Årlige arkiver: 2019

Hamar Ølfestival gir bort kr. 10.000 til Sagatun Brukerstyrt Senter – Brukerstyret

Hamar Ølfestival fortsetter med den årlige tradisjonen ved å dele ut en gavesjekk til ulike lokale foreninger/lag som vi synes fortjener en støtte/oppmerksomhet.
Værestedet Arbeideren var den første som fikk gavesjekk av festivalen i 2013. De har fått den 2 ganger. Videre har Movemberkampanjen, Prostatakreft foreningen, – og i 2018 fikk Støttesenteret for incest og seksuelle overgrep (Smiso) gavesjekken.

I år har vi valgt Sagatun Brukerstyrt Senter.
De har som mål å etablere og drive et senter for mennesker med problemer innen psykisk helse, rus og andre livsutfordringer.
Senteret har mange aktiviteter som bl.a. «Kreativt verksted». Her kan man lære nye hobbyaktiviteter, og mestre noe nytt, eller kanskje lære bort noe en selv kan.
I kjelleren har de «Musikkverksted» med komplett musikkstudio, øvingsrom og oppholdsrom.
«Friluftsliv for alle». Her får deltagerne styrket sin mestringsevne, lære forskjellige metoder for å ferdes i naturen til alle årstider. Altså, få følelsen av å oppleve og mestre noe de tidligere ikke trodde var oppnåelig på egenhånd.
«Fysisk aktivitet». Her legges det stor vekt på fysisk aktivitet som et middel til å styrke egen helse, både fysisk og psykisk. I tillegg er det sosialt og morsomt.
«Andre aktiviteter» som kino, søndags kaffe, temakvelder, golf, baking, matlaging osv. osv.

Vi fikk omvisning i de flotte lokalene av leder Kristian Lunde og nest leder Stine Bekkemellem, samt i musikkstudioet av Dan Viggen. Tusen takk for omvisningen.
På bildet ser vi daglig leder Kårhild Husom Løken, Kristian Lunde og Stine Bekkemellem.
PSS! Har du lyst til å bli medlem i Hamars Culturelle Ølvenner – send oss en mail da: post@beerfest.no
Sjekken ble overlevert av festivalsjef Terje Demroen.
Fotograf er Hilde Demroen.

HCØ feiret 25 år som ølklubb

Lørdag 21.09.19 feiret vi oss sjøl på Rica Olrud. Vi ble mottatt av den driftige arrangementskomitéen som består av leder Fred Arne Bjørke, Ole Jacob Midtskogen. De andre i komiteen består er Svein J. Åkerland og Niels Henrik Abel.
Fred Arne ønsket oss velkommen og vi ble så informert om det vi skulle spise og drikke, – og programmet ellers for kvelden.
Vår president, Aril Enersen holdt en historisk tale fra oppstarten av HCØ 1. juni 1994 og frem til i dag.
I dag har vi 220 medlemmer. 100 av oss var tilstede i kveld.
Årets festivalsjef, Terje Demroen, fikk blomster for «godt utført arbeide».
Distriktsleder for Aass Bryggeri, Kim H Larsen, – roste Hamar Ølfestival som har «alt på stell» og som har arrangert festivalen hvert år siden 2004. Det er en av grunnene til at Aass Bryggeri har valgt å samarbeide med oss. ? Så ble vi overrasket av en gavesjekk fra Aass som vi fikk denne kvelden.
Vi ble underholdt av revysanger ekspert Benjamin Kippersund, – som hadde med sin ukulele.
Et flott arrangement av komiteen. Nå gleder vi oss til neste arrangement. Er du interessert i å bli medlem – send oss en e-post da vel? post@beerfest.no
Middagen besto av ytrefilet av rein fra Stensaas, duxelle på elg, skogsopp og selleri, bakte regnbuegulrøtter fra Valborg, rosettkål fra Vang gård. Ovnsbakte Solørpoteter og rødvinssaus med Braastad eplesjy, – og Bayer fra Aass bryggeri. ? Altså kortreist og nami nam. ?
Desserten var en pannacotta av Rørosfløte, med solbær fra Mølstad gård, toppet med hvit sjokolade samt en herlig Bokk fra Aass Bryggeri. ?

En kulturell GODLYNT KVELD for medlemmer som bidro med dugnadsarbeid for Hamar Ølfestival

77 var samlet på Søndre Elton ( https://www.facebook.com/SondreElton/ ) i Stange til meget god mat, drikke og kulturelle innslag med en fantastisk utsikt over til Toten, Helgøya, Gjøvik og Nes.
Vi ble hentet av Hamar Bussreiser som kjørte oss ut til «Stanges Toscana.
Anette Løvlien Vold på søndre Elton hadde satt sammen en buffe med lokal mat, – bortsett fra rekene da. ?
Festivalsjefen hadde laget egen sang til «dugnadsarbeiderne», – som han framførte.
6 stk. av den eldre garde fikk en «påskjønnelse» for gleden de viser med å jobbe dugnad. Disse er født i 1940, 42, 43,44 og 1946. Harald Nordvang, Einar Olsen, John Stensby, Sigurd Bakkehaug, Ruth Inger Olsen og Liv Eiklid.
Roar Kristoffersen og Knut Ottinsen fikk blomster for gjennom alle årene har vært en «bærebjelke» for å ordne «ting og tang» i forbindelse med Ølfestivalene.
Flere utmerkelser/blomster ville vært fortjent til flere. ?
Det kulturelle tok DUR og VOLD seg av. Det så ut som at alle hygget seg på Søndre Elton.

MENYEN VAR: Reketårn med dill, hvitløksmajones og foccacia, hjemmelaget gulrotsuppe med ingefær og chili, lokal spekemat, roastbiff med syltede grønnsaker, øl-braisert varm kyllingfilet pakket i spekeskinke (Øl fra Røhne Bryggerhus), langtidsstekt varm svinenakke bbq style. Tilbehør: Grønn salat, potetsalat, brokkolisalat, ovnsbakte småpoteter, coleslaw, eggerøre, og div. sauser. Til dessert kaffe, jordbærostekake og godt drikke.
Velkomstdrink var cava med egendyrka bringbær og jordbærsaft.

Årets øljekk 2018

Gullkorn Ølbar

Stein Rune Høines og Åshild Karlsen Hestnæs med prisen Årets Øljekk 2018.

Under et arrangement på Gullkorn 23.02.19, i regi av Hamars Culturelle Ølvenner, ble foreningens egen ærespris Årets Øljekk 2018, delt ut til Gullkorn Ølbar.

Begrunnelsen for prisen var at Hamars Culturelle Ølvenner ønsket å verdsette den innsatsen Gullkorn Ølbar har gjort, siden starten i 2015, for å fremme ølkultur. At Gullkorn representerte noe helt nytt i Hamar med et stadig rullerende og stort spekter av øl, ble spesielt trukket fram i begrunnelsen. Stedets fantastiske atmosfære ble også nevnt.

Vi sier tusen takk!

