Årlige arkiver: 2018

Tilbakeblikk på Hamar ølfestival 2018

HEI ALLE SAMMEN!
Endelig ble det Ølfestival i Hamar igjen, etter ett års opphold, og den 14. i rekken.
Også i år var vi veldig heldige med været.
Hamar Ølfestival har blitt en populær tradisjon i Hamar by. «Alltid den første helga i juni». Folk setter pris på at vi lager liv. Jeg fikk mange tilbakemeldinger under festivalen at de hadde savnet den i fjor. TUSEN TAKK FOR AT DERE KOMMER TIL ØLVESTIVALEN.
Interessen for ølkultur har tatt seg betraktelig opp de senere årene. Det så vi også i år. De 7 microbryggeriene som var representert på Hamar Ølfestival var veldig fornøyd med besøk og salg. De kommer gjerne igjen!

Og ikke minst må jeg rette en stor takk til de medlemmene i Hamars Culturelle Ølvenner som stiller positive og fulle av pågangsmot opp på dugnad. Dere er unike og gjør det mulig å arrangere denne tradisjonelle ølfesten i Hamar år etter år. Dere er enestående!!!  Dette gjør også at vi kan subsidiere div. arrangementer og at vi kan støtte gode formål. HCØ har bestått i 24 år. Neste år blir det 25-års jubileum for HCØ og 15 års jubileum for Hamar ølfestival.
En særdeles takk til de 10 som sitter i komiteen og utøver en fabelaktig innsats gjennom hele prosessen med planlegging og utførelse!!
Takker samtidig alle samarbeidspartnere under årets festival, for vel utført arbeid.
Ønsker dere en alle en riktig god sommer.
En skummende hilsen fra Hilde. Festivalsjef

Bransjemesse hos Aass

Den 16. april ble det igjen Oslotur for et par representanter fra HCØ. Denne gangen var det vår samarbeidspartner under Hamar Ølfestival, Aass Bryggeri, som arrangerte bransjemesse.

Vi ble kjent med sortimentet fra Aass, og det mest spennende var nok nyheter fra deres sideprosjekt/»pilotbryggeri» Bryggehuset (dette er forøvrig stedet hvor vi i Hamar Ølfestival også brygger vårt eget festivaløl). Vi fikk bl.a prøve deres Lager, Tropical Red Ale, Rauchbier, Ginger Beer og Double IPA.

Deretter var det tid for ølskole, hvor ulike typer øl ble satt sammen med ulike typer mat. For eksempel lærte vi at hveteøl passer til mildere mat, Vienna Lager (presentert som en mellomting mellom pils og bayer) passer til stekt fisk, IPA til mer krydret mat, og Bock til desserter.

Et lite kurs med tapping av pils og IPA ble det også tid til helt til slutt:

Vi takker Aass for bevertningen, og som tidligere vil det meste fra Aass’ sortiment være tilgjengelig under årets Hamar Ølfestival!

Ølsmaking hos den belgiske ambassadøren

To heldige utsendte fra fra HCØ var invitert til ambassadørens residens den 21. mars, hvor i alt 20 belgiske bryggerier presenterte sine ølspesialiteter. Etter en kort velkomst og introduksjon ved Belgias ambassadør Nancy Rossignol var det tid for mingling og smaksprøver.

Det var en god blanding av nye og gamle bryggerier, og nye og gamle ølsorter. Med til sammen nesten 100 varianter å velge blant var det jo ikke alt man fikk med seg, men her er et knippe høydare vi synes er verdt å nevne:

  • Ragnaröck Blond (5,5%) fra Enigma Brewery. Lett, syrlig sommerøl.
  • Lupin Monster IPA (7%) fra Enigma Brewery. IPA.
  • Silly Scotch (8%) fra Brasserie de Silly. «Skotsk ale»-type. Mørk men likevel tørr.
  • La Chouffe (8%) fra Duvel Moortgat. Ligner på den «vanlige» Duvel, men litt mørkere og bedre.
  • La Corne du Bois des Pendus (8%) fra Brasserie d’Ebly. Mørk men frisk. Smak av kaffe og sjokolade.
  • Troubadour Westkust (8,5%) fra Brouwerij The Musketeers. Mørk IPA.
  • St Martin Abbey (8%) Brown fra Brasserie de Brunehaut. Mørk, god smak av kaffe.
  • Kapittel Prior (9%) fra Leroy Breweries. «Abbey ale»-type, litt skarp.
  • Kasteel Barista (11%) fra Brouwerij Van Honsebrouck. Mørk, mye sjokolade *)

