Årlige arkiver: 2014

Hamar Ølfestival 2015 skal nå arrangeres på Stortorget første helga i juni

Etter 11 år i Strandgateparken skal vi nå arrangere ølfestivalen på det «nye» Stortorget!

På vår juleavslutning på Gregers opplyste den nye festivalsjefen Hilde S. Kjønhaug og den tidligere sjefen, Ola Andersen, at ølfestivalen fra 2015 skal foregå på Stortorget. Kommunen inviterte oss på en befaring, og Stortorget er laget og lagt til rette for slike arrangementer og festivaler.

Dugnadsjefen, Helene Ottosson, er allerede i gang med å få dugnadskabalen til å gå opp. En mail er utsendt til all 242 HCØ medlemmer, og det henstilles til alle som har anledning å delta på dugnadsarbeid!

46 medlemmer hygget seg i lag resten av denne juleavslutningskvelden, med godt drikke og en minikonsert av Postens Dramatiske Selskab – P.D.S.

Pss! Veldig hyggelig at ordføreren i Hamar, Morten Aspeli, kommenterte denne nyheten på vår facebookside.

Terje D.

Juleavslutning med ølets historie, ølbrygging og ølsmaking hos NITO Hedmark

En litt annerledes, men interessant juleavslutning hos NITO Hedmark, der Kjell Storlykken og Ole Johny Løvbak fra HCØ hadde et foredrag om ølet.

Først gikk man gjennom historien. Så ølbrygging. Det kreves bl.a. større ferdigheter og mer kunstferdighet enn det som kreves av en vinmaker, for ølbryggeren må utvinne sukkeret som gjæret trenger fra korn. De hadde tatt med seg forskjellige humler og malt, bl.a. humle som var plukket i Hamarområdet. I forsamlingen var det 4 ølbryggere.

Man fikk lære hvordan man skal smake på øl. Det ble servert prøvesmaking av Paulaner Hefe-Weissbier, Brooklyn Lager, Fuller’s 1845, Haandbryggeriet Norse Porter, Oude Geuze Boon og Atna Julenisjeøl. Kjell og Ole Johny hadde laget en presentasjon av alle ølsortene som var lagt til rette for egne notater. Det var mange spørsmål fra salen, så et slikt foredrag fenget. Ølet var innkjøpt på Vinmonopolet. Til maten ble det servert en Aass Bayer.

Tilbakemeldingen fra NITO var at de og alle gjestene var svært fornøyde med arrangementet. Kjell og Ole Johny var proffe, morsomme og veldig flinke!

Smaking av nye belgiske ølsorter i den belgiske ambassadørboligen i Oslo

HCØ var så heldig å bli invitert til «Beer Tasting» av nye ølmerker fra Belgia. Vi ble ønsket velkommen av ambassadøren, Michel Godfrind, som var med på hele seansen.

Der fikk vi snakke med representanter fra de belgiske bryggeriene, «ølguru» og forfatter Espen Smith, Norøl, Larvik ølklubb, Selskabet Christiania Restauration & Mjødcontrold, samt div. importører.

Først fikk vi smake 2 Lambic øl fra bryggeriet Brewery De Troch: en Chapeau Framboise (Bringebær) og en Chapeau Banana (Banan). Slike ølsorter passer perfekt til velkomstdrinker. Så fikk vi servert 3 forskjellig belgiske oster: en blåmuggost, en chiliost og en gaudaost, samt øl fra Brewery De Block: en Satan Red, og fra Brewery Contreras: en Valeir Blond og en Valeir Extra. Likte spesielt chiliosten sammen med Satan Red. Til desserten fikk vi en Satan Black og en Lambic Chapeau Kriek (Kirsebær) sammen med nydelig konfekt fra Belgiske Zokola som passet perfekt til ølet.

En innholdsrik, trivelig, hyggelig og en lærerik ettermiddag. Takk for at vi fikk komme!

Terje D.

HCØs jubileumsfest ble en suksess og vi gir til tv-aksjonen 2014

I tillegg til mye god mat, godt øl, gode historier fra tidligere ordfører Odd Aspeli, blomster fra Hamar kommune ved ordfører Morten Aspeli, æresprisen «Årets Øljekk 2014» til direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, Petter Nome, og god dansemusikk, ble det solgt pins for kr. 5 630,- som i sin helhet går til TV-AKSJONEN 2014 – RENT VANN. Vi i HCØ utfordrer andre ølklubber til å gi til TV-aksjonen 2014!


Diplom fra TV-aksjonen 2014

HCØ 20 år: Jubileumsfest på Hamar Sagbladfabrikk, 18. oktober 2014

137 medlemmer og gjester hadde en trivelig og «høytidelig» jubileumsfest på Hamar Sagbladfabrikk, lørdag 18. oktober. Sammen med våre samarbeidspartnere Aass bryggeri, Brewery, Vinmonopolet og Hamar Catering ble den en suksess.

Vi fikk en velkomstdrink: Lambic Frukt (Bringebær) øl, Framboise fra Boon/Belgia. Litt spesiell, men en veldig passende velkomstdrink.

Så startet vi med et «øl-forum i miniatyr»: Det ble litt prøvesmaking av All Day Ipa og Porter fra Founders USA som var levert av Brewery. På bord nr. 2, hvor smaksprøvene var innkjøpt på Vinmonopolet, fikk vi en Chocolate Stout fra Rogue Ales, en IPA To øl Black Malts & Body Salts Black Coffe fra De Proef, København, og en Meine Porter Weisse Tap X fra Weissbier G. Schneider & Sohn, Tyskland. Til slutt, på bord 3 fikk vi smake på årets juleøl fra Aass, en Premium og en Vellagret. En flott start før middagen.

..og noen bilder fra salen før middagen braker løs:

Ola ønsket alle velkommen til den «formelle» jubileumsfesten. Spesielt velkommen til ordfører Morten Aspeli, tidligere ordfører Odd Aspeli, Petter Nome, direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen, våre samarbeidspartnere Jan Tony Pettersen fra Hamar Catering, Tine Nelson fra Aass bryggeri, Rune Løvdahl fra Brewery International Norge, Solveig Vardeberg fra Irishman og klubbens første leder Hilde Kjønhaug. Deretter tok Kjell Storlykken over toastmasterrollen.

Hamar Catering sto for serveringen, og vi fikk en utsøkt tre-retters som besto av:

  • Terøkt ørret servert med eplechutney kokt på hveteøl, pepperrotkrem, eggekrem, rugchips.
    Drikke: Hveteøl (4,9%), Hefe fra Widmer Brothers Breweri – Portland, USA.
  • Ølbraisert okseculotte med bayer fra Aass servert med stekte rotgrønnsaker, fløtepoteter og pikant saus med bayer.
    Drikke: Bayer (4,7%) fra Aass.
  • Sjokoladekonfektkake servert med krem av bokkøl og kirsebærcoulis.
    Drikke: Bock (6,5%) fra Aass.

Så ble det en overraskelse for alle – og især Petter Nome. Han ble overrakt æresprisen «Årets Øljekk 2014» av Ola Andersen:

«HCØ ønsker å hedre en forening som i flere år har vært et klart og tydelig talerør for sine medlemmers interesser over for myndighetene, men som også ønsker å tale forbrukernes sak. Målet for foreningen er å ivareta produsentenes interesse i forhold til det norske lovverk og bidra til utformingen av den nasjonale alkoholpolitikken, og samtidig bidra til bevaringen av den norske ølkultur. Foreningens eget nettsted, Drikkeglede.no, er et fantastisk bibliotek for den som er interessert i vår kjære drikk – ølet!»

Petter ble nesten stum, veldig overrasket og glad for prisen.

Utover kvelden ble det mye skravling og dans i de flotte lokalene til Hamar Sagbladfabrikk. Takk til arrangementskomiteen: Kjell Storlykken, Nils Petter Ruud og Elna Walbye Andersen, som får terningkast 6.

Terje D.

Jubileumstur til Tyskland, 25.-29. september 2014

I år har vi i HCØ 20-årsjubileum, og 49 medlemmer satte kursen mot Tyskland for å feire. Først til verdens største Ølfestival, Oktoberfesten i München, som ble arrangert første gang i 1810. Antall besøkende på denne bayerske festivalen er ca. 6 millioner årlig (altså litt større en Hamar Ølfestival).

