Månedlige arkiver: mars 2016

Generalforsamling 2015 på Vangbana 12.03.16

President Ola Andersen ønsket 70 medlemmer velkommen,- og de vanlige styresakene ble gjennomgått og godkjent.  Som vanlig ble arrangementet delt i to; en formell del og en sosial del.  Sissel Hansen, kasserer, valgte å trekke seg,- og inn kom Anstein Brein.  Vårt dataekspert, Andreas Borgen, ble tildelt Årets Øljekk 2015,- for utvikling av vår hjemmeside og designet for bannere, Cashlesskort og beachflagg,- til bruk under bl.a. Ølfestivalen. Vel fortjent og gratulerer.   Vi fikk informasjon av festivalsjefen,- Hilde Kjønhaug om årets Ølfestival,- den 13. i rekken. Nytt i år: Vi skal ha vårt eget festivaløl. Dette brygget skal vi utvikle sammen med vår hovedsamarbeidspartner Aass bryggeri. Det vil også bli samarbeide med 4 microbryggerier,- samt en leverandør av «bryggesaker».  Så var det mat og godt drikke og til slutt,- musikk av Romedalsgutta. Takk til arrangementskomiteen som igjen har gjort en utmerket jobb.

Stemningsbilder

 

 

Årets Øljekk 2015

2015

Andreas Borgen

Andreas Borgen har vært medlem siden 31.03.2004.  Det er han som har tatt oss inn i den digitale verden. Andreas har bygget opp våre to hjemmesider som han har brukt flerfoldige timer  på,- og som har kommet alle klubbens medlemmer til gode.  Den første hjemmesiden kom på høsten 2006,- og den nye fra høsten 2015.  Videre har han designet våre nye bannere, beachflagg og Cashlesskort til bruk under Ølfestivalen.

Hamar Ølfestival 2016, 2.6 – 4.6. Alltid den 1. helga i juni

Så er den 13. ølfestivalen i Hamar historie.  Vel 8.000 besøkte oss på Stortorget som blir vårt faste festivalsted i årene fremover.  De besøkende hygget seg med faglig innhold, dvs. at de var innom vårt ølfagelig telt «Ølforum» som hadde en kapasitet på 230 sitteplasser,- eller at de var kommet for å hygge seg med musikk og sang,- samt godt øl, ute og i det store festivalteltet.  Hamar Ølfestival hadde i år brygget sitt eget øl, Lange London. Dette fikk vi gjort hos vår samarbeidsparten Aass Bryggeri i Drammen.  Ølet var en hyllest til den markante Hamar personligheten Gunnar Olsen som ble kalt Lange London. Han hjalp torghandlerne med små og store ting i 50 – 60 årene.  Dette var en kobberbrun Ale, Premium Bitter,- som vårt medlem Ole Johny Løvbak hadde laget oppskriften på.  Vi brygget 800 liter som ble utsolgt tidlig på lørdag. Tilbakemeldingen var gode. I tillegg til vårt eget øl hadde vi 50 andre typer øl,- samt besøk av 4 microbryggerier, Talas, Tingnes, Haandbryggeriet, Tya Bryggeri,- samt Brewery International og Maltmons som solgte ølutstyr og informerte om bryggeprosessen.  Vi hadde eget mattelt hvor man fikk kjøpt kjempegode ølpølser og potetsalat samt pizza fra varmeovnen. For å gjennomføre en så stor festival stilte 150 medlemmer opp.  I tillegg hadde vi god hjelp av Storhamar og Hamar Damekorps. Hamar Ølfestival samarbeider med ABC-LYD.   www.abc-lyd.com

Stemningsbilder

Dugnad

HAMAR ØLFESTIVAL 2016 HAR BRYGGET SITT EGET ØL PÅ BRYGGERHUSET VED AASSBRYGGERI EN ENGELSK ALE – PREMIUM BITTER

Torsdag 14.april reiste 4 medlemmer fra Hamars Culturelle Ølvenner – HCØ – til Bryggerhuset i Drammen: Ole Johny Løvbak, Festivalsjef Hilde Kjønhaug, Knut Simensen og Terje Demroen,- for å brygge årets festivaløl.
I forkant hadde Ole Johny laget en oppskrift på en kobberbrun Ale – Premium Bitter.  Underveis samarbeidet han med bryggeren på Bryggerhuset, Gard Karlsnes.  Ole Johny er for øvrig en veldig dyktig brygger.  Han har brygget sitt eget øl siden 2004.  Etter noe justeringer i forkant var alt klart til å brygge.