*) Passer visstnok godt til din daglige frokost-croissant. Dem om det…

Ølmangfoldet i Belgia er uten sidestykke, og noe så unikt at belgisk ølkultur ble plassert på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 2016. Den er mer levende enn noensinne takket være bryggernes kreativitet, bruk av spennende råvarer og bryggeprosesser. Belgia er fortsatt et av de mest aktive land i verden i bryggerisektoren, med over 224 bryggerier, mer enn 1500 øltyper og nærmest tre milliarder kroner investert de siste årene.
Hamars Culturelle Ølvenner er stolte over at vi blir bedt inn til Den Belgiske Ambassade, sammen med handelsavdelingene Flanders Investment & Trade og Wallonia Export & Investment, når de har nyheter på Belgisk øl. Her har vi muligheter for nettverking, oppdage bryggerier som ikke er representerte i Norge eller bli bedre kjent med de som allerede er på det norske markedet og, ikke minst, prøvesmake.
Vi takker for et flott arrangement, og ikke minst: Takk for ølen, Belgia!

Årets øljekk 2017

Terje Demroen ble medlem av HCØ 16.04.1999. I begrunnelsen står det bl.a.: «Han er god med ord og musikk.  Skriver for klubben med god retorikk.  Som musikant må han ofte til pers, derfor går dette på vers.» Gratulerer til webredaktør, ølfestival – musikkansvarlig og generelt altmuligmann gjennom mange år.

Generalforsamling på Vangbana 17.03

Årets Generalforsamling er unnagjort.  HCØ president Aril Enersen ønsket 70 medlemmer velkommen til HCØ sin Generalforsamlingen.
Vanlige årsmøtesaker ble gjennomgått,- samt informasjon om årets Ølfestival. HCØ og Hamar Ølfestival har en sunn økonomi. De som gikk ut av styret var visepresident Modulf Røsset, kasserer Anstein Brein, styremedlem Hilde Kjønhaug og varamedlem Nils Petter Ruud. Inn kom Hilde Kjønhaug som visepresident, kasserer Liv Eiklid, styremedlem Niels Henrik Abel og varamedlem Ole-Jørgen Jensen. De andre i styret er: President Aril Enersen, sekretær Torfinn Austad, styremedlem Terje Demroen og varamedlem Marianne Korst. Revisorer ble Bjørn Johansen og Dag Henning Johansen. Valgkomiteen ble Modulf Røsset, Geir Stang Storvik og Olav Syversen.  Øljekken for 2017 ble tildelt Terje Demroen. «Han skriver for klubben med god retorikk, er god med ord og musikk», – og en altmuligmann gjennom mange år.
Etter årsmøte fikk vi spekemat,- med tilbehør fra Romedal Catering,- samt godt drikke. En trivelig kveld på Vang bana.

Hamar Ølfestival 2018 torsdag 31. mai tom. lørdag 2.juni. Alltid den første helga i juni.

Programmet 2018

Plakat 2018

Oversikt over ølutvalget

Da er den 14. ølfestivalen godt over til historiebøkene.  Til neste år blir det 15. års jubileum for Hamar Ølfestival som startet i 2004.  Denne er, – så langt vi kan sjekke, Norges eldste Ølfestival som fortsatt eksisterer.  Ølforum’s teltet ble i år godt besøkt og vi fikk mange flott tilbakemeldinger på microbryggeriene som deltok, – og at det var laget info kort om smaksprøvene. I løpet av fredagen var det solgt 4.400 smaksprøver, – så vi måtte haste av sted for å skaffe flere små glass. På lørdag var det et engasjerende kåseri om øl fra forbudstiden og frem til i dag av Espen Smith. Espen Smith likte vårt festivaløl – Åsgården, – som også ble godt mottatt av festivalfolket.  Microbryggeriene som var med denne gangen var: Bryggerhuset (Aass bryggeri), Odalsbryggeriet, Tya bryggeri, Talas, Røhne bryggerhus, Geiranger bryggeri og Haandbryggeriet.

I hovedteltet spilte After Eight på torsdag, fredag spilte Hamar Bluesband og Explotion, – og på lørdag var det Hamar Damekorps, The Hard Rolli’n Daddies og Kalle Føtters avsluttet til «fult hus» ute og inne.

Vi hadde økt antall toaletter i år, men desverre ble det litt for lite toaletter hos damene på lørdag.  Dette skal vi rette på til neste år.
Årets nyhet på matfronten var svineknoker.  Ole «Matkokk» Poulsen fikk kjempeskryt for disse, -og de smakte fortreffelig, – de var rett og slett svinaktig gode. 😊

I år stilte 110 medlemmer opp på dugnad.  I tillegg jobbet Storhamar og Ottestad dugnad, – slik at de fikk en god slump med penger inn i «idrettskassa».  Lyd og lys ble igjen godt levert av  www.abc-lyd.com  En stor takk til vår samarbeidspartner Aass bryggeri, værgudene og ikke minst til alle 6.000 som besøkte festivalen.

Stemningsbilder

 

ÅSGÅRDEN BLE VÅRT FESTIVALØL – BRYGGET PÅ BRYGGERHUSET VED AASS BRYGGERI
Tirsdag 17. april var vi 4 stk. fra Hamar Ølfestival som reiste til vår hovedsamarbeidspartner for Hamar Ølfestival – Aass Bryggeri, – for å brygge vårt eget festivaløl.  I år blir navnet på festivalølet – Åsgården.  Dette er en hyllest til bygningen som stod ved Stortorget, – der vi nå har ølfestivalen.  Denne gården ble revet i 1974 for å bli erstattet av Hamar Bibliotek, – som igjen ble revet for å bli erstattet av Hamar Kulturhus.  Dette ølet er en strong bitter på 5,5%.  Det unike ved dette ølet er at vår «bryggemester» Ole Johny Løvbak bruker en engelsk humleblomst (ikke pellets), East Kent Goldings.  Denne humlen ble utviklet i 1790 og er kjent for sinn behagelig smak og aroma, – og går igjen i det meste og beste av engelsk øl.  I tillegg brukte vi blomsterhumlen Fuggles, – som også er engelsk, – og ble dyrket fra 1861. De fleste som brygger, – bruker nok pellets. Vi fikk erfare at ved bruk av humleblomst bruker vi lengre tid ved bryggingen, men dette får vi igjen i godt øl. 😊 Vi ble som vanlig godt mottatt av Gard Karlsnes som er bryggesjef i Bryggerhuset, – som vi også ble da vi brygget vårt siste festival øl, – Lange London.  Det er veldig inspirerende og hyggelig at mange fra ledelsen i Aass kommer innom og slår av en prat om vårt brygg og vår festival.  Denne gangen kom ølkokk Anders Lien, salgssjef Lauritz Aass og produktsjef Leif Eliassen innom for «prat».
Til festivalen ble det brygget 2.000 liter. 😊

 

Dugnad

I media

Hamar Ølfestival gir bort kr. 10.000 til Prostata foreningen i Hamar/ Movemberkampanjen

Det har blitt en tradisjon at ølfestivalen gir bort litt av overskuddet til lokale foreninger i Hamar.  Denne gangen bevilget vi kr. 5.ooo til Prostata foreningen i Hamar og kr. 5.000 til Movemberkampanjen.  Foreningens 170 medlemmer kjemper for en viktig sak, som nå har fått et løft gjennom den nye Blå sløyfe-aksjonen, som etterfølger den mer kjente Rosa sløyfe (brystkreft) I 2016 fikk 5.118 men prostatakreft i Norge. Jo tidligere man oppdager prostatakreft, jo større sjanse for å overlever sier leder for Prostataforeningen i Hedmark og oppland, Håkon Olav Nesbakk. Dette er symptomene du skal se etter: Tynn og svak urinstråle. Hyppig vannlating. Vanskelig å tømme urinblæren. Blod i urinen. Smerter i rygg og skjelett.

 

Hcø medlem utgir sin 3.bok

Det ble fult oppe i mesanin på Heia Hamar da vi hadde vår 2. klubbkveld i år.  Vårt tilholdssted er egentlig The Irishman, men av og til benytter vi andre arenaer.  Det passet utmerket denne kvelden, – da vårt medlem Ragnar Dyresen konverserte om sine 2 siste bøker.  Naboen er en idiot og den «rykende ferske» Mord bak høystakken.  Den siste er en parodi på en kriminalroman fra Løten.  Passer utmerket til påskekrim.  Ellers gikk samtalen på «små og store utfordringer», – som vi selvsagt løste.  Og ikke minst, – det meste av årets ølfestival er i «boks».