Melding til alle medlemmer: VIKTIG! Gi oss beskjed ved endring av adresse, mailadresse eller telefonnr.

2000

Praha-tur

Onsdag 29. mars reiste 22 forventningsfulle deltakere fra Hamar med kurs mot Oslo og Kielferga, med Praha som endelig reisemål.

Som de strukturerte og erfarne reisende vi etter hvert har blitt, holdt vi på tradisjonen og ventet med den første pilsen til vi var kommet ut på E6. I Ivar Emilsens fravær var det denne gangen Geir Menkerud Olsen fra Eurobuss/Hamar Turbiler som hadde ansvar for å befrakte oss nedover Europa. På Skedsmokorset og ved Sentralbanestasjonen i Oslo plukket vi opp ytterligere 7 medreisende. Overfarten fra Oslo til Kiel forløp i fint vårvær, og etter beslutning tatt på styremøte i internasjonalt farvann ble det hentet ut midler fra reisekassen og spandert en øl på hver av de reisende (reisekassen er det vi selv som har fylt opp).

Etter at Marion og Ole møtte oss i Kiel, var bussgjengen komplett. Turen fortsatte nå langs motorvei nedover i Tyskland i grått og etter hvert litt regnfullt vær. Men dette var til ingen hindring for å opparbeide en, etter hvert, svært så trivelig og løssluppen stemning. Styret jobbet iherdig for å opprettholde stemningen. Dette var vellykket, men kostet nok en del krefter.

Underveis ble vi underholdt med trekkspillmusikk av Arne Berglund. Vi sang med, både det vi kunne og det vi ikke kunne. Vi overnattet i Weimar i det tidligere Øst-Tyskland. Hotellet lå litt øde til, men standarden på hotellet var upåklagelig. Det kan her nevnes at de mest aktive styremedlemmene fra tidligere på dagen bevilget seg en tidlig kveld.

Å krysse grensen mellom Tyskland og Tsjekkia var ingen enkel sak. Tysk politi kryssforhørte vår bussjåfør om både kjøretid og avviklet ferie uten å bli fornøyd med svarene, uansett hva som ble svart. Vi andre benyttet ventetiden til veksle til oss Tsjekkisk valuta, med varierende kurs fra Wechselbude til Wechselbude. Etter knappe 2 timer fortsatte vi mot Plzen og bryggeribesøk. Etter alle forsinkelsene kom vi for sent til selve omvisningen. De 5 som hadde reist til Praha med fly hadde fått med seg omvisningen, og møtte oss i bryggeriets restaurant hvor vi ble servert and og Urquell, en av de mest populære øltyper i Tsjekkia. Det var med en viss andakt vi drakk denne halvliteren her i pilsens vugge.

I samlet tropp ankom vi Praha, og allerede første kvelden fant vi vårt stamsted, Domingo. Dette var en liten pub/kro, og vi ble tatt godt imot fra første stund. Vi var rause med drinksen, og det hadde vi råd til. Her kostet en halvliter 6-7 kroner.

Lørdag formiddag ble vi guidet rundt til fots av en iherdig, Tsjekkisk guide som snakket norsk, om enn noe gebrokkent. Det var utrolig mye interessant å se, fra borgen og katedralen og ned til Karsbroa i det gamle sentrum.

På kvelden var mange på Vivaldikonsert før de fleste av oss igjen møttes på Domingo. Vi overtok etter hvert hele lokalet, og opparbeidet en stemning som er en ekte ølklubb verdig. Sangen satt igjen løst, og dette ble nok et av høydepunktene på turen. Det må tilføyes at denne kvelden satt også pengene løst, og det var nok flere som greide å bruke opp mot 100 kroner.

Mesteparten av søndagen disponerte vi på egen hånd, og flere handlet med seg krystall og annet fra markedet nede i gamlebyen. Gradestokken viste 20 gr. C, og i vandringen rundt om i gamlebyen ble det lagt inn flere stopp for å nyte årets første utepils. Det var spesielt fint å sitte inntil bredden av elven gjennom Praha, Vltava (eller var det Donau, Ole?). Pga. høy vannstand satt vi nesten ute i selve Vltava. På kvelden var vi igjen samlet, nå med mat og øl på det kjente bryggeriet/restauranten Ufleko. Også her var stemningen god. Vi avsluttet kvelden med å ta farvel og utveksle gaver med vårt vertskap på Domingo.

Tidlig mandag morgen reiste vi fra Praha, selv om nok ikke alle var helt klarert for aktiviteter så tidlig på dagen. På veien mot Tyskland var vi innom konsentrasjonsleiren Terezin, hvor vi fikk et skremmende bilde av hva som foregikk under siste krig. Dette var en sterk kontrast til alt det andre vi opplevde på turen. Leiren er holdt intakt fra krigens dager. I leiren var det mange kunstnere, spesielt musikere. Disse holdt konserter, og mange var så dyktige at de av denne grunn fikk leve lenger enn mange andre i fangenskap.

Ut på dagen ankom vi Berlin, og i vår buss ble vi guidet rundt om i byen av en morsom men kanskje noe taletrengt guide. Vi fikk med oss mange av de kjente stedene og så rester av den gamle Berlinmuren.

Tirsdag morgen satte vi kurs mot Kiel. Etter nok et styremøte i internasjonalt farvann, med påfølgende øl til de reisende, ankom vi Oslo onsdag morgen. Det var stor kontrast fra 20 gr. C i Praha til en halv meter snø i Hamar, men likevel var det nok godt for de fleste å komme hjem.

Vi kan slå fast at vi har lagt bak oss nok en vellykket tur, kanskje høydepunktet så langt? Allerede før vi skiltes var det mange som pratet både om København-turen til høsten og Dublin-turen til neste vår. Vi vil i alle fall benytte anledningen til å takke alle for en vel gjennomført tur. Som den suverene reisegjengen vi er, håper vi at vi ser igjen de aller fleste på neste tur.

18/11: Juleøl-test 2000

Lørdag 18/11 ble årets juleøl-test holdt på Iskroa. Hele 38 deltakere møtte fram for å ta del i ølklubbens første test av årets juleøl. Stemningen var i taket og alle var enstemmig på at dette måtte bli et av ølklubbens faste arrangement. Kjell Bjerkås var testsjef og styrte sine hjelpere med en myndig autoritet slik at testen ble korrekt utført. Det ble testet 12 slag, 11 i klasse F og et i klasse D. Etter at resultatene ble plottet inn i dataprogrammet til Kjell fikk vi årets resultat fra Hamar Culturelle ølklubb:

Ringnes
Frydenlund
CB
Fredrikstad
Hansa
Akershus
Borg
Christiania
Dahls
Aass klasse F
Mack
Aass klasse D

Vinnerne (Bord nr. 2) fikk en kasse med juleøl på deling. Etter selve testen ble det servert rikelig med norsk julemat og drikke som hører med til slik kraftig kost. Vi vil rette en spesiell takk til Kjell Bjerkås og til hans hjelpere samt til alle deltakere som var med denne kvelden. Til de som ikke kunne være med denne gang vil det ut på nyåret bli avholdt en test på pilsnerøl etter samme mønster. Det vil vi komme tilbake til ved en senere anledning.

OJ.

30/9: Ølfestival på Chateau Neuf

I minibuss fra Hamar Bilutleie reiste vi lørdag 30. september 2000 til Oslo for å være med på ølfestivalen som ble arrangert på Chateau Neuf. Vi var 13 stk. som deltok på denne første festvalen i regi av Oslostudentenes Hjemmebryggerlaug og Chateu Neuf Servering (med Norøl som støttespiller).

Da vi entret festivalområdet i 17-tiden, var førsteinntrykket at dette virket noe stusslig. Men det viste seg at de mange barene hadde meget stort utvalg av øl, og det er jo kanskje det viktigste en ølfestival bør kunne by på. Mye av ølet ble servert fra fat, som vel er å foretrekke, men det største utvalget ble nok presentert på flaske og boks.

I tilstøtende rom foregikk det debatter, kurs om ølbrygging og det ble holdt foredrag. Men det var nok ølsmakingen som fenget oss mest. I tillegg til norsk øl, var det mye utenlandsk som ble tilbudt oss, alt til gunstige priser. Underveis ble vi også underholdt med tyrollermusikk og drikkeviser.

Klokken 2100 var vi fornøyd med besøket, og med de spesielle ølsmakingsglassene i bagasjen ble vi kjørt tilbake til Hamar av vår sjåfør for kvelden, Ingar Knutsen. For ikke å avslutte kvelden for brått, måtte de fleste innom Irishman for å sjekke stemningen der.

Besøket på ølfestivalen var vi godt fornøyd med, og dersom arrangørene klarer å få til ny festival neste år, anbefaler vi at flere av medlemmene da blir med på turen. For tur, det skal det bli.

Kjell S.

Københavntur 14.-17.september 2000


Vi startet fra Hamar med godt humør, og enda bedre ble det da vi kom ut på E6 og Kjell Bjerkås serverte sitt gode hjemmebrygg, til og med med egen Carlsbergtursang på etiketten. Ringnes spanderte Carlsberg og Ringnes-øl, så vi led ingen nød.

I Oslo sluttet flere deltakere seg til, bl.a. Østfoldbenken. Båtturen var fin, mye god mat og drikke og rolig sjø. Om morgenen ble vi hentet med buss og kjørt til Carlsberg Bryggeri. Da var våre danske medlemmer også med.

