
– 10.000 til Arbeideren etter Ølfestivalen
Stemningsbilder

I media:


Vår ølgeneral for ølfestivalen og president for HCØ, Ola Andersen, var ikke med i den positive omtalen av junifestivalene i HA 28. juni. Da har vi tatt oss den frihet å lime ham inn i artikkelen 🙂

10.000 til Arbeideren etter Ølfestivalen

10.000 kroner av overskuddet av årets ølfestival er gitt til Værestedet Arbeideren på Hamar. Her får Anita Olafsen sjekken av festivalsjefen Ola Andersen. Årets overskudd av 9000 besøkende ble kr. 365.000, minus skatt. Hamar Ølfestival bidrar dermed til det offentlige, uten at det offentlige gir kulturstøtte til festivalen.


HA 7. september 2013

Stemningsbilder:

Torsdag kveld – Trond Nagell Dahl med orkester:
..og VGs sommerøltest i det ølfaglige teltet.

Fredag kveld – After Eight m/flere:

Lørdag – Krag Jørgensen Band m/flere:

Og her er et knippe bilder av noen fra den flotte dugnadsgjengen som gjør ølfestivalen til en suksess!
Skulle hatt bilde av alle, men vanskelig å få til 🙂

 

Stavanger, 9.-12. mai 2013

Årets klubbtur gikk til ølbyen Stavanger. I alt 18 medlemmer tok turen over fjellet.

Da vi ankom torsdag kveld gikk vi i samlet flokk for å få oss litt mat. At hele gjengen skulle få plass på samme sted uten å ha reservert bord var kanskje i overkant optimistisk, men HansenHjørnet nede ved Vågen tok utfordringen på strak arm: 18 uanmeldte gjester fikk bestilt, servert og fortært en god middag i løpet av 40 minutter, og servicen var like vennlig som den var effektiv. Slå den!

Men hovedposten på programmet denne kvelden var Cardinal, puben som er berømt for sitt ølutvalg: 500 sorter på flaske og 21 på fat! Hva du får på fat byttes ut med jevne mellomrom, men det er alltid 21 sorter, og blant disse kan du f.eks velge deg ut fem stykker og kjøpe «planken» – en planke med fem half-pint-glass til en fast pris.

På fredag var det ikke noe fastatt program. Noen dro ut til parken/tropiske hagen Flor & Fjære, og var imponert over det de opplevde. Andre besøkte Norsk Oljemuseum, hvor timene flyr og det er masse å se og lære om Norges oljeeventyr; både historie, politikk og ikke minst teknologi. Atter andre brukte heller noen timer langs «lysløypa» i Stavanger sentrum. På kvelden gikk en liten gruppe for å se Shakespeare-stykket «Når enden er god er allting godt» på Rogaland Teater. Meningene var.. delte.

Lørdag kveld hadde vi ølsmaking på Nåløyet Bar. Svenske Andrea ga oss litt bryggerihistorie om Tou, Lervig og Brooklyn Brewery, og vi fikk tre smaksprøver som skulle bedømmes: Brooklyn Summer Ale, Erdinger Weissbier og Konrad’s Stout (fra Lervig). Sistnevnte var slett ikke avskrekkende til tross for en alkoholprosent på 10,4!

Felles middag ble inntatt på Mexico Restaurant, hvor vi fikk kjempegode fajitas med kylling. Deretter bar det ut for en siste tur på byen for denne reisen.

Søndag var vår siste dag i Stavanger. Men i stedet for at vi bare gikk og sparket i grusen mens vi ventet på at flyet skulle dra hadde Sissel fått ordnet fjord-cruise nedover Høgsfjorden og innover i Lysefjorden, hvor det endelige målet var å få sett Preikestolen. Været hadde vært ustadig hele helga, men denne dagen var det oppholdsvær og dette ble en kjempefin utflukt.


Andreas B.

20. april 2013: Kick-off for vår tiende ølfestival

Klubbens medlemmer har nå hatt Kick-off for vår tiende Ølfestival. Der fikk vi en gjennomgang av «Regler for skjenking og salg av alkohol» og «Internkontroll etter Alkoholloven», samt kommunale forskrifter og retningslinjer. Videre fikk vi en god informasjon om en del ølsorter som vi skal selge.

Det er bare å glede seg til Ølfestivalen med mangfold av øl, mye musikk/sang og underholdning!


Årets Øljekk 2012

2012

Ola Andersen

Ola Andersen har de tre siste årene vært leder av Hamar Ølfestival. Ola har koordinert og ledet arrangementet sammen med komiteene på en ypperlig måte. Han tar ansvar, planlegger, får aktiviteten gjennomført og får komiteene og «dugnadsfolket» til å spille på samme lag. Dette har resultert i suksess av arrangementet i Strandgateparken. Nyvalgt president i 2013 til 25.03.2017.

19. januar 2013: Generalforsamling

Da er den 19. generalforsamlinga i klubben historie. Den ble avholdt i Velferdssalen på Åkershagan i Ottestad. 96 medlemmer av 261, dvs. 37 % var med på generalforsamlingen til HCØ. Dette er en økning fra i fjor og veldig positivt. Kjell Storlykken ønsket oss velkommen med en skål (en fin tradisjon) og berømmet arrangementskomiteen for alltid å ha «alt på stell».

Årets øljekk ble tildelt festivalsjef Ola Andersen. Vi fikk god spekemat med tilbehør og rømmegrøt fra Bakken Øvre Gårdsmat i Løten. GT Sara, 88 år (Gerd Thoreid – oppvokst på Hamar) hadde et trekvarters forrykende historiefortellingsshow og avsluttet med Sara Leander sin «Vill ni se en stjärna se på mej».

Her er flere stemningsbilder: