Melding til alle medlemmer: VIKTIG! Gi oss beskjed ved endring av adresse, mailadresse eller telefonnr.

Ølfestivalen

Hamar Ølfestival 2018 torsdag 31. mai tom. lørdag 2.juni.

VELKOMMEN TIL HAMAR ØLFESTIVAL 31.MAI TIL 2.JUNI
VÅR 14. ØLFESTIVAL – NÅ PÅ STORTORGET

Åpningstid: Torsdag 31. mai kl. 17.00 – 24.00.  Fredag 1. juni kl. 17.00 – 02.00.  Lørdag 2. juni kl. 12.00 – 02.00.  Aldersgrense 23 år etter kl. 20.00 på fredag og lørdag.  Det blir salg av  festivalpass til kr. 250.  Inngang torsdag kr. 50, fredag kr. 150, lørdag kl. 12 til kl. 17 – gratis, fra kl. 17 kr. 150. Billetter selges kun ved inngangen. Vårt betalingssystem blir som tidligere år, – Cashless. I tillegg til de vanlige «påfyllingautomatene», arbeides det med en App, – slik at du kan fylle på kortet fra telefonen, sjekke saldo og refundere.

Hamar Ølfestival blir kontantløst, dvs. at vi aksepterer kun kort, ikke kontanter.
Det blir et eget ØL-faglig telt hvor det selges smaksprøver og salg av «spesial» øl. Bryggerhuset (Aass bryggeri,- som er vår hovedsamarbeidspartner) Odalsbryggeriet, Hadeland Håndbryggeri, Tya bryggeri, Geiranger bryggeri, Røhne bryggeri, Talas og Haandbryggeriet kommer.
Det blir også  et samarbeide med «Hamar Bryggeris Venner».  Se deres FB side.

Lørdag Kl. 15 i det Ølfagelig telt,- kommer forfatter, ølguru, kåsør, «vet alt om øl»: Espen Smith.

VÅRT FESTIVALØL ER NÅ I LAGRINGSTANKEN PÅ BRYGGERHUSET VED AASS BRYGGERI
Tirsdag 17. april var vi 4 stk. fra Hamar Ølfestival som reiste til vår hovedsamarbeidspartner for Hamar Ølfestival – Aass Bryggeri, – for å brygge vårt eget festivaløl.  I år blir navnet på festivalølet – Åsgården.  Dette er en hyllest til bygningen som stod ved Stortorget, – der vi nå har ølfestivalen.  Denne gården ble revet i 1974 for å bli erstattet av Hamar Bibliotek, – som igjen ble revet for å bli erstattet av Hamar Kulturhus.  Dette ølet er en strong bitter på 5,5%.  Det unike ved dette ølet er at vår «bryggemester» Ole Johny Løvbak bruker en engelsk humleblomst (ikke pellets), East Kent Goldings.  Denne humlen ble utviklet i 1790 og er kjent for sinn behagelig smak og aroma, – og går igjen i det meste og beste av engelsk øl.  I tillegg brukte vi blomsterhumlen Fuggles, – som også er engelsk, – og ble dyrket fra 1861. De fleste som brygger, – bruker nok pellets. Vi fikk erfare at ved bruk av humleblomst bruker vi lengre tid ved bryggingen, men dette får vi igjen i godt øl. 😊 Vi ble som vanlig godt mottatt av Gard Karlsnes som er bryggesjef i Bryggerhuset, – som vi også ble da vi brygget vårt siste festival øl, – Lange London.  Det er veldig inspirerende og hyggelig at mange fra ledelsen i Aass kommer innom og slår av en prat om vårt brygg og vår festival.  Denne gangen kom ølkokk Anders Lien, salgssjef Lauritz Aass og produktsjef Leif Eliassen innom for «prat».
Det alle sa at det var veldig interessant at vi bruker humleblomst i brygget vårt.  Nå skal det stå 14 dager i gjæringstank, så på lagring frem til Hamar Ølfestival som er 31.05. – 02.05.  PSS. Vi håper at vi har brygget nok denne gangen, – da forrige festivalølet ble utsolgt tidlig på lørdags ettermiddag.  Denne gangen har vi brygget 2.000 liter. 😊


Musikken er klar.
Torsdag spiller After Eight kl. 21.00 – 23.00.   Fredag spiller Hamar Bluesband kl. 19 – kl. 20.30 og Explotion spiller fra kl. 21.30 – 00.30. Lørdag spiller Hamar Damekorps kl. 13,  The Hard Rollin’ Daddies kl. 19 – kl. 20.30 og Kalle Føtters spiller kl. 21.30 – 00.30.

Det blir utvidelse av toalett fasiliteter. Mer info kommer senere. Sett av datoene og
Velkommen til den 14. Hamar Ølfestival 31.05 – 02.06.

Her noen stemningsbilder fra 2016.

Hamar Ølfestival gir bort kr. 10.000 til Prostata foreningen i Hamar/ Movemberkampanjen

Det har blitt en tradisjon at ølfestivalen gir bort litt av overskuddet til lokale foreninger i Hamar.  Denne gangen bevilget vi kr. 5.ooo til Prostata foreningen i Hamar og kr. 5.000 til Movemberkampanjen.  Foreningens 170 medlemmer kjemper for en viktig sak, som nå har fått et løft gjennom den nye Blå sløyfe-aksjonen, som etterfølger den mer kjente Rosa sløyfe (brystkreft) I 2016 fikk 5.118 men prostatakreft i Norge. Jo tidligere man oppdager prostatakreft, jo større sjanse for å overlever sier leder for Prostataforeningen i Hedmark og oppland, Håkon Olav Nesbakk. Dette er symptomene du skal se etter: Tynn og svak urinstråle. Hyppig vannlating. Vanskelig å tømme urinblæren. Blod i urinen. Smerter i rygg og skjelett.

 

Hcø jobbet dugnad på Elton John konsert 30.06

Mange medlemmer jobbet med ølsalg, tapping og skiftning av fat under konserten.
Lange køer ved salgsstedene, men folk var blide. Enkelte tappet 240 til 290 halvlitere i timen. Og første helga i juni neste år,- er dugnadsfolkene tilbake, men da på HAMAR ØLFESTIVAL på samme sted, Stortorget.  Altså, Hamar Ølfestival, 31.5 tom. 2.6-18. Sett av datoen. Vi gleder oss.

Kjære Ølvenner Hamar Ølfestival 2017

Fra 2004 har HCØ arrangert Hamar Ølfestival, alltid den 1. helga i juni. Dette har vi gjort i 13 år, uten noe økonomisk støtte fra det offentlige. Vi har også de siste årene gitt bort noe av overskuddet til veldedige formål og ikke minst er festivalen er en god inntektskilde for lag og foreninger i byen.
Beklageligvis har Hamar kommune leid ut Stortorget til et annet arrangement første helga i Juni i 2017. Dette ble avgjort allerede i 2015, sier kommunen,- da vi ennå var en del av «Juni Hamar». 
JuniHamar var en forening eid av festivalene og Hamarregionen Reiseliv. Ideen var at alle festivalene som er i dette tidsrommet, jobber sammen for å styrke markedsføringen gjennom JuniHamar.

Det er på Stortorget vi ble forespeilet å ha Ølfestivalen, etter 12 år i Strandgateparken.
I de møtene vi hadde med kommunen i 2015 og 2016 ble det ikke gitt noe informasjon om at Stortorget var utleid til en annen aktør den første helga i juni 2017.  Kommunen mente at Hamar Ølfestival kunne bytte helg det året.
Det er ikke bare å bytte helg for en så stor festival som vi har blitt. Helgene før og etter er opptatt av andre festivaler. Vi ønsker ikke å gå de i næringen.
Dessuten må vi forholde oss til våre samarbeidspartnere.
Vårt slagord «HAMAR ØLFESTIVAL – ALLTID DEN FØRSTE HELGA I JUNI» er nå godt innarbeidet hos de besøkende, våre medlemmer, dugnadsfolk, musikere, sangere og alle våre samarbeidspartnere. Vi kan ikke bare flytte på en så godt innarbeidet festival.

Hvis vi skulle benytte ett annet sted, så er Tjuvholmen alternativet, ikke 8-meteren. Da vil vi få ett stort problem hvis det blir flom. Vi kan ikke satse en halv million på forberedelser og så «flyter alt bort». Kommunen var ikke interessert å stille garantier i alle fall.

Styrene i Hamar Ølfestival og Hamars Culturelle Ølvenner avholdt den 4. oktober 2016 ekstraordinært styremøte hvor det ble informert om situasjonen,- og avgjørelsen
var enstemmig:
VI AVLYSER HAMAR ØLFESTIVAL 2017.

