Melding til alle medlemmer: VIKTIG! Gi oss beskjed ved endring av adresse, mailadresse eller telefonnr.

Arrangementer

Bransjemesse hos Aass

Den 16. april ble det igjen Oslotur for et par representanter fra HCØ. Denne gangen var det vår samarbeidspartner under Hamar Ølfestival, Aass Bryggeri, som arrangerte bransjemesse.

Vi ble kjent med sortimentet fra Aass, og det mest spennende var nok nyheter fra deres sideprosjekt/»pilotbryggeri» Bryggehuset (dette er forøvrig stedet hvor vi i Hamar Ølfestival også brygger vårt eget festivaløl). Vi fikk bl.a prøve deres Lager, Tropical Red Ale, Rauchbier, Ginger Beer og Double IPA.

Deretter var det tid for ølskole, hvor ulike typer øl ble satt sammen med ulike typer mat. For eksempel lærte vi at hveteøl passer til mildere mat, Vienna Lager (presentert som en mellomting mellom pils og bayer) passer til stekt fisk, IPA til mer krydret mat, og Bock til desserter.

Et lite kurs med tapping av pils og IPA ble det også tid til helt til slutt:

Vi takker Aass for bevertningen, og som tidligere vil det meste fra Aass’ sortiment være tilgjengelig under årets Hamar Ølfestival!

Generalforsamling på Vangbana 17.03

Årets Generalforsamling er unnagjort.  HCØ president Aril Enersen ønsket 70 medlemmer velkommen til HCØ sin Generalforsamlingen.
Vanlige årsmøtesaker ble gjennomgått,- samt informasjon om årets Ølfestival. HCØ og Hamar Ølfestival har en sunn økonomi. De som gikk ut av styret var visepresident Modulf Røsset, kasserer Anstein Brein, styremedlem Hilde Kjønhaug og varamedlem Nils Petter Ruud. Inn kom Hilde Kjønhaug som visepresident, kasserer Liv Eiklid, styremedlem Niels Henrik Abel og varamedlem Ole-Jørgen Jensen. De andre i styret er: President Aril Enersen, sekretær Torfinn Austad, styremedlem Terje Demroen og varamedlem Marianne Korst. Revisorer ble Bjørn Johansen og Dag Henning Johansen. Valgkomiteen ble Modulf Røsset, Geir Stang Storvik og Olav Syversen.  Øljekken for 2017 ble tildelt Terje Demroen. «Han skriver for klubben med god retorikk, er god med ord og musikk», – og en altmuligmann gjennom mange år.
Etter årsmøte fikk vi spekemat,- med tilbehør fra Romedal Catering,- samt godt drikke. En trivelig kveld på Vang bana.

70 medlemmer var med på blindtest av juleøl

Den ølfagelig komite inviterte HCØ medlemmer til blindtest av juleøl på Vangbana.  Til mat ble det servert rakfisk og spekemat.  » Ølkokken» fra Aass bryggeri, Roger Bjelland, kåserte om øl og historien fra og om Aass bryggeri.  Et interessant kåseri, bl.a. så fortalte han at Bayer og Bokk,- nesten ble borte fra butikkhyllene i 60 og begynnelsen av 70 åra.  Da tok pilsen over og ble markedsleder på øl. Men heldigvis har det mørke ølet kommet tilbake,- og som passer til et stort spekter av mat og desserter.
Vi fikk utlevert 6 små enheter av poljuleøl, hvor vi skulle gi poeng på lukt, utseende, smak, munnfølelse og ettersmak. Det kunne gis maks 6 poeng på hver kategori. En ekstra premie til de som hadde riktig bryggeri.  Vi fikk vite at de 6 bryggeriene var Aass bryggeri, Dahls, Mack, Ringnes, Hansa og CB. I vår test vant Aass Juleøl Premium 6,5%, nr. 2 ble CB Juleøl 6,5%, nr. 3 Hansa Juleøl 6,5%, nr. 4 Ringnes Juleøl 6,3%, nr. 5 Dahls Juleøl 6%, og nr. 6 Mack Juleøl 6,5%. I tillegg fikk vi smake på Aass vellagret juleøl 9%, Bryggerhuset Kokosmakronstout 8,6% samt deres Lussekatt – Trippel 8%.  Det ble en veldig trivelig kveld med god stemning hele kvelden. Takk til ølfagelig som hadde mye jobb med arrangementet.