På X og tvers hos Gullkorn Ølbar

Lørdag 23.02 fylte medlemmene fra HCØ opp hele Gullkorn for smaking på «dagens øl» som var på de 10 forskjellige tappetårnene. Vi fikk utdelt vurderingsskjema og skulle sette poeng på utseende, lukt og smak. Kjell Storlykken og Ole Johny Løvbak geleidet oss gjennom alle smakene, som var veldig varierende.
Det var de mørke og gode til Mikkeller som falt mest i smak, mens surølet nok var litt tøft for mange ?
Topp 4 var:
1. Mikkeller, Danmark (De Proef Brouwerij, Belgia), Russian Imperial Stout. «Black Bear Russian Imperial Stout» 10,1 %.
2. Mikkeller, Danmark (De Proef Brouwerij, Belgia), Porter. «Bean Geek Session Porter» 5,6 %.
3. Brauerei Ayinger, Bayern, Tyskland, Mørk lager (Dobbelbock). «Celebrator Dobbelbock» 6,7 %.
4. Great Divide Brewing Company, Denver, USA. Farmhouse Ale (Saison). «Great Divide Colette» 7,3 %.
Smaken er som baken, – todelt.
Mine 4 favoritter var disse: Nr. 1, fra Brauerei Ayinger – Kellerbier, – en lys lager. Nr. 2 fra Bayerische Staatbrauerei Weihenstepehan – Hefeweissbier en tysk hveteøl. Samt nr. 3 og 4 over.
500 «prøveglass» med øl gikk med. 🙂

HCØ ønsker å verdsette den innsatsen Gullkorn Ølbar v/ daglig leder Stein Rune Høines og ølsommelier Åshild Karlsen gjør for å fremme ølkultur, ølmangfold og ølkunnskap i Hamar ved at de fikk tildelt HCØ sin ærespris – Årets Øljekk. Se deres FB side: https://www.facebook.com/gullkornoffisiell/

Vi fikk også testet vårt ny innkjøpte Roland BA-330 portable stereo digitale Pa system med trådløse mic. Fungert veldig bra.

Til slutt ble det mat og noen fortsatte på å smake på det gode drikk – ølet. Takk til Ølfagelig komite og Gullkorn Ølbar.


Hockeytur til Karlstad og Färjestad

En full buss med HCØ medlemmer hadde vipp billetter til kampen Färjestad – Mora. Resultatet ble 3-2 i en fullsatt arena 8.209 tilskuere. En veldig fin tur som de dyktige folkene i arrangementskomitéen hadde ansvar for. Vi hadde 2 overnattinger med all mat. Etter maten gikk de fleste til The Bishops Arms for å leske strupen eller til The Leprechaun,- en irsk pub. På bussen ble det litt info om dugnadsarbeidet i forbindelse med ølfestivalen fra 30.5 til 1. juni og «påskjønnelser» en kan regne med etter dugnadsarbeidet. Det er mange fordeler med å være medlem av HCØ. Tusen takk for en flott og morsom tur med mye latter.

Hamar Ølfestival 2019, torsdag 30. mai – lørdag 01. juni.

DA ER HAMAR ØLFESTIVAL 2019 PLUTSELIG HISTORIE.
Tusen takk til alle dere som besøkte oss på Ølfestivalen og smakte på det gylne drikk. ?
Festivalen har holdt det gående i 15 år, – og er trolig Norges eldste ølfestival, – jeg finner ingen som har holdt på lengre.
Håper at dere besøker oss neste sommer også, –
alltid den første helga i juni, torsdag 4. juni tom. lørdag 6. juni.
Tross dårligere vær og Champions League Finale, kom det flere besøkende i år og det ble solgt 19.500 enheter med øl.
Torsdag hadde vi samarbeide med studenter i innlandet som stilte med «Studentbændet 2019» og vi hadde en Beer Pong turnering, – som nok var en ny opplevelse for mange.
Veldig artig med «ølleker».
Fredag spilte Ballcats og Explotion og det ble fullt hus i hovedteltet.
Lørdag fikk vi et ølkåseri av Hamar’s ølsommelier, Aashild Karlsen Hestnæs som tok seg fri fra Gullkorn Ølbar på Hamar.
Så ble det irsk/skotsk musikk med Paddy’s Underground Party People eller P.U.P.P. som er enklere å si. ?
Kalle Føtters avsluttet Ølfestivalen, – og da var det «mætt» i teltet.
Takk til de 100 medlemmene som tok en vakt eller flere, eller at dere bidro på annen måte.
Må nevne at eldste dugnadsarbeider er 79 år. Imponerende ? Men så har Harald Nordvang hatt sin arbeidsplass ved Hamar Bryggeri fram til ølproduksjonen ble nedlagt i 1991. Se innslaget fra NRK:
https://tv.nrk.no/serie/norge-rundt/1991/FAKS40005091…

Takk til Aass bryggeri som er vår hovedsamarbeids partner, Brewery International, Talas, Røhne, Aja og Haandbryggeri, Eventlink AS, ABC-lyd, Par 64 og Martinsen Lyd & Bildeproduksjon.

