Melding til alle medlemmer: VIKTIG! Gi oss beskjed ved endring av adresse, mailadresse eller telefonnr.

2018

Dugnadsfest for dugnadsgjengen fra Hamar Ølfestival

Selv om temperaturen var høstlig, så var det stor stemning hos Gildberg i Br.dal, www.gilberg.no – da dugnadsfolket inntok plassen. Av de 110 medlemmene som var med på dugnadsarbeid under Ølfestivalen, – var det denne gang 60 stk. som hadde anledning til å bli med på dette arrangementet. Kokkene Jan Stene Gilberg, Ole og Marion Poulsen disket om med de beste svineknokene, pølse, potetmos med bacon og erter og rødvinssaus. Kjempegodt var det.
Så var det kaffe og mye godt drikke. Det ble en reunion med Postens Dramatiske Selskab som seg hør og bør spilte i dur og moll og andre durer samt i takt og utakt. Men slik blir det god stemning av.
Kasserer i Hamar Ølfestival, Bjørn,- redegjorde for de røde og grønne tallene.
Festivalsjefen Hilde og presidenten Aril i HCØ takket for fremragende innsats under årets festival.
Pga. dugnadsarbeide under Hamar Ølfestival, ble det overført et betydelig beløp til Hamars Culturelle Ølvenner, -som kommer medlemmene til gode i form av arrangementer og turer.
Hamar Ølfestival arrangeres alltid den 1. helga i juni, dvs. 30. mai til 1. juni 2019.

STEMNINGSBILDER

56 på tur til England-Kent-Canterbury-Faversham-Shepherds Neame-Humlefestival-Dover-Whitstable

50 medlemmer var heldige og fikk plass på årets tur. 6. stk. reiste «på egenhånd». HCØ arrangerer 2. hvert år tur til utlandet, med bryggeribesøk, festivaler osv. Disse turene er svært populære og i løpet av et par minutter var turen fulltegnet. Vi har egen buss til disposisjon som hadde plass til 50. Under 4. dagers oppholdet bodde vi i Canterbury, – en by med ca. 55.000 innbyggere, 4 universiteter og er sete for erkebiskopen av Canterbury.

DAG 1 reise vi til bryggeriet Shepherd Neame som ligger i «nabobyen», – Faversham. Dette er Englands eldste bryggeri, påbegynt i 1698. Kjente ales er bl.a. Spitfire, Masterbrew og Bishops Finger. Omvisningen etter felles middag var veldig bra, veldig informativ og interessant. Guiden var utmerket, og smaksprøvene på slutten var en flott introduksjon og forståelse av ulike typer øl/ales!

DAG 2 var ble brukt til å bli kjent i Canterbury. Mange besøkte den enorme Katedralen, tok kanaltur, besøkte microbryggeri, – eller roet ned med en god øl i det varme været.

DAG 3 reiste vi igjen til Faversham og humlefestivalen som var en stor opplevelse. Hele byen var en «slags» ølfestival hvor det var mye musikk og arrangementer, men at humlen var i fokus. Det anbefales å besøke denne festivalen som arrangeres lørdag 31. august og søndag 1. september 2019.

DAG 4 ble det en stor opplevelse igjen med besøk på Dover Castle som i 2000 år har beskyttet den engelsk kyst mot inntrengere. Det ble en høytidelig stemning i bussen da Vera Lynn sin sang, -The white cliffs of Dover, ble spilt. Det var imponerende å se hvordan livet var i 1940 til 1945 i «Det underjordiske» hospital med sine 7 km med tunneler.
Turen ble avsluttet i kystbyen Whitstable hvor det igjen ble «roet» ned med godt drikke i sol på stranda.

En fantastisk tur er over. Det har vært mye latter og vi sitter igjen med mange gode minner. Tusen takk til Christopher John O’Connnel og Marianne Korst som har planlagt og organisert turen,- og til vår bussjåfør som kjørte oss trygt omkring i Kent.

 

Bransjemesse hos Aass

Den 16. april ble det igjen Oslotur for et par representanter fra HCØ. Denne gangen var det vår samarbeidspartner under Hamar Ølfestival, Aass Bryggeri, som arrangerte bransjemesse.

Vi ble kjent med sortimentet fra Aass, og det mest spennende var nok nyheter fra deres sideprosjekt/»pilotbryggeri» Bryggehuset (dette er forøvrig stedet hvor vi i Hamar Ølfestival også brygger vårt eget festivaløl). Vi fikk bl.a prøve deres Lager, Tropical Red Ale, Rauchbier, Ginger Beer og Double IPA.