Ved ankomst på bryggeriet gikk Gard gjennom byggeprosessen og utstyr ved Mikrobryggeriet. Så var det bare å starte å tømme i malt.  Starte meskeprosessen, passe på å holde den riktige temperaturen i meskekaret, så gikk det i rekkefølge: Skylling, koking, nedkjøling og over på gjæringstank.

Vi har brukt 3 forskjellige engelske humler og en amerikansk bitter humle,- og etter ca. en ukes gjæring,- tilsetter vi to engelske humler for tørr humling,- for å få en behagelig aroma,- slik at aromaen av disse trekkes inn i ølet,- og vil gi et unikt Festival øl. Ølet får passe sødme og bitterhet,- og vi tror at de besøkende vil like dette ølet.  Det er kun produsert 800 liter av dette ølet til årets festival.  Her må altså publikum kjenne sin besøkelses tid,- skal de få en smak av dette unike ølet.  Navnet på dette Festival ølet blir LANGE LONDON.
Gunnar Olsen, bedre kjent som LANGE LONDON, hjalp torghandlerne på Stortorget i Hamar med små og store ting i mange år. Han var en kjent mann i gamle Hamar.  Siden Ølfestivalen arrangeres for første gang på Stortorget, vil Hamars Culturelle Ølvenner hedre Gunnar Olsen.

PS: Det var interessant at 4. generasjon fra Aass bryggeri, Terje Aass kom innom og så på oppskriften og testet vørteren, samt at han tok en lang prat med oss.  Han synes det var veldig interessant at vi brukte Red Crystal,- sammen med de andre korn typene,- noe de svært sjelden gjør.
Da er det bare for publikum å komme på Hamar Ølfestival den 2. – 4. juni for en unik øl opplevelse.

I media

Komiteledere Hamar Ølfestival 2016

Lillestrøm Ølfestival 12.3 – 14.3

4 medlemmer av klubben besøkte Lillestrøm Ølfestival på lørdags ettermiddag. Her er deres historie:

Lillestrøm ølfestival ble i år arrangert for tredje året på rad. Ølfestivalen har som mål å vise frem øl som med sitt store mangfold er noe langt mer enn den tradisjonelle og vanlige pilsen. Festivalen gikk over 3 dager, fra torsdag 3. mars til lørdag 5. mars. Festivalen er et samarbeid mellom restaurant- og barbransjen i Lillestrøm. I tillegg til restauranter og barer i byen, hadde Gulating Pub & Restaurant satt opp øltelt på torget.

Festivalen foregår inne hos hver enkelt restaurant og bar, der det var øl-stands med øl fra mange av mikrobryggeriene i Norge i tillegg til øl fra importører/distributører. De fleste barene presenterte også sine egne ølplanker med smaker fra Norge og resten av verden. Mat var også satt i høysetet, og man kunne få matretter med innslag av øl servert med riktig øl til. Det gikk på «Øl-lunsj», «Ale’s Entrecote» og «Beermakers Dinner» mm. 11 restauranter og barer var med på festivalen, og informasjon fra siste festival kan man lese på: www.ølfest.com.

Vi startet opp på Klimt bar og nattklubb, der det var mulig å smake på hele 150 forskjellige ølsorter. Og på Klimt startet også Øl-toget, som hadde innlagt 4 stopp på arrangørsteder rundt om i sentrum. Det var korte avstander, så det var mer å betrakte som lokaltog. Men dog med smaker fra hele verden. Vi hadde med Erik som dyktig konduktør og guide, og det var ingenting å utsette på servicen underveis.

Det var litt tynt befolket på standene i starten, men dette tok seg opp, uten at vi måtte slