Melding til alle medlemmer: VIKTIG! Gi oss beskjed ved endring av adresse, mailadresse eller telefonnr.

Innenriks 2001

24/11: Førjuls-treff

Vi var ca. 25 ølstruper som møttes lørdag 24. november hjemme i de trivelige lokalene til Kjell og Steinar Bjerkås på Disen til et lite førjulstreff og smaking av årets juleøl fra Ringnes. Fra Stein Rune Bakke ble vi påspandert et utvalg av årets assortement fra Ringnes. De mest populære sortene var nok Frydenlund Juleøl og Julebokken fra Ringnes. Dette er et sterkt, men likevel meget godt øl som falt i god smak også i år. Ringnes Juleøl og Ringnes Julespesial syntes vi også var godt juleøl, noe vi ikke vil påstå om limonadevarianten vi fikk smake på. På smak var det noen som syntes det ikke var så helt ille (kanel og eple), men vi var alle enige om at dette ikke er øl og at drikken heller er et alternativ for den som ikke er så glad i øl.

Ole P. vartet opp med spekemat fra Finsbråthen, og fra baren fikk vi prøvd ut importerte varer som det tradisjonelle Budweiser lagerølet fra Tsjekkia, tysk hveteøl og selvfølgelig en god stoutvariant. I tillegg kunne vi prøve ut øl på flaske, Spitfire Premium og Master Brew Ale, fra Storbritannias eldste bryggeri Shepherd Neame.

Vi hygget oss utover kvelden med både biljard og dart, og dette var et svært vellykket forsøk på hvordan vi kan tenke oss at en klubbkveld i egne lokaler vil bli dersom vi får dette i gang. Vi stortrivdes og takker igjen Kjell og Steinar for at de stilte sine lokaler til vår disposisjon.

Kjell S.

Oktobertreff i Gildehallen

Ringnes åpnet også i år Gildehallen for oss, vi føler oss liksom hjemme der, og denne gang var det Bjørn-Frode Løvlund fra HA som kåserte om noen av sine turer verden over med øl som tema.

Hva får ikke denne journalisten med seg når det gjelder mangfoldet på ølfronten. Mange kunne nok misunne ham den jobben.

Men av de mange interessante opplysninger og tips vi fikk den kvelden var at man skal ikke reise lengre enn til Charlottenberg for å kjøpe mange forskjellige øltyper som ikke er tilgjengelig her hjemme. Med andre ord; her er det overkommelige avstander.

Til øl hører mat; Marion og Ole sørget for en gryterett med futt i og jeg er redd at Ringnes` lager i Gildehallen ble sterkt redusert den kvelden. Men, vi er dog en ølklubb, og da skal det vises at vi har satt pris på produktene. En stor takk til Ringnes.

Også takk til Bertil som nok en gang ledet an med god musikk utover kvelden.

Bernt

14-15/9: Bryggeritur til Sarpsborg,

Denne turen kom nok litt for tett innpå Danmarksturen, for vi var bare 8 stk. fra Hamar som ble med. Vi kjørte med 2 personbiler, med Astor og Stein Erik som sjåfører gikk turen veldig fint.

Da vi kom fram til Borg Bryggeri, noen minutter etter oppsatt tid (våre medlemmer fra Østfold var på plass), ble vi ønsket velkommen til SØL (SKJEBERG ØLKLUBB) med godt drikke og informasjon om ølklubben. SØL har 45 medlemmer, bare gutter, de fleste fra korpsmiljø. Årsmøte holdes hvert år 8. mars (kvinnedagen).

Bernt og Kjell orienterte litt om vår klubb og overrakte en liten ting fra klubben. Det ble en veldig koselig kveld med god mat og enda bedre drikke. Allsang ble det også, med Ole som forsanger. Else og Trine kom litt senere, og dette ble Trines første møte med vår klubb. Kl. 22.30 var det slutt på serveringa på bryggeriet og da gikk turen ut på byen. De fleste havnet på hotellet der vi bodde. Der var det servering av øl og andre ting som fikk stemningen på topp. Sjåførene gikk over til vann tidlig på kvelden.