En skummende hilsen fra Terje. Festivalsjef
Her en «oppsummeringsvideo».

Her er programmet fra 2019:

For 15. gang inviterer Hamars Culturelle Ølvenner til Ølfestival på Stortorget. Hamar Ølfestival er norges eldste ølfestival og vi samarbeider med norges eldste bryggeri – Aass. 6.000 besøkte oss i fjor og 8.200 liter øl og tusenvis av pølser gikk med.

Vi fortsetter som en kontantløs festival, slutter med «Cashless» kort, – slik at i år kan det «tæppes» og betales med bankkort.  Det blir ikke forhåndssalg av billetter på nett. Dvs. selges ved inngang fra torsdag kl. 17:00. Da kan du også kjøpe billett til fredag og lørdag,- evt festivalpass.

Flg. bryggerhus/bryggerier/importører kommer til det Ølfaglig telt ?
Haandbryggeriet – https://www.facebook.com/Haandbryggeriet
Vi Talas – https://www.facebook.com/basareneol/
Røhne Bryggerhus – https://www.facebook.com/rohnebrygger/
Aja Bryggeri – https://www.facebook.com/ajabrygger
Bryggerhuset – https://www.facebook.com/bryggerhusetaass/
Aass Bryggeri – Norges eldste bryggeri-https://www.facebook.com/Norgeseldstebryggeri/
Brewery International AS – www.brewery.no

I Matelt kan det kjøpes pølsetalerken 2/3 pølser m/potetsalat, pølse m/brød, pulled pork m/brød og coleslaw og pizzastykker fra Peppes.

I «Hovedtelt» er det underholdning, øl/vin – også glutenfritt. Aldersgrense 20 år etter kl.20:00 på fredag og lørdag.
Gjenglemtesaker blir tatt vare på. Kontakt oss på: post@beerfest.no

I «øl-forum telt» selges det bl.a. smaksprøver i små enheter. Her er det en fin blanding fra Aas bryggeri som er vår hovedsamarbeidspartner, Bryggerhuset, importøl fra Brewery International AS, Talas, Røhne, Aja og Haandbryggeriet.

Til årets festival har vi igjen brygget vårt eget festival øl som vi har kalt Casablanca.  Se mere info lengere ned på siden her.  Dette er en lys Cream Ale, god lukt og smak. Kun 1.000 liter er brygget, – så det kan fort gå tomt.  Selges kun under festivalen.

Hamar Ølfestival er utrolig glad for at vår hovedsamarbeidspartner Aass er med å støtte festivalen. Breweri International er stolte og glade for at de har fått levert «spesialøl» til festivalen i 5 år.  Et lite jubileum.
Hamar Ølfestival støttet Smiso i Hamar med kr. 10.000, – og lag og foreninger har fått noen tusen kroner i kassa, fordi at de jobbet dugnad for oss.  I tillegg jobbet 110 medlemmer i HCØ dugnad.

Torsdag 30, mai. Kristi Himmelfartsdag åpner vi kl. 17:00 – kl. 24:00.  Inngang kr. 50. Studenter: Gratis mot fremvisning av studentbevis.
Fredag 31. mai åpner vi kl. 17:00 – kl. 02:00. Inngang kr. 150. Aldersgrense 20 år etter kl. 20:00.
Lørdag 1. juni åpner vi kl. 14:00 – kl. 02:00. Inngang kr. 150. Aldersgrense 20 år etter kl. 20:00.
Festivalpass kr. 250,-.