Besøket på Carlsberg Bryggeri var en opplevelse; vi ble tatt godt i mot av vertskapets guide som under hele runden presenterte bryggeriets historie og produksjon. Vi så vel ikke så meget av selve produksjonen, men desto mer historie og kultur. Her så vi de gamle produksjonslokaler og her sto fortsatt bryggerhester i stallen. Det hele ble avsluttet med en stor lunsj med rikelig drikke, og ikke bare øl. Å få bli med helt inn i de indre gemakker er ikke alle forunt og hele besøket vil vi nok huske i lang tid. Her opplevde vi bryggerihistorie, industrihistorie og kulturhistorie.

En stor takk til Ringnes for dette arrangementet.

Senere på dagen var det guidet tur i Fristaden Christiania. Det var et merkelig sted, men innbyggerne trivdes visst med alt rotet.

Mange av husene kunne vært ordentlig trivelige med litt oppussing. Det var riktignok en del prosjekter på gang. Inntekter får de fra forskjellige verksteder og utsalg de driver, og selvfølgelig turistene. Hasj ble solgt helt åpenlyst. Restauranten deres var blitt et «insted» for folk «utenfra». Der inntok også vi en deilig tre-retters middag med masse øl og vin. Stemningen var på topp og våre danske venner, Bente, Birthe 1 og Birthe 2, Jytte og Erik Blodøks samt Ole og Marion underholdt med drikkeviser og andre danske viser. Danskleksa til Kjell Storlykken denne gang var å pugge navnene til de danske medlemmene. Forrige gang var det den danske tellemåten. Hasjrøyken hang tungt over lokalet så det var godt å komme ut i «frisk» storbyluft etterpå. Lørdag var det deilig vær, godt og varmt, og siden oasene ligger så tett nedover Strøget ble det god anledning til en utepils eller to eller… Det var morsomt å sitte å se på de forskjellige gategjøglerne, noen av dem var virkelig flinke. Tiden fløy så det var nok mange som måtte ta drosje det siste stykket ned til Nyhavn for å rekke båten. Danskene fulgte oss til båten, så det ble mange avskjedsklemmer med håp om snarlig gjensyn.

Vi hadde godt vær på hjemveien også, det var nok heldig for serveringsdamen vi hadde om kvelden – vet ikke om hun hadde greid seg i sjøgang. Vi tok den elendige servicen (for det var den) med godt humør og fikk mye moro ut av den – bl.a. et glass «linjekonjakk».

Alle hadde vel stort utbytte av turen, men ingen slår Kjell Storlykken som satt igjen med tre barn og en gammel høne.

Det er deilig å være norsk i Danmark – forhåpentligvis blir det flere turer…

AnneMa

3/6: Årets sommerøl-test

Den 3. juni ble årets sommerøl-test avholdt på klubbhuset på Vangbanen på Smeby. Det var 30 påmeldte som lot seg friste med grillmat og sommerøl.

Arrangementet startet med øltesting av 7 slag av det sommerøl som var å oppdrive i Hamar-området. De 7 produktene var: Skjærgårdspils, Grans sommerøl, Lysholm dobbel ice, Hansa sommerøl, Rignes sommerøl, Aas sommerøl, Hansa sommer spesial. Selve testen ble gjennomført med en blindtest, deretter en åpen test. Deltakerne skulle avgi poeng i tre kategorier på egne skjemaer.

Etter at alle resultatene var summert, kåret ølklubben Hansa sommerspesial som årets sommerøl. Slik ble resten av lista:
2) Rignes sommerøl
3) Skjærgårds pils
4) Aas sommerøl
5) Hansa sommerøl
6) Lysholm dobbel ice
7) Grans sommerøl

Noe overraskende ble Grans sommerøl nr 2 i blindtesten, men sist i åpen test. Vinneren ble kåret som nr 1 i begge testene. Kvelden fortsatte med grilling av pølser og alt det som høre med til en slik aktivitet. Det fine været satte en fin ramme om det hele. Denne sommerøltesten ønsker klubben skal bli et fast arrangement hvert år fremover. Vi ses til neste år.

20/5: Oasevandring i Hamar

I varmt vårvær la ølstrupene ut på oasevandring i Hamar by, lørdag 20. mai 2000. Vi var 23 stk. som var med på hele runden.

Vi startet på Sea Side tidlig på ettermiddagen, og avsluttet den offisielle delen på The Irishman ut på kvelden. Noen falt fra underveis mens andre sluttet seg til etter hvert. Til sammen var ca. 30 ølstruper ute og vandret denne dagen. Vi må berømme Aina, Odd, Else og Trude som kom langvegs fra for å gå runden. På hvert sted vi var innom, hadde vi på forhånd annonsert vår ankomst og gitt beskjed om at vi var på jakt etter dagens beste ølserveringssted.

