Årlige arkiver: 2018

Bransjemesse hos Aass

Den 16. april ble det igjen Oslotur for et par representanter fra HCØ. Denne gangen var det vår samarbeidspartner under Hamar Ølfestival, Aass Bryggeri, som arrangerte bransjemesse.

Vi ble kjent med sortimentet fra Aass, og det mest spennende var nok nyheter fra deres sideprosjekt/»pilotbryggeri» Bryggehuset (dette er forøvrig stedet hvor vi i Hamar Ølfestival også brygger vårt eget festivaløl). Vi fikk bl.a prøve deres Lager, Tropical Red Ale, Rauchbier, Ginger Beer og Double IPA.

Deretter var det tid for ølskole, hvor ulike typer øl ble satt sammen med ulike typer mat. For eksempel lærte vi at hveteøl passer til mildere mat, Vienna Lager (presentert som en mellomting mellom pils og bayer) passer til stekt fisk, IPA til mer krydret mat, og Bock til desserter.

Et lite kurs med tapping av pils og IPA ble det også tid til helt til slutt:

Vi takker Aass for bevertningen, og som tidligere vil det meste fra Aass’ sortiment være tilgjengelig under årets Hamar Ølfestival!

Ølsmaking hos den belgiske ambassadøren

To heldige utsendte fra fra HCØ var invitert til ambassadørens residens den 21. mars, hvor i alt 20 belgiske bryggerier presenterte sine ølspesialiteter. Etter en kort velkomst og introduksjon ved Belgias ambassadør Nancy Rossignol var det tid for mingling og smaksprøver.

Det var en god blanding av nye og gamle bryggerier, og nye og gamle ølsorter. Med til sammen nesten 100 varianter å velge blant var det jo ikke alt man fikk med seg, men her er et knippe høydare vi synes er verdt å nevne:

  • Ragnaröck Blond (5,5%) fra Enigma Brewery. Lett, syrlig sommerøl.
  • Lupin Monster IPA (7%) fra Enigma Brewery. IPA.
  • Silly Scotch (8%) fra Brasserie de Silly. «Skotsk ale»-type. Mørk men likevel tørr.
  • La Chouffe (8%) fra Duvel Moortgat. Ligner på den «vanlige» Duvel, men litt mørkere og bedre.
  • La Corne du Bois des Pendus (8%) fra Brasserie d’Ebly. Mørk men frisk. Smak av kaffe og sjokolade.
  • Troubadour Westkust (8,5%) fra Brouwerij The Musketeers. Mørk IPA.
  • St Martin Abbey (8%) Brown fra Brasserie de Brunehaut. Mørk, god smak av kaffe.
  • Kapittel Prior (9%) fra Leroy Breweries. «Abbey ale»-type, litt skarp.
  • Kasteel Barista (11%) fra Brouwerij Van Honsebrouck. Mørk, mye sjokolade *)

*) Passer visstnok godt til din daglige frokost-croissant. Dem om det…

Ølmangfoldet i Belgia er uten sidestykke, og noe så unikt at belgisk ølkultur ble plassert på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 2016. Den er mer levende enn noensinne takket være bryggernes kreativitet, bruk av spennende råvarer og bryggeprosesser. Belgia er fortsatt et av de mest aktive land i verden i bryggerisektoren, med over 224 bryggerier, mer enn 1500 øltyper og nærmest tre milliarder kroner investert de siste årene.
Hamars Culturelle Ølvenner er stolte over at vi blir bedt inn til Den Belgiske Ambassade, sammen med handelsavdelingene Flanders Investment & Trade og Wallonia Export & Investment, når de har nyheter på Belgisk øl. Her har vi muligheter for nettverking, oppdage bryggerier som ikke er representerte i Norge eller bli bedre kjent med de som allerede er på det norske markedet og, ikke minst, prøvesmake.
Vi takker for et flott arrangement, og ikke minst: Takk for ølen, Belgia!

