Årlige arkiver: 2012

3. november 2012: Rakfiskfestival på Fagernes

Den årlige rakfiskfestivalen på Fagernes er fast tradisjon for mange, og i år dro en busslast med HCØ-medlemmer av gårde for å ta del i festlighetene.

Festen startet selvsagt allerede på bussen, og med litt allsang, øl, gode historier, quiz (og enda litt øl) ble ventetida kort før hele delegasjonen ankom Fagernes sentrum, hvor hver enkelt endelig kunne begi seg ut langs årets «rakfiskløype».


Jamt over god stemning


Stappfullt i Fagernes

Foto: Aashild & Anne Karin

Årets Øl 2012

Ølkultur har fått en renessanse i Norge, og de nye mikrobryggeriene har beriket språket med en herlig blanding av gammelmodige navn, som Atna Øl, Nøgne Ø, Ægir Bryggeri, Lervik Aktiebryggeri og Klostergården Håndbryggeri.

Men hvilke øl smaker best? Stiftelsen Norsk Matkultur og magasinet Apéritif inviterer oss til å kåre landes beste øl i en nettbasert avstemming. Vår samarbeidspartner for Ølfestivalen, Aass Bryggeri er også med. Dommen faller på nyåret og blir overført fra den store TV-2 gallaen 6. januar. Bli med og stem. Min favoritt på lys lager er Spell-Ola fra Atna Øl.

Her har du konkurransen: aperitif.no

Vinneren er kåret: Årets Øl 2012 ble India Pale Ale fra Ægir Bryggeri i Flåm.
Rekordmange 90 øltyper var påmeldt fra 21 bryggerier. «Årets Øl 2012» ble kåret av en fagjury på 35 blindtestere samt en publikumsavstemning på nettstedet aperitif.no. Finalen ble vist på TV 2 søndag 6. januar. Les vår uhøytidelige test på Facebook.


Hamar Bryggeri - www.gallerimidthun.no

Terje D

15. september 2012: Oasevandring i Hamar

HCØ brukte lørdags ettermiddag til oasevandring på en del puber og spisesteder.

Tidligere statsarkivar og Hamar bys Mesterborger 2009, Per Øyvind Sandberg fortalte om Hamars vannhull siden bystatusen i 1849 og til i dag. På det meste var det 78 serveringssteder mellom Hamar stasjon og Vestre torg. I tillegg var det fire brennevinsutsalg rundt Stortorget. Hmm, minner litt om en landsby i Irland. 🙂

Vi besøkte «bare» fire steder denne lørdagen:

La Roza (gamle Paletten):

Steak House Company med egen øl-meny:

Bibliotekbaren:

Gregers (i nye lokaler):

Tekst: Terje D.
Foto: Aril E.

18. august 2012: Dugnadsfest hos Gilberg Engros, Brumunddal

Som vanlig hadde vi oppmøte på Skysstasjonen, for å bli kjørt ut i det «blå» i forbindelse med dugnadsfesten for Ølfestivalen 2012. 84 festglade deltagere satte seg på busser og vi endte opp hos Gilberg i Brumunddal.

En dugnadsgjeng hadde satt opp teltene og pyntet til fest. Telt er kjekt å ha i Norge, for det kom en del regn utover kvelden. MEN i teltet var det tørt. Det var humor og god stemning, varme, god mat og mye godt øl – samt litt vin da 🙂 To griser var nygrillet, og Gilberg og co hadde som tilbehør: rotfrukt, grønnsaker, potetsalat og god saus. Et smakfullt måltid! Så en liten Cognac til kaffen og belgisk sjokolade.

Vi fikk oss mange latterkuler da Bjørn Kleiven kom inn som Gufrid Spagaten fra Stusselistuggua, og han Bendikk Stuttfot med kjempelangryggen. Bjørn likte ølklubben vår så godt, og derfor ble kona og han våre nye medlemmer!

Ola Andersen var svært fornøyd med «oss frivillige» som jobbet under Ølfestivalen. Neste år er det jubileum og komiteene for 2013 er på plass. Det ble allsang med PDS og stemningen var på topp. Deretter kom to busser og kjørte oss hjem. Nok en gang en flott dugnadsfest, så det er bare å bli med på dugnadsarbeid for Ølfestivalen 2013. Betalingen er altså en kjempeartig fest med mye god mat, drikke og underholdning.


Det må en dugnadsgjeng til for å lage en dugnadsfest. Her er de.


Dette er maten vår.


Da vi ankom fikk vi godt kaldt øl og stemningen var god.


Bordene var pyntet og telysene tent.


På fat var det Lundetangens pils og Aass bayer.


Det var også laget plass ute, for de som ville trekke frisk luft.


Plutselig dukket Bendikk Stuttfot opp, alias Bjørn Kleiven, og latteren ljomet i teltet.


Så var det tid for å innta et godt forberedt måltid med gris.


Mat nok til alle.


Kokkene gjorde en kjempejobb.


Forskjellig øl til mat, og vin for de som ville ha det.


Maten – den var god.


Gudfrid Spagaten, alias Bjørn Kleiven, og latteren i teltet kunne høres over hele Brumunddal.