Dette skjer:
Torsdag kl. 21:00 – 23:00 «Studentbændet 2019»
Dette er et prosjektbænd bestående av musikkstudenter fra Høgskolen Innlandet.
De spiller «alt» fra DDE – rai, rai og Freddy Kalas til You Really Got Me og videre boogie woogie rock.
Her blir det høy faktor med gode gitarsoloer. Jacob i bændet, – har også noe eget skrevet repertoar som bærer preg av noe mer funky/groovy preg. Vi gleder oss til å høre STUDENTBÆNDET 2019.

Kl. 18:00 er det BEER PONG TURNERING i det Ølfaglig telt.

Fredag Kl. 19:00 – 20:30 Ballcats.  FB: https://www.facebook.com/TheBallCat
Ballcats spiller en blanding av Rock’n roll, Rockabilly, Raggarmusikk, Vazelina Bilopphøggers og Redneck, – og kænskje no anna. Tekstene lager de stort sett sjøl, med skikkelig Ilseng/Stange dialekt. Dom må æltså oppleves i live. Du finner dom også på Spotify og YouTube.

Kl. 21:30 – 00:30 Explotion. FB: https://www.facebook.com/Explotion-326212650744220/
Fredag 31. mai er Explotion klare igjen til Hamar Ølfestival. I fjor var det fullt hus og hæla i taket. Partymusikk. ?☺

Lørdag
Kl. 15:00 Ølkåseri med Hamars ølsommelier Aashild Karlsen Hestnæs fra Gullkorn.

Kl. 19:00 – 20:30 Paddy’s Underground Party People. P.U.P.P. FB: https://www.facebook.com/PaddysUndergroundPartyPeople/
Lørdag 1. juni spiller Paddy’s Underground Party People på Hamar Ølfestival. De sier de er fra Hamar, men noen bor i nabokommunen. ? De spiller Irsk og Skotsk folkrock-slagere og folkemusikk, samt egne låter. Da passer de utmerket på en ølfestival.

Kl. 21:30 – 00:30 Kalle Føtters. FB: https://www.facebook.com/kalle.fotters/
Lørdag 1. juni er Kalle Føtters klare igjen til Hamar Ølfestival. I fjor ble det helt stappa mætt telt.

Festivalølet Casablanca. Cream Ale.

Tirsdag 23. april reiste 5 medlemmer av HCØ for å brygge festivalølet CASABLANCA ved Bryggerhuset i Aass bryggeri. Som vanlig ble vi godt mottatt av bryggesjefen Geir Karlsnes. I år blir det en Cream Ale som Geir Edvardsen har laget oppskriften til. Vi har prøvesmakt den. Den luktet godt, har fin lys farge og har en veldig god smak. Dette er et lysere øl enn det vi har brygget til tidligere festivaler. Ca. 5,5%, ca, 20 IBU bitterhet, middels sødme. Forfriskende og mild smaksinntrykk. «Sommerøl».
Vi fikk også en interessant omvisning på Aass sitt bryggeri. En gjæringstank på 370.000 liter er ikke å kimse av. ?
Navnet har festivalølet fått etter den tidligere» utskjelte» bygården ved Stortorget som stod ferdig i 1958. Det ble sagt at bygget er etter modell av Oslo Rådhus og oppnavnet Casablanca fikk den trolig for at det ble brukt blank aluminium. Bygget er tegnet av Rolf Prag. Denne gården ble pusset opp i år.
Casablanca selges under Hamar Ølfestival fra torsdag 30. mai, – og vi har kun 1.000 liter av festivalølet. Kun tilgjengelig på tap.
Ølet er et velbalansert med mild bitterhet og lett sødme som gjør at helhetsinntrykket blir preget av friskhet. Brygget for å være leskende i sommervarmen på Hamar.?