Årets øljekk 2017

Terje Demroen ble medlem av HCØ 16.04.1999. I begrunnelsen står det bl.a.: «Han er god med ord og musikk.  Skriver for klubben med god retorikk.  Som musikant må han ofte til pers, derfor går dette på vers.» Gratulerer til webredaktør, ølfestival – musikkansvarlig og generelt altmuligmann gjennom mange år.

Generalforsamling på Vangbana 17.03

Årets Generalforsamling er unnagjort.  HCØ president Aril Enersen ønsket 70 medlemmer velkommen til HCØ sin Generalforsamlingen.
Vanlige årsmøtesaker ble gjennomgått,- samt informasjon om årets Ølfestival. HCØ og Hamar Ølfestival har en sunn økonomi. De som gikk ut av styret var visepresident Modulf Røsset, kasserer Anstein Brein, styremedlem Hilde Kjønhaug og varamedlem Nils Petter Ruud. Inn kom Hilde Kjønhaug som visepresident, kasserer Liv Eiklid, styremedlem Niels Henrik Abel og varamedlem Ole-Jørgen Jensen. De andre i styret er: President Aril Enersen, sekretær Torfinn Austad, styremedlem Terje Demroen og varamedlem Marianne Korst. Revisorer ble Bjørn Johansen og Dag Henning Johansen. Valgkomiteen ble Modulf Røsset, Geir Stang Storvik og Olav Syversen.  Øljekken for 2017 ble tildelt Terje Demroen. «Han skriver for klubben med god retorikk, er god med ord og musikk», – og en altmuligmann gjennom mange år.
Etter årsmøte fikk vi spekemat,- med tilbehør fra Romedal Catering,- samt godt drikke. En trivelig kveld på Vang bana.

Hamar Ølfestival 2018 torsdag 31. mai tom. lørdag 2.juni.

VELKOMMEN TIL HAMAR ØLFESTIVAL 31.MAI TIL 2.JUNI
VÅR 14. ØLFESTIVAL – NÅ PÅ STORTORGET

Åpningstid: Torsdag 31. mai kl. 17.00 – 24.00.  Fredag 1. juni kl. 17.00 – 02.00.  Lørdag 2. juni kl. 12.00 – 02.00.  Aldersgrense 23 år etter kl. 20.00 på fredag og lørdag.  Det blir salg av  festivalpass til kr. 250.  Inngang torsdag kr. 50, fredag kr. 150, lørdag kl. 12 til kl. 17 – gratis, fra kl. 17 kr. 150. Billetter selges kun ved inngangen. Vårt betalingssystem blir som tidligere år, – Cashless. I tillegg til de vanlige «påfyllingautomatene», arbeides det med en App, – slik at du kan fylle på kortet fra telefonen, sjekke saldo og refundere.

Hamar Ølfestival blir kontantløst, dvs. at vi aksepterer kun kort, ikke kontanter.
Det blir et eget ØL-faglig telt hvor det selges smaksprøver og salg av «spesial» øl. Bryggerhuset (Aass bryggeri,- som er vår hovedsamarbeidspartner) Odalsbryggeriet, Hadeland Håndbryggeri, Tya bryggeri, Geiranger bryggeri, Røhne bryggeri, Talas og Haandbryggeriet kommer.
Det blir også  et samarbeide med «Hamar Bryggeris Venner».  Se deres FB side.

Lørdag Kl. 15 i det Ølfagelig telt,- kommer forfatter, ølguru, kåsør, «vet alt om øl»: Espen Smith.