Dette er svært beklagelig for klubben, våre samarbeidspartnere og de foreninger/ lag som vi leier inn til dugnad, firmaer som har sin årlige tradisjon med sommeravslutning på festivalen,-og ikke minst for Hamars befolkning og alle tilreisende!! De siste årene har vi hatt fra 7.000 til 9.000 besøkende. Videre bidrar ølfestivalen til å øke omsetningen hos andre utesteder/næringsliv og drar til seg besøkende som benytter seg av div. overnattingssteder.
Hamar Ølfestival har allerede søkt om å leie Stortorget for 2018 og vi holder kontakt med Hamar kommune med tanke på forberedelse til 2018.
Vi håper, fra nå av, at de leier oss Stortorget for flere år frem i tid,- for derigjennom at vi får en forutsigbar framtid.

Vi beklager at vi må avlyse en ølfestival som vi har blitt så glad i,- og ikke minst fordi det er blitt enorm ølinteresse i Hamar og Norge.

MEN FRA 2018 ER VI TILBAKE!

Mvh
på vegne av Hamars Culturelle Ølvenner og Hamar Ølfestival AS

Hilde Kjønhaug
Festivalsjef.

Hamar Ølfestival 2016, 2.6 – 4.6. Alltid den 1. helga i juni

Så er den 13. ølfestivalen i Hamar historie.  Vel 8.000 besøkte oss på Stortorget som blir vårt faste festivalsted i årene fremover.  De besøkende hygget seg med faglig innhold, dvs. at de var innom vårt ølfagelig telt «Ølforum» som hadde en kapasitet på 230 sitteplasser,- eller at de var kommet for å hygge seg med musikk og sang,- samt godt øl, ute og i det store festivalteltet.  Hamar Ølfestival hadde i år brygget sitt eget øl, Lange London. Dette fikk vi gjort hos vår samarbeidsparten Aass Bryggeri i Drammen.  Ølet var en hyllest til den markante Hamar personligheten Gunnar Olsen som ble kalt Lange London. Han hjalp torghandlerne med små og store ting i 50 – 60 årene.  Dette var en kobberbrun Ale, Premium Bitter,- som vårt medlem Ole Johny Løvbak hadde laget oppskriften på.  Vi brygget 800 liter som ble utsolgt tidlig på lørdag. Tilbakemeldingen var gode. I tillegg til vårt eget øl hadde vi 50 andre typer øl,- samt besøk av 4 microbryggerier, Talas, Tingnes, Haandbryggeriet, Tya Bryggeri,- samt Brewery International og Maltmons som solgte ølutstyr og informerte om bryggeprosessen.  Vi hadde eget mattelt hvor man fikk kjøpt kjempegode ølpølser og potetsalat samt pizza fra varmeovnen. For å gjennomføre en så stor festival stilte 150 medlemmer opp.  I tillegg hadde vi god hjelp av Storhamar og Hamar Damekorps. Hamar Ølfestival samarbeider med ABC-LYD.   www.abc-lyd.com

Stemningsbilder

Dugnad

HAMAR ØLFESTIVAL 2016 HAR BRYGGET SITT EGET ØL PÅ BRYGGERHUSET VED AASSBRYGGERI EN ENGELSK ALE – PREMIUM BITTER

Torsdag 14.april reiste 4 medlemmer fra Hamars Culturelle Ølvenner – HCØ – til Bryggerhuset i Drammen: Ole Johny Løvbak, Festivalsjef Hilde Kjønhaug, Knut Simensen og Terje Demroen,- for å brygge årets festivaløl.
I forkant hadde Ole Johny laget en oppskrift på en kobberbrun Ale – Premium Bitter.  Underveis samarbeidet han med bryggeren på Bryggerhuset, Gard Karlsnes.  Ole Johny er for øvrig en veldig dyktig brygger.  Han har brygget sitt eget øl siden 2004.  Etter noe justeringer i forkant var alt klart til å brygge.

Ved ankomst på bryggeriet gikk Gard gjennom byggeprosessen og utstyr ved Mikrobryggeriet. Så var det bare å starte å tømme i malt.  Starte meskeprosessen, passe på å holde den riktige temperaturen i meskekaret, så gikk det i rekkefølge: Skylling, koking, nedkjøling og over på gjæringstank.