Deretter var det tid for ølskole, hvor ulike typer øl ble satt sammen med ulike typer mat. For eksempel lærte vi at hveteøl passer til mildere mat, Vienna Lager (presentert som en mellomting mellom pils og bayer) passer til stekt fisk, IPA til mer krydret mat, og Bock til desserter.

Et lite kurs med tapping av pils og IPA ble det også tid til helt til slutt:

Vi takker Aass for bevertningen, og som tidligere vil det meste fra Aass’ sortiment være tilgjengelig under årets Hamar Ølfestival!

Ølsmaking hos den belgiske ambassadøren

To heldige utsendte fra fra HCØ var invitert til ambassadørens residens den 21. mars, hvor i alt 20 belgiske bryggerier presenterte sine ølspesialiteter. Etter en kort velkomst og introduksjon ved Belgias ambassadør Nancy Rossignol var det tid for mingling og smaksprøver.

Det var en god blanding av nye og gamle bryggerier, og nye og gamle ølsorter. Med til sammen nesten 100 varianter å velge blant var det jo ikke alt man fikk med seg, men her er et knippe høydare vi synes er verdt å nevne:

  • Ragnaröck Blond (5,5%) fra Enigma Brewery. Lett, syrlig sommerøl.
  • Lupin Monster IPA (7%) fra Enigma Brewery. IPA.
  • Silly Scotch (8%) fra Brasserie de Silly. «Skotsk ale»-type. Mørk men likevel tørr.
  • La Chouffe (8%) fra Duvel Moortgat. Ligner på den «vanlige» Duvel, men litt mørkere og bedre.
  • La Corne du Bois des Pendus (8%) fra Brasserie d’Ebly. Mørk men frisk. Smak av kaffe og sjokolade.
  • Troubadour Westkust (8,5%) fra Brouwerij The Musketeers. Mørk IPA.
  • St Martin Abbey (8%) Brown fra Brasserie de Brunehaut. Mørk, god smak av kaffe.
  • Kapittel Prior (9%) fra Leroy Breweries. «Abbey ale»-type, litt skarp.
  • Kasteel Barista (11%) fra Brouwerij Van Honsebrouck. Mørk, mye sjokolade *)

*) Passer visstnok godt til din daglige frokost-croissant. Dem om det…

Ølmangfoldet i Belgia er uten sidestykke, og noe så unikt at belgisk ølkultur ble plassert på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 2016. Den er mer levende enn noensinne takket være bryggernes kreativitet, bruk av spennende råvarer og bryggeprosesser. Belgia er fortsatt et av de mest aktive land i verden i bryggerisektoren, med over 224 bryggerier, mer enn 1500 øltyper og nærmest tre milliarder kroner investert de siste årene.
Hamars Culturelle Ølvenner er stolte over at vi blir bedt inn til Den Belgiske Ambassade, sammen med handelsavdelingene Flanders Investment & Trade og Wallonia Export & Investment, når de har nyheter på Belgisk øl. Her har vi muligheter for nettverking, oppdage bryggerier som ikke er representerte i Norge eller bli bedre kjent med de som allerede er på det norske markedet og, ikke minst, prøvesmake.
Vi takker for et flott arrangement, og ikke minst: Takk for ølen, Belgia!

Generalforsamling på Vangbana 17.03

Årets Generalforsamling er unnagjort.  HCØ president Aril Enersen ønsket 70 medlemmer velkommen til HCØ sin Generalforsamlingen.
Vanlige årsmøtesaker ble gjennomgått,- samt informasjon om årets Ølfestival. HCØ og Hamar Ølfestival har en sunn økonomi. De som gikk ut av styret var visepresident Modulf Røsset, kasserer Anstein Brein, styremedlem Hilde Kjønhaug og varamedlem Nils Petter Ruud. Inn kom Hilde Kjønhaug som visepresident, kasserer Liv Eiklid, styremedlem Niels Henrik Abel og varamedlem Ole-Jørgen Jensen. De andre i styret er: President Aril Enersen, sekretær Torfinn Austad, styremedlem Terje Demroen og varamedlem Marianne Korst. Revisorer ble Bjørn Johansen og Dag Henning Johansen. Valgkomiteen ble Modulf Røsset, Geir Stang Storvik og Olav Syversen.  Øljekken for 2017 ble tildelt Terje Demroen. «Han skriver for klubben med god retorikk, er god med ord og musikk», – og en altmuligmann gjennom mange år.
Etter årsmøte fikk vi spekemat,- med tilbehør fra Romedal Catering,- samt godt drikke. En trivelig kveld på Vang bana.