Generalforsamlin på Vangbana 25.03

Så er årets Generalforsamling unnagjort. 60 medlemmer fikk bl.a. informasjon om regnskapet i HCØ og Ølfestivalen,- og de vanlige årsmøte sakene. Avtroppende president, Ola Andersen, var fornøyd med økonomien. HCØ og Ølfestivalen har en sunn økonomi. Ola ble hedret for sin innsats med blomster og eget øl. Ny president i HCØ ble Aril Enersen. Ut av styret gikk også styremedlem Aashild Museth. Hun ble erstattet av lederen for Hamar Ølfestival, Hilde Kjønhaug. Årets Øljekk gikk til Ivar Bråthen. Han har i mange år stilt opp,- både før og etter ølfestivalen, bl.a. får han på plass klubbcontaineren med sin store kranbil. Det er også han som har ettersyn av containeren.
Etter årsmøte fikk vi en god viltgryte,- med tilbehør fra Kjøkkenet AS,- samt godt drikke. Så spilte «Gamle Hamar Kara» opp til dans. En trivelig kveld på Vang bana.

58 medlemmer på tur til Bornholm 9.9 til 12.9

Fly til København. Så buss til Bryggeri Skovlyst som har «Mere enn øl». Her fikk vi deilige danske smørbrød – rugbrød og mye godt øl. Min favoritt var «Rådyret», en pils,- men mange likte også Storken – Weisbeer. I tillegg var det 7 andre typer øl. Så bar det videre til Ystad og et lite stopp med mat og en Melleruds pils. Så videre med ferge over til Bornholm,- så innstallering på Hotel Siemsens Gaard i Svaneke. Temperatur kl. 23:00 – 19 grader.

På dag 2 ble det en herlig morgenmat i «tropevarme» med fantastisk utsikt. Etter et godt måltid valgte noen av oss en kort busstur til Dueodde med et «bad», videre til motormuseum og Gudhjem. Gudhjem en idyllisk landsby med sitt Silderøkeri. Andre valgte å bli i Svaneke for å «roe» ned. På ettermiddagen hadde vi en meget interessant omvisning på Svaneke Bryggerhus som ble avsluttet med smaksprøver og en herlig middag med et veldig bra kåseri om ølet fra Bornholm av Morten Carstensen. Altså,- en opplevelsesrik dag 2.

Dag 3 med nok en flott dag med skikkelig sommer temperatur. Denne dagen ble det en rundtur på Bornholm med stopp i Hammershus. Nord Europas største borg ruin fra 1300 tallet som er bygget på en klippe 74 meter over havet. Så en stopp i Allinge,-med lunsj og is, så videre til Gudhjem og så «hjem» til Svaneke. En flott dag med nye opplevelser og ordentlig sommervær.

Dag 4 ble «hjemreisedagen» fra «Soløya – Bornholm». HCØ takker Marianne og Ole for nok en flott tur. De har nedlagt mye arbeide for at vi skulle ha en fin opplevelsesrikt opphold på øya. Og det fikk vi,- samt mye latter og sang. Besøk på silderøkerier og Svaneke Bryggerhus osv. osv. Hotel Siemens Gaard var et perfekt sted for oss. Takk for turen og vi gleder oss til neste tur med Marianne og Ole.

Generalforsamling 2015 på Vangbana 12.03.16

President Ola Andersen ønsket 70 medlemmer velkommen,- og de vanlige styresakene ble gjennomgått og godkjent.  Som vanlig ble arrangementet delt i to; en formell del og en sosial del.  Sissel Hansen, kasserer, valgte å trekke seg,- og inn kom Anstein Brein.  Vårt dataekspert, Andreas Borgen, ble tildelt Årets Øljekk 2015,- for utvikling av vår hjemmeside og designet for bannere, Cashlesskort og beachflagg,- til bruk under bl.a. Ølfestivalen. Vel fortjent og gratulerer.   Vi fikk informasjon av festivalsjefen,- Hilde Kjønhaug om årets Ølfestival,- den 13. i rekken. Nytt i år: Vi skal ha vårt eget festivaløl. Dette brygget skal vi utvikle sammen med vår hovedsamarbeidspartner Aass bryggeri. Det vil også bli samarbeide med 4 microbryggerier,- samt en leverandør av «bryggesaker».  Så var det mat og godt drikke og til slutt,- musikk av Romedalsgutta. Takk til arrangementskomiteen som igjen har gjort en utmerket jobb.

Stemningsbilder

 

 

Lillestrøm Ølfestival 12.3 – 14.3

4 medlemmer av klubben besøkte Lillestrøm Ølfestival på lørdags ettermiddag. Her er deres historie:

Lillestrøm ølfestival ble i år arrangert for tredje året på rad. Ølfestivalen har som mål å vise frem øl som med sitt store mangfold er noe langt mer enn den tradisjonelle og vanlige pilsen. Festivalen gikk over 3 dager, fra torsdag 3. mars til lørdag 5. mars. Festivalen er et samarbeid mellom restaurant- og barbransjen i Lillestrøm. I tillegg til restauranter og barer i byen, hadde Gulating Pub & Restaurant satt opp øltelt på torget.