Vi har brukt 3 forskjellige engelske humler og en amerikansk bitter humle,- og etter ca. en ukes gjæring,- tilsetter vi to engelske humler for tørr humling,- for å få en behagelig aroma,- slik at aromaen av disse trekkes inn i ølet,- og vil gi et unikt Festival øl. Ølet får passe sødme og bitterhet,- og vi tror at de besøkende vil like dette ølet.  Det er kun produsert 800 liter av dette ølet til årets festival.  Her må altså publikum kjenne sin besøkelses tid,- skal de få en smak av dette unike ølet.  Navnet på dette Festival ølet blir LANGE LONDON.
Gunnar Olsen, bedre kjent som LANGE LONDON, hjalp torghandlerne på Stortorget i Hamar med små og store ting i mange år. Han var en kjent mann i gamle Hamar.  Siden Ølfestivalen arrangeres for første gang på Stortorget, vil Hamars Culturelle Ølvenner hedre Gunnar Olsen.

PS: Det var interessant at 4. generasjon fra Aass bryggeri, Terje Aass kom innom og så på oppskriften og testet vørteren, samt at han tok en lang prat med oss.  Han synes det var veldig interessant at vi brukte Red Crystal,- sammen med de andre korn typene,- noe de svært sjelden gjør.
Da er det bare for publikum å komme på Hamar Ølfestival den 2. – 4. juni for en unik øl opplevelse.

I media

Komiteledere Hamar Ølfestival 2016

Hamar Ølfestival 2015, 4.- 6. juni

For 12. gang inviterte Hamars Culturelle Ølvenner til Ølfestival i Strandgateparken. 5 500 besøkende satte til livs 8 000 liter øl og 2 500 pølser. Sammen med et utvidet program i vårt ølfaglige telt, Øl-forum, ble helgen en god miks av faglig og ikke-så-faglig innhold!

Stemningsbilder

(Noen fra) Dugnadsgjengen

Cashless:

I media

HA 3. juni

Hamar Dagblad 4. juni

HA 5. juni

NRK Østnytt 5. juni


Innslaget starter ca. 7 minutter inn i sendingen.

HA 6. juni

HA 8. juni

H.A. 14.12

Hamar Ølfestival 2014, 5.- 7. juni

115 medlemmer fra ølklubben stilte til dugnad, og flere hadde doble vakter. Det ble også innleid folk fra div. idrettslag, korps, kor etc. Det er dugnadsfolkene som gjør Ølfestivalen til suksess, år etter år (se bilder av noen fra dugnadsgjengen nedenfor).

Det ølfagelig telt, Øl-forum, ble også en suksess i år. Kjell Bjerkås og Ole Johny Løbak har laget et glimrende opplegg – en god mal er laget.

Ca. 6 000 var i år innom og koste seg med øl og musikk. 7 400 liter øl «gikk med».

Riktige svar på årets Øl-quiz

 

Stemningsbilder

(Noen fra) dugnadsgjengen

Cashless – refundere ubrukt beløp?

Dersom du ikke brukte opp alle pengene du overførte til Cashless-kortet ditt, og du ikke planlegger å besøke andre festivaler som benytter seg av Cashless-løsningen i år, kan du få refundert det ubrukte beløpet.

Refundering håndteres av Cashless, og ikke av HCØ. Denne websiden forklarer hvordan det gjøres, enten du tok ut en refunderingskvittering under festivalen eller ikke:
Cashless – Spørsmål og svar

  • Hvis du har en refunderingskvittering, se punktet «Kan jeg refundere ubrukt beløp?»
  • Hvis ikke, se punktet «Kan jeg refundere ubrukt beløp uten refunderingskvittering?»

I media

HA 10. juni 2014:


(Klikk for større bilder)

HA 7. juni 2014:

http://www.h-a.no/kultur/slukket-oltorsten

«Folket strømmer ned til Strandgateparken for å få seg en smakebit av den 11. utgaven av Hamar Ølfestival.»

(Klikk for større bilder)

HA har også et videoinnslag fra arrangementet, med særlig fokus på Øl-forum-teltet.
Klikk på bildet for å se videoen på HAs nettsider:


HA 6. juni 2014:


(Klikk for større bilder)

HD 5. juni 2014:


(Klikk for større bilder)

HA 4. juni 2014:


(Klikk for større bilder)

24. mai 2014: Hamarregionen Reiseliv er i Oslo

For tredje året på rad: 24. mai arrangerte Hamarregionen «Sommer i Hamarregionen» ved Spikersuppa i Oslo, for å promotere Hamar og omegn.