Puben ved siden av hotellet åpnet litt seint på lørdag, men det ble da en øl før vi reiste.

Det var så fint vær da vi skulle reise hjem, så vi la turen om Fredrikstad og restaurantene langs brygga, der de hadde både god mat og drikke (øl).

Svend E

9/6: Sommerøltesting 2001

Sommerøltesting og grillaften ble også i år avholdt på Vangbana 9. juni. Arrangementskomiteen hadde nedlagt et godt forarbeide og jammen var været så godt man kunne ønske.

Øltesting er jo en alvorlig sak, i alle fall tok de fleste deltakerne testingen på alvor. Men lett er det ikke når man ved blindtesten ikke vet hva man smaker på. Etter flere smaksprøver hvor bl.a. utseende, smak og skum skulle bedømmes er det ikke så lett å ha den fulle oversikt, men vinnerne var klare; ved blindtesten kom Hansa sommerøl på topp med Ringnes sommerøl på andreplass.

Ved åpen test kom Ringnes sommerøl på førsteplass mens Skjærgårdspilsen kom på andreplass. Det hele ble som vanlig profesjonelt ledet av Kjell Bjerkås.

Og så var det grilling av pølser med Ole Poulsen som grillmester. Vi takker Finsbråten for deres bidrag til grillfesten og takk til gjengen som forberedte og gjennomførte kvelden.

Bernt

12/5: Oasevandring 2001

Nok en gang har vi sjekket ut noen av Hamars mange skjenkesteder. Lørdag 12. mai besøkte vi 6 nye steder i forhold til fjorårets vandring. Været var også i år godt, men vi synes oppmøtet var altfor dårlig. Men vi 11 som fullførte hele ruten hadde en fin ettermiddag og kveld.

I år la vi opp til et rebusløp, der vi måtte bruke vår kreativitet og finne frem til riktig navn før stedet ble besøkt. I tur og orden var vi innom Victoria-haven, Docille, Alle Tiders, Mrs. Sippys, Dirty Nelly og til slutt Ikke bare bar der vi også spiste en nydelig Ungarsk Gulasj. Når beste øl-sted skulle velges ga vi karakterer for 2 kategorier. Først for selve lokalet, atmosfæren, trivsel, service og pris og så variasjon i ølsorter, kvalitet/smak, glassrenhold og størrelse på glass.

Hvert sted hadde sin sjarm, og selv om noen var typiske spisesteder, som Alle Tiders(5) og Mrs. Sippys(6), var lokalitetene også her tiltalende- og øl hadde sin naturlige plass på «menyen». Og så fant vi byens ekte fotballpub, Docille, og vi rakk å få med oss noe av stemningen her da vi var innom helt i forkant av den engelske cupfinalen. Vi ga stedet en klar andre plass. Ikke bare bar ble nummer 3. Dette er et fint alternativ som dessverre ser ut til å ha problemer med å lokke til seg folk på kveldstid i helgene, etter at selve kjøpesenteret Kvartal 48 er stengt. Victoriahaven ble nummer 4, og foruten at det her er mulig å sitte utendørs i godvær og flaskeutvalget er bra, skal stedet ha ros for å satse på noe så uvanlig i tappekranene som San Miguel.

Dirty Nelly ble en klar vinner, og det er nok naturlig da dette er en typisk ølbar. Atsmosfæren er fin og utvalget bra. Vi i klubben skulle gjerne ha testet ut dette stedet på en klubbkveld, men fredagene er det ofte levende musikk her og det passer ikke helt for våre møter. Men vi vil følge opp, og se om vi etter hvert får til et besøk her.

Vi takker til samtlige steder som alle tok svært godt i mot oss, og en takk til de trofaste som også i år var med på oasevandringen. Vi har lyst å sjekke ut nye og gamle steder også neste år, men da forventer vi at oppmøtet blir atskillig bedre enn i år.