Kokkene Stene Gilberg (han og kona er medlemmer) og Pål Haakenstad fikk god omtale av Ola.


Bjørn Kleiven likte seg så godt at han og kona ville bli medlem av HCØ.


Bjørg Solvang får her en påskjønnelse, et ølkrus, fordi hun lærte seg masse om ølene vi serverte på Ølfestivalen, som hun igjen informerte videre til gjestene.


Så ble det dessert med Cognac eller Baileys og Belgisk sjokolade


..og kaffe.


Da var tiden inne for allsang og PDS sin duo hjalp til.


..og her HCØ sin duo.


..og en mix duo

Stemningsbilder:

Terje D.

Juli/august 2012: «Elden» på Røros

Rundt 70.000 har sett ølklubbmedlem Bertil Reithaugs sitt historiske musikkteater «Elden» på utendørsscenen på Slegghaugan – Røros. Dette musikkteateret har han dramatisert, diktet manus og skrevet musikk til, sammen med Arnfinn Strømmevold i 1980.

Oppsetningen ble først kalt «Det Brinner en Eld» og ble endret til «Elden» i 2007. Mandag 30. juli ble dette spilt for 100. gang. Litt spøkefullt sagt er Elden Sveriges største utendørs musikkteater, i Norge. Over 2/3 av dialogen foregår på svensk, framført av nordmenn. Dette stykket handler om historien rundt den store Nordiske krigen først på 1700-tallet, og den ufattelige tragedien da rundt 3.000 svenske soldater frøs ihjel i Tydalsfjellene nord for Røros.

Jeg har vært på 2 stk. Per Gynt forestillinger på Gålå, og ble svært positivt overrasket over denne musikalske forestillingen på Slegghaugan. Kvaliteten på musikken, lyd og skuespillere er minst like gode, men jeg syns at den spektakulære utescenen med lyssetting og effekter var et hakk kvassere enn på Gålavannet. Kanskje en fordel å sitte på rad 16 og bakover? Får en god oversikt derfra. I år ble det spilt 9 forestillinger og i underkant av 10.000 publikummere fikk oppleve Elden. Det var med 110 skuspillere og over 200 frivillige bak scena.


Bertil Reithaug (foran med gitar) sammen med skuespillere og mannskap.

Forestillingene blir fort utsolgt, så vær tidlig ute, dvs. sjekk allerede nå for neste år. I pausen fikk man kjøpt Spell-Ola seiersøl fra Røros. Det smakte også godt, fryktelig godt 🙂

Terje D

Jakter på godt øl

Dette var å lese i Aftenposten, torsdag 26.7. Men vi i ølklubben jakter også på godt øl. Jeg har et inntrykk av at også vi i innlandet jakter etter godt øl. Her kommer 3 siders oppslag om jakten.
God jakt 🙂


(Klikk for større bilder)

14. juni 2012: Først med øl-meny i Hamar – Steak House Company

Steak House Company i Hamar – midt i gågata – har nå eget øl-kart. 11 forskjellige typer har de nå, men flere vil komme, bl.a. mer av hveteøl og fra den Nøgne Ø.

Hver øltype er beskrevet med smak og farge. Bl.a. har de DUVEL, GREENS BLOND ALE (glutenfritt), WESTMALLE TRAPPIST, CHIMAY BLUE, ÆGIR INDIA OALE, SNAKE DOG IPA osv. Teodor Johnsrud (23 år) prater entusiastisk om ølsortene og at de kan hjelpe gjestene å velge rett sort til maten/desserten.

Dette MÅ bare prøves i sommer. Flott tiltak. Se oppslaget fra Hamar Dagblad den 14. juni:


Hamar Dagblad 14. juni 2012

Hamar Ølfestival 2012, 31. mai – 2. juni

109 stk. fra ølklubben stilte i år på dugnad, og flere hadde doble vakter. I tillegg var det innleid folk fra Dragons, Storhamar Fotball og Damekorpset. Uten alle disse flotte, positive dugnadsfolkene hadde det ikke blitt den suksessen det ble.

Det store «trykket» var nok på fredag og lørdag fra kl. 20.00-24.00. Spesielt mange ved bardisken de første timene.

Ølkroken var et nytt, positivt innslag. De besøkende kunne kjøpe et brett med 5 ulike øltyper. Kjell Bjerkås, tidligere Norgesmester i hjemmebrygging, hadde så en ølfaglig seanse med de som ønsket dette.

Ifølge ølgeneralen, Ola Andersen, ble det solgt 7.000 liter øl og det var ca. 6.000 personer innom teltet. Det var lite med bråk, og det lille som var tok Security seg av. Nok en gang en prikkfri avvikling av festivalen. Det var 4 helsides fine oppslag i lokalavisene, H.A. og Hamar Dagblad:

Nedgangen i antall besøkende skyldes nok det kalde været, men inne i teltet var det varmt og høy stemning. Takk til alle dere dyktige dugnadsfolkene! Her kommer noen stemningsbilder:

Her et knippe av dyktige dugnadsfolk:

Foto: Aril E.


..og dette skrev HA 25. august om det økonomiske:

Tross kald juni-start – ølfestivalen gikk i pluss


HA 25. august 2012