Torsdag – München

Vi ankom München utpå ettermiddagen, og de fleste fortet seg ned til Oktoberfestivalområdet, hvor det var kjempestemning i alle ølteltene: 10 telt med plass til 6.000 i hvert telt, samt 4 «mindre» telt med plass til 2.000 i hvert. Alle teltene var smekk fulle, så vi måtte ta vår liter med Mass Paulaner Oktoberfest-Bier ute. Det smakte god sammen med en Portion kalter Schweinebraten. Når du/dere skal til oktoberfestivalen: Bestill bord i forveien!

Fredag – Weihenstephan og Nürnberg

Verdens elsdte bryggeri fikk besøk fra HCØ. På tur til Nürnberg tok vi lunsjen på Weihenstephan, som er det eldste bryggeriet i verden – grunnlagt 1040. Lunsjen bestod av en pølsetriologi med Nürnberger-, øl- og schnapspølse med potetmos, surkål og tre typer sennep. Så hadde vi et stopp ved Zeppelintribunen, der Adolf Hitler talte til 200.000 før 2. verdenskrig. Vi ankom Nürnberg i god tid til en liten gåtur i gamlebyen, og et besøk i ølteltet på byens årlige Altstadtfest.

Lørdag – Nürnberg og Rothenburg

De som ønsket det fikk bli med på et interesant dagsbesøk i Rothenburg. Denne byen er kåret til Europas best bevarte middelalderby og ligger i et anerkjent vindistrikt. Selvsagt smakte vi på litt vin, men det er ingenting som slår hveteølet som er brygget av Tucher! Tilbake i Nürnberg ble det enda et besøk på Altstadtfest for de fleste.

Søndag – Würzburg

Vi reiste videre fra Romantik Hotel am Josephsplatz til Würzburg. Dette er også en gammel by ved elva Main i Franken med mye historie. Bykjernen er liten og alt er innenfor gåavstand, men det var likevel mye å se, enten man tok seg en spasertur eller satte seg med en utepilshveteøl på torget; en god øl smaker best i slike historiske omgivelser.

Mandag – Hjemreise

På formiddagen var det tid til en siste vandring gjennom gamlebyen i Würzburg, eller over elva Main og opp til Marienberg-festningen hvor det var fantastisk utsikt over vindistriktet og byen. De som var ekstra tidlig oppe kunne også få med seg et lite elvecruise nedover Main.

Så bar det ubønnhørlig til en av Europas største flyplasser, Frankfurt. Her måtte vi ta et førerløst el-tog (Skyline) som gikk mellom terminalene. Da var det veldig trygt å ha med seg Einar Frislie og Fred Myhre som bor ved Hamar flyplass – Stafsberg – og har god erfaring med flyplasser 😉

Etter noen timer på flyplassen kom vi oss alle 49 vel hjem. Takk for turen, Marianne og Hans, og til vår bussjåfør som loset oss trygt gjennom Bayern!

Terje D.

Schouskjelleren Mikrobryggeri

Bryggeriet åpnet i oktober 2010, som det andre mikrobryggeriet i Oslo. I 2014 flyttet de til Pipehuset, det opprinnelige humlelageret i gamle Schous Bryggeri.

En skikkelig ølkjeller med god atmosfære og godlukt av brygg. I dag brygger de 14 typer øl. Bryggerimester Luca Saccomadi har bakgrunn fra Baladin i Piemonte Italia.

Bestselgeren gjennom åra i kjelleren er Empress of India, en Amerikansk IPA rik på frukt og humle (ABV: 6,4%). Benjamin, som var på jobb i bryggeriet, ga meg mye nyttig info om bryggeriet og øltypene. Men jeg kjøpte – og nøt – en veldig god pils på 4,7%: Jokke Jubileumspilsner. Minnet litt om IPA. Litt mere humle og litt bitter.

Mere info kan du få på deres facebookside: www.facebook.com/Schouskjelleren

Terje D.