Månedlige arkiver: mai 2004

15/5: Oasevandring til Atlungstad Brenneri

Tradisjonen tro dro ølklubben ut på vandring. 25 kulturhungrige medlemmer møtte opp på Skysstasjonen i Hamar lørdag 15. mai.

Der sto en flott veteranbuss anno 1954, bunkret med iskaldt leskende øl, verdig en ølklubb og ventet på oss. Motorkassa fungerte som bardisk og ble betjent av Kjell’ene. Ferden gikk ut på den Hedmarkske landsbygda via Furnesvegen, Øvre Vang, Ilseng, Romedal og Stange på både gode gammeldagse grusveier og litt mer komfortable traseer. Kartleseren, for øvrig ansatt i kartavdelingen til Eidsiva, hadde problemer med GPS’n, men høylytt assistanse fra «innfødte» førte oss til slutt frem til Atlungstad Brenneri.

Vi ble møtt av driftsleder Asbjørn Holstad som guidet oss gjennom potetens lange ferd til edle dråper. Atlungstad Brenneri har vært i drift de to siste årene som «reserveanlegg» med 3 ansatte. Disse tre bidrar til at 10 kg potet blir en liter 96 % sprit, som Arcus betaler den nette sum av 13 kroner pr. liter. Staten har dermed sikret seg en god avanse når råspriten pr. flaske blir ca. 4 kroner; og alle vet jo hva en flaske koster i polhyllene. Det ble også mulighet for en smaksprøve i spritlageret. Der var det lagret 30 000 liter med mandelpotetsprit som ingen visste hva skulle brukes til. Kanskje en ide for Arne Brimi?

Etter omvisningen i produksjonen gikk vi inn i museet hvor vi fikk titte på en samling klenodier fra brennerihistorien. Det ble servert øl og akevitt mens Arne Olstad underholdt med muntre historier og allsang. Stemningen var høy og latteren satt løst. Som takk for omvisningen og underholdningen ble det delt ut akevitt og medlemsskap i Ølstrupene. Etter avslutningen på Atlungstad måtte sulten stilles med pizza på Pizzanini. Kvelden ble avsluttet med ølsmaking på Siste Indre.

Hanne B.