KjellS

24/3: Generalforsamling i Norøl

Laugsmøte og bokkølfestival 24. mars ble avholdt i lokalene Den Gamle Bank i Oslo. Det var virkelig en brun pub med akseptable priser; 25 kr. for en drøy halvliter!!! Noen like god eller bedre i Hamar?

Det er bra å konstatere at Norøl har en god økning i medlemsstokken samt at de arbeider seriøst og strukturert, ikke minst overfor offentlige etater og andre.

Laugsmøtet for ølklubber avdekket bla. behovet for oversikt over andre klubber tilsluttet Norøl. Det er også ønskelig med stoff fra Norøl i forbindelse med kontakt med media.

For øvrig satsets det sterkt på Internettpresentasjoner med linker til bl.a. medlemsklubber. Mye er i tråd med de planer vår klubb har.

Og så var det bokkølfestival med bløtkake! 4 merker var representert; Frydenlund, Mack, Borg og Aass. Bokkøl kombinert med bløtkake var en ny, men ikke ueffen kombinasjon.

Undertegnede tok toget hjem før vinneren ble kåret. Det var en laang dag.

Bernt

23/3: Pilsner test 2001

Fredag 23.3. holdt Hamars Culturelle ølvenners sin første pilsner test . Etter å ha testet sommerøl og juleøl er det jo helt naturstridig for en ølklubb å ikke teste en pilsner. Begivenheten fant sted på Stallen på Hotell Scandic. Hele 14 pilsner slag ble satt under lupen fra et testpanel på 32 stk. Testpanelet ble delt inn med 4 på hvert sitt bord. Testen ble holdt etter samme mønster som de tidligere testene og at de slagene som ble testet var å oppdrive i Hamar området. Kjell Bjerkås styrte sine medhjelpere og testen på en profesjonell måte. Kjell er en kapasitet for klubben på dette og andre områder. Dette var slagene som var med og plassering:

Hansa
Carlsberg
Ringnes
Grans
Frydenlund
CB
Aass
Urguell
Dahls
Tuborg
Warsteiner
Nordland
Groelsh
Budweiser

Resultatet ga ikke de helt store sprikene, men noe overraskende ble Hansa pilsner kåret til kveldens vinner. Etter kåringen ble det servert mat med pilsnerøl som det naturlige drikke til. Skal det settes en kritisk bemerkning til et slik arrangement må det jo være mulig for flere å møte opp på en slik kveld i en klubb med så mange ølglade medlemmer.

OJ

3/2: Generalforsamling 2001

Lørdag 3. februar 2001 avholdt vi årets generalforsamling i HCØ. Stedet var som i fjor Stallen på Hotel Scandic.

Oppmøtet var bra med ca. 50 stk. av klubbens medlemmer til stede. Selve generalforsamlingen var ganske raskt unnagjort, med gjennomgang av årsmeldingen og regnskapet for år 2000. Som kjent ble det i fjor vedtatt at styret selv velger sine etterfølgere, så dermed var det ikke valg på programmet denne gangen. Høydepunktet ble utdelingen av årets øljekk og ærespris år 2000, som velfortjent gikk til vårt eget klubbmedlem Bjørn Nygård. Etter at vi avsluttet den formelle delen av generalforsamlingen, holdt prisvinneren et engasjerende, lærerikt og fengende kåseri om- ja, den edle drikk, øllet. Bjørn tok for seg den historiske utvikling fra tidligere tider og frem til våre dagers bryggeriproduksjon, med en tur innom bryggerier som har vært i drift her i Hamarområdet.

Etter en bedre generalforsamlingsmiddag var det tid for sosialt samvær, der baren på Stallen ble holdt åpen for oss og musikk fra klubbmedlem Bertil og Lorang skapte kjempegod stemning. Denne gangen storkoste vi oss virkelig, og det ble ganske sent før vi fornøyd ga oss for kvelden.

Vi retter en stor takk til Tore Petter Wang som igjen sørget for at Stallen ble stilt til vår disposisjon.

Kjell S.