VÅRT FESTIVALØL ER NÅ I LAGRINGSTANKEN PÅ BRYGGERHUSET VED AASS BRYGGERI
Tirsdag 17. april var vi 4 stk. fra Hamar Ølfestival som reiste til vår hovedsamarbeidspartner for Hamar Ølfestival – Aass Bryggeri, – for å brygge vårt eget festivaløl.  I år blir navnet på festivalølet – Åsgården.  Dette er en hyllest til bygningen som stod ved Stortorget, – der vi nå har ølfestivalen.  Denne gården ble revet i 1974 for å bli erstattet av Hamar Bibliotek, – som igjen ble revet for å bli erstattet av Hamar Kulturhus.  Dette ølet er en strong bitter på 5,5%.  Det unike ved dette ølet er at vår «bryggemester» Ole Johny Løvbak bruker en engelsk humleblomst (ikke pellets), East Kent Goldings.  Denne humlen ble utviklet i 1790 og er kjent for sinn behagelig smak og aroma, – og går igjen i det meste og beste av engelsk øl.  I tillegg brukte vi blomsterhumlen Fuggles, – som også er engelsk, – og ble dyrket fra 1861. De fleste som brygger, – bruker nok pellets. Vi fikk erfare at ved bruk av humleblomst bruker vi lengre tid ved bryggingen, men dette får vi igjen i godt øl. 😊 Vi ble som vanlig godt mottatt av Gard Karlsnes som er bryggesjef i Bryggerhuset, – som vi også ble da vi brygget vårt siste festival øl, – Lange London.  Det er veldig inspirerende og hyggelig at mange fra ledelsen i Aass kommer innom og slår av en prat om vårt brygg og vår festival.  Denne gangen kom ølkokk Anders Lien, salgssjef Lauritz Aass og produktsjef Leif Eliassen innom for «prat».
Det alle sa at det var veldig interessant at vi bruker humleblomst i brygget vårt.  Nå skal det stå 14 dager i gjæringstank, så på lagring frem til Hamar Ølfestival som er 31.05. – 02.05.  PSS. Vi håper at vi har brygget nok denne gangen, – da forrige festivalølet ble utsolgt tidlig på lørdags ettermiddag.  Denne gangen har vi brygget 2.000 liter. 😊


Musikken er klar.
Torsdag spiller After Eight kl. 21.00 – 23.00.   Fredag spiller Hamar Bluesband kl. 19 – kl. 20.30 og Explotion spiller fra kl. 21.30 – 00.30. Lørdag spiller Hamar Damekorps kl. 13,  The Hard Rollin’ Daddies kl. 19 – kl. 20.30 og Kalle Føtters spiller kl. 21.30 – 00.30.

Det blir utvidelse av toalett fasiliteter. Mer info kommer senere. Sett av datoene og
Velkommen til den 14. Hamar Ølfestival 31.05 – 02.06.

Her noen stemningsbilder fra 2016.

Hamar Ølfestival gir bort kr. 10.000 til Prostata foreningen i Hamar/ Movemberkampanjen

Det har blitt en tradisjon at ølfestivalen gir bort litt av overskuddet til lokale foreninger i Hamar.  Denne gangen bevilget vi kr. 5.ooo til Prostata foreningen i Hamar og kr. 5.000 til Movemberkampanjen.  Foreningens 170 medlemmer kjemper for en viktig sak, som nå har fått et løft gjennom den nye Blå sløyfe-aksjonen, som etterfølger den mer kjente Rosa sløyfe (brystkreft) I 2016 fikk 5.118 men prostatakreft i Norge. Jo tidligere man oppdager prostatakreft, jo større sjanse for å overlever sier leder for Prostataforeningen i Hedmark og oppland, Håkon Olav Nesbakk. Dette er symptomene du skal se etter: Tynn og svak urinstråle. Hyppig vannlating. Vanskelig å tømme urinblæren. Blod i urinen. Smerter i rygg og skjelett.

 

Hcø medlem utgir sin 3.bok

Det ble fult oppe i mesanin på Heia Hamar da vi hadde vår 2. klubbkveld i år.  Vårt tilholdssted er egentlig The Irishman, men av og til benytter vi andre arenaer.  Det passet utmerket denne kvelden, – da vårt medlem Ragnar Dyresen konverserte om sine 2 siste bøker.  Naboen er en idiot og den «rykende ferske» Mord bak høystakken.  Den siste er en parodi på en kriminalroman fra Løten.  Passer utmerket til påskekrim.  Ellers gikk samtalen på «små og store utfordringer», – som vi selvsagt løste.  Og ikke minst, – det meste av årets ølfestival er i «boks».