På programmet sto JUNIHAMAR, Ole Edvard Antonsen, Anders Baasmo Christiansen, Knut Kippersund Nesdal, Sølvguttene og Frida Ånnevik. Det ble solgt is fra Bakken Øvre, saft fra Boye og pølser fra Tingnes Spiseri. Hamars Culturelle Ølvenner delte ut program for ølfestivalen.

Det ble en flott dag i hovedstaden, med verdens største Prøysenkor som avslutning. Ca. 2 000 personer deltok i koret.


(Klikk for større bilder)

14. mai 2014: Tara Smak har oversikt over noen av sommerens mat- og drikkefestivaler, deriblant Ølfestivalen.

Hamar Ølfestival 2013, 30. mai – 1. juni

2013 var et stort år for Hamar Ølfestival.
Festivalen fylte 10 år, og jubilanten ble feiret tre dager til ende!


Ølfestivalen 10 år


HA 31. mai 2013

En liten videosnutt – 10 års jubileum.

150 medlemmer fra ølklubben stilte til dugnad, og flere hadde doble vakter. Dette er en økning fra i fjor. I tillegg ble det innleid folk fra diverse lag. Det er disse positive dugnadsfolkene som gjør at de besøkende hygger seg på ølfestivalen, og gjør at festivalen er en suksess.

Dette året hadde vi 10-årsjubileum, og på åpningsdagen torsdag spilte Trond Nagell Dahl og Leif Anders Wentzel med band for et fullsatt telt. Det var stor stemning, allsang og trampeklapp.

Denne dagen hadde også VG sin «sommertest» av 24 forskjellige pilsnere. 3 stk. fra ølklubben var med i testpanelet. Det var Aashild Museth (hun var også med i VGs sommertest i fjor), Marianne Korst og Arvid Knutsen. Resultatet stod over 4 helsider i VG fredag 7. juni. Se hele testen her – flott reklame for ølklubben.

Ølfaglig telt ble en stor suksess. Mange var kommet for å smake på de små «nippeglassene» med øl i 1 cl. De besøkende kunne kjøpe 4 ulike øltyper sammen med info av ølet. Det ble også solgt 2 cl, men det var de små som folk kjøpte. Kjell Bjerkås, tidligere Norgesmester i hjemmebrygging og Ole Johny Løvbak, ølbrygger, hadde den fulle kontroll på det faglige.

Ifølge ølgeneral og ølpresident Ola Andersen, ble det solgt 6.400 liter øl og det var ca. 9.000 personer innom festivalen. Festivalen var fri for bråk og Security hadde den fulle oversikt. Nok en gang en prikkfri avvikling av festivalen. Det var mange helsides oppslag i lokalavisene HA og Hamar Dagblad, samt skriverier/annonser i andre lokale tidsskrifter.

Takk til alle besøkende og dugnadsgjengen!
I media
– 10.000 til Arbeideren etter Ølfestivalen
Stemningsbilder

I media:


Vår ølgeneral for ølfestivalen og president for HCØ, Ola Andersen, var ikke med i den positive omtalen av junifestivalene i HA 28. juni. Da har vi tatt oss den frihet å lime ham inn i artikkelen 🙂

10.000 til Arbeideren etter Ølfestivalen

10.000 kroner av overskuddet av årets ølfestival er gitt til Værestedet Arbeideren på Hamar. Her får Anita Olafsen sjekken av festivalsjefen Ola Andersen. Årets overskudd av 9000 besøkende ble kr. 365.000, minus skatt. Hamar Ølfestival bidrar dermed til det offentlige, uten at det offentlige gir kulturstøtte til festivalen.


HA 7. september 2013

Stemningsbilder:

Torsdag kveld – Trond Nagell Dahl med orkester:
..og VGs sommerøltest i det ølfaglige teltet.

Fredag kveld – After Eight m/flere:

Lørdag – Krag Jørgensen Band m/flere:

Og her er et knippe bilder av noen fra den flotte dugnadsgjengen som gjør ølfestivalen til en suksess!
Skulle hatt bilde av alle, men vanskelig å få til 🙂