Nå kom vi skjevt i gang. Solen varmet godt på terrassen på Sea Side, men hvor ble det av ølet ? Etter å ha ventet en lang stund, fikk presidenten konstatert at øltanken var gått tom. Til slutt kom ølet, men hvor var kullsyren ? Selv om vi la godviljen til, førte nok disse uheldige omstendighetene til at Sea Side kom et stykke nede på listen når dagens beste sted ble kåret. Alle vandrerne krysset samvittighetsfullt ut på skjemaet for hvert av de 7 stedene vi besøkte. Hvert sted fikk anledning til å presentere seg, og denne presentasjonen vurderte vi sammen med selve lokalet og stemningen/atmosfæren (her måtte vi bruke fantasi og se for oss stedet en livlig kveldstund).

Vi vurderte også utvalget av øl, riktig servering av ølet, størrelse på glasset, ølets smak, pris, betjeningen og til slutt helhetsinntrykket.

På Svare & Berg syntes vi at det var presentasjonen som utmerket seg. Lokalitetene var også fine og ølet smakte godt. I sum førte dette til at vandrerne plasserte stedet på en god tredjeplass. Stallgården var et av flere steder som serverte ølet i 0,4 liters glass. Utvalget var ikke av det største og prisen var ganske drøy. Det som Stallgården skåret best på, var lokalitetene (uteplass om sommeren og ofte god pubstemning inne). Dette var imidlertid ikke nok til å hindre at Stallgården kom nederst på vår rangering.

På Siste Indre serverte Ola Myhre skøytehistorie i kombinasjon med presentasjon av stedet, etterfulgt av videofilm om samme tema. Dette falt i meget god smak. Når vi samtidig kunne slå fast at ølet ble servert i halvliterglass, prisen var gunstig og atmosfæren var god, tildelte vi stedet sølvmedalje og dermed trinn nr. 2 på seierspallen. Det eneste som trakk noe ned var at lokalet kan bli i minste laget når ølstrupene samles, og at ølutvalget kunne vært noe bedre.

På Krus lot vi oss velvillig smøre med en prisreduksjon på 6 kr. for halvliteren. Her hadde de tydeligvis skjønt noe av poenget med vår vandring. Utover dette syntes vi Krus var et OK sted, noe som resulterte i en plassering midt på treet. Selv om Bibliotekbaren på Hotell Astoria ikke er noen typisk ølpub, la vi inn et besøk her da dette var ølstrupenes første faste tilholdssted. Noen likte de spesielle lokalitetene og stemningen, men da vi fikk servert halvliteren i «frosty mug», måtte vi nok plassere Bibliotekbaren på nest siste plass når det gjaldt kåring av beste ølpub.

Vi avsluttet vandringen på vårt faste tilholdssted The Irishman, og det er bare å gratulere Bjørg, Jan Henrik og de andre med en klar seier. Det var jevnt over høy poenggiving, men vi kan trekke frem gunstige klubbpriser, stort utvalg av øl, godt øl, trivelig betjening og god atmosfære. Det eneste som trekker noe ned, er at det kan bli trangt om plassen dersom mange av oss møter opp samtidig som andre blir fristet til å avlegge stedet et besøk.

Blant alle vandrerne trakk vi til slutt ut en premievinner. The Irishman spanderer middag og øl for to på vinneren, og tilfeldigheten ville at det var selveste presidenten som vant denne gangen . Premie vanker også til vinnerstedet, og dette nummeret av avisen deles ut til alle 7 serveringssteder. Vi takker for den måten vi ble tatt i mot på, og mange av oss kommer nok innom senere.

Vi vil også takke alle som var med på oasevandringen for trivelig selskap og vel utført «arbeid». Avslutningsvis kan det nevnes at det finnes adskillig flere utesteder i Hamar, og vi skal ikke se bort fra at vi senere begir oss ut på en ny vandring.

Ølbrygging

I midten av februar ble noen medlemmer av klubben invitert til Kjell Bjerkås for demonstrasjon av ølbrygging. Bjerkås viste de fremmøtte brygging av en type hvete-øl. Etter flere års brygging viste Kjell at dette hadde han greie på, noe vi også kjente på smaksprøvene. Dette var noe å bygge videre på.

I regi av øl-klubben ble det i midten av mars holdt et ølbryggerforedrag oppe på setra ved utstillingsplassen. John Risheim holdt et fremragende foredrag for 25 ivrige om ølbryggerkunsten til hjemmebruk. God mat og hjemmebrygget øl ble servert . Tanken på et eget lokale for ølbrygging og servering var det flere som syslet med.

Redaksjonen ser på ideen som interessant. Vet noen om ledige lokaler for nettopp dette formål så nøl ikke med å melde i fra til øl-klubbens styre eller til redaksjonen. Mikrobryggeri i Hamar må jo være midt i blinken for tørre struper.