Festivalen foregår inne hos hver enkelt restaurant og bar, der det var øl-stands med øl fra mange av mikrobryggeriene i Norge i tillegg til øl fra importører/distributører. De fleste barene presenterte også sine egne ølplanker med smaker fra Norge og resten av verden. Mat var også satt i høysetet, og man kunne få matretter med innslag av øl servert med riktig øl til. Det gikk på «Øl-lunsj», «Ale’s Entrecote» og «Beermakers Dinner» mm. 11 restauranter og barer var med på festivalen, og informasjon fra siste festival kan man lese på: www.ølfest.com.

Vi startet opp på Klimt bar og nattklubb, der det var mulig å smake på hele 150 forskjellige ølsorter. Og på Klimt startet også Øl-toget, som hadde innlagt 4 stopp på arrangørsteder rundt om i sentrum. Det var korte avstander, så det var mer å betrakte som lokaltog. Men dog med smaker fra hele verden. Vi hadde med Erik som dyktig konduktør og guide, og det var ingenting å utsette på servicen underveis.

Det var litt tynt befolket på standene i starten, men dette tok seg opp, uten at vi måtte slåss om plassen der vi var innom. Det er kanskje vanskelig å få til ølfestival med mye folk på denne årstiden, men som arrangørene sa så var dette et forsøk de ville prøve ut noen år, på en tid av året der det ellers er ganske stille. Og vi håper de lykkes! For det var mye godt øl å smake på, og trivelig å vandre rundt fra sted til sted.

Jekyll & Hyde var stoppested nr. 2, og dette var en kjempefin pub og restaurant med fantasifull innredning, ganske nyoppusset og fin. Vi var på ølpub! Fra Strag smakte vi på øl der chilismaken var svært så dominerende. Veldig uvant, men egentlig godt. Og i alle fall noe helt nytt for oss. Vi noterte ikke ned navn på bryggerier og øl denne ettermiddagen- vi lot oss heller forføre av entusiastiske presentører, og var egentlig mest nysgjerrig på øl som vi ikke hadde smakt på fra før. Det er det som er noe av det mest spennende med øl: smake på nye sorter og oppleve det eventyrlige mangfoldet. Finne nye favoritter og smake på noen man kanskje må prøve på en gang til? Før man gjør seg opp en mening?

Lokaltoget fortsatte til neste stoppested, som var Martin’s. Dette er en svær pub, brun så det holder, og med fotballkamper på svære skjermer. Her kunne den eneste standen som var her, bl.a. presentere en lys Belgier som nok var favoritten.

Siste togstopp var rePUBlic ved torvet, også en veldig koselig og «ekte» pub med godt utvalg. Og det var vel det som slo oss underveis- i tillegg til festivalølet var det mange av serveringsstedene som hadde ganske stort utvalg, også på fat. Vi kommer vel etter, men her har vi i Hamar fremdeles mye å hente. Vi fikk rause smaksprøver på rePUBlic, der vår guide Erik Harlaugseter er daglig leder. Det er vanskelig å plukke ut noe favorittøl, det må i så fall være den neste av de vi ikke har smakt på fra før.

Etter en vellykket togreise, avsluttet vi ettermiddag og kveld på Jekyll & Hyde der vi hadde reservert bord. Og fikk servert burger penslet med ølglassering og Ale’s Entrcote. Men før vi startet på måltidet, smakte vi på verdens beste forrett: Westvleteren med gul kork! Mer er det ikke å si……..

Ingrid, Rune, Liudmila og Kjell

Øl cruise i Røhnegården

Da har den nye komiteen i ølfaglig komite i HCØ gjennomført sitt første arrangement på selveste klubbkvelden den 5. februar 2016.

Det var 37 nysgjerrige øl interesserte som møtte opp i tillegg var ølfaglig komite og Iren fra arrangementskomiteen til stede, totalt var vi 45 stykker.

Som seg hør og bør startet vi kvelden med en velkomst øl. (Frydenlund Fatøl)

Denne kvelden førte oss ut i et cruise med flere flotte ankomststeder, om det ikke var så veldig mye sjøvann på hvert sted var det i hvert fall dyktige bryggerier med fuktige produkter.

Ved alle ankomststeder ble det serverte en ostebit som var tilpasset hvert øl. Rune G informerte litt om ost og øl før vi startet vårt cruise. Det var satt frem fat med ost på hvert bord som skulle tilpasses ølet vi smakte underveis.

Vi cruiset oss fra en pilsner i Flensburg til en Imperial Stout i San Diego i California, tilbake til Europa for en avslutning med en Ode Gueze.

Kjell Storlykken var Kaptein på skuta og førte oss fra den ene fantastiske havnen etter den andre, hvor Ole Johny guidet oss gjennom det våte element på en fantastisk måte med Kjell Bjerkås sitt bekreftende nikk og kommentarer.

Vi var innom seks ankomststeder, vi startet i Flensburg med en pilsner, deretter styrte vi skuten til Krombacher, fortsatt i Tyskland for en Krombacher Weizen. (Det gikk vel mest på luftskip mellom de stedene). Ved de to stedene pratet Ole Johny om henholdsvis malt og humle med en innlevelse som gjorde det veldig interessant.

Vi fortsatte ferden i vann og på land til fotballens øy Storbritannia, nærmere bestemt til Tadcaster og Samuel Smiths Old Brewery, der vi smakte på en Winter Welcome Ale, en English Strong Ale. Vi smakte på ølet mens Ole Johny fortalte om gjærets egenskaper og betydning i ølet.

Det fungerte å seile i vann og på land så vi tok en tur tilbake til Belgia for Trappist øl, nærmere bestemt en Achel, Trappist (Belgisk) Bruin. Tilbake i Belgia fant Ole Johny like godt ut at han ville snakke om vann, (vi var egentlig mest interessert i øl) men med Ole Johny i prateform var det interessant å høre om vannets betydning for ølets karakter. Kjell B snakket litt om forskjellig trappistøl.

Nei, nå måtte vi stoppe opp og drikke litt, vi hadde faktisk tatt oss tid til det i hver «havn» Nå trengte vi å fylle opp lagrene litt for det ventet en lang seilas foran oss helt til USAs vestkyst nærmere bestemt Chico i California, der ventet en typisk Amerikansk IPA, Torpedo Extra IPA. Mens vi smakte på IPA`n oppsummerte Ole Johny temaet humle, gjær, malt og vann (Renhetslova).

Ølfaglig komité fikk til en diskusjon sammen med medlemmene om hovedalternativer for øl, hva skiller «grovt» de ulike «ølsalg». Undergjæret/overgjæret, hvete øl-lyst/mørkt, generelt mørkt/lyst. Ale/IPA/Saison/Belgisk wit/fruktøl, lager/porter/stout etc.

Vi fortsatte ferden i USA, vi seilte over sanddynene, nærmere bestemt til San Diego til et bryggeri som heter Ale Smith Brewing Company. Vi fikk smake en imperial stout som heter Speedway Stout. Kjell B snakket litt om forskjellen på Ale og Stout og de forskjellige egenskapene de hadde, og opprinnelsen til de to ølene.

Etter USA besøket satte vi snuten hjemover mot Europa og nærmere bestemt St Pieters Leeuwvlezenbeek i Belgia, til et bryggeri som heter Brouwerij Lindemans for en smak av Oude Queue Covee Rene. Det er en Lambic-Gueuze.

Praten gikk livlig rundt bordene blant de fremmøtte og dette ble en vellykket kveld.

Komiteen vil takke alle som møtte opp til denne kvelden, det var ikke siste kvelden med denne typen arrangement.

Vi vil også takke vertskapet for Røhne gården for at de stiller den til rådighet for oss.

På vegne av ølfaglig komité: Rune Gihlemoen

 

Historisk øl-ettermiddag i Røhnegården

Niels-Petter Ruud ønsket velkommen til en fullsatt sal av øl og historie interesserte medlemmer. Vi fikk nybakt brød fra Tante Gerda med egg og ansjos, leverpostei og bacon,- samt sylte. Altså «historisk mat» som passet til øl.

Tidligere statsarkivar og nå historiker Per- Øivind Sandberg kåserte om historien fra Røhnegården som var ferdig bygd i 1851,- samt bryggerier i Hamar området. I denne salen var det dansekvelder med brennevinsutsalg og de måtte stenge relativt tidlig på kvelden,- klokka 22. Det var bakerne i Hamar som fikk først selge øl. Øl og brød! J Røhnegården ble også brukt som turnhall og teater sal. I 1853 ble Vangs Ølbryggeri etablert som ble ledet av Andreas Sælid. Like etter ble et bryggeri åpnet i Br.dal av Tore «Fortæremeg» Bjerke. Gjestvang bryggeri åpnet i 1855 og solgt til Jernbanebryggeriet i 1865. I 1856 ble Hamar bryggeri bygget og de eksporterte øl til Tyskland. I 1890 årene eksporterte de til bl.a. Kina, India, Panama og Bolivia. Nå var de den største øleksportør i Norge. I 1889 deltok de på verdensutstillingen i Paris og åpningen av Eiffeltårnet,- og Hamar Bryggeri vant gullmedaljen for godt øl. Hamar Bryggeri sluttet med ølproduksjon i 1991.

Ragnar Dyresen leste «underfulle» dikt fra sin siste bok og festivalsjefen Hilde Kjønhaug informerte om årets Ølfestival på Stortorget den 2. til 4. juni. Bl.a. skal Aass bryggeri hjelpe oss med et eget festivaløl,- som vi skal være med på å utvikle. Det var en interessant ettermiddag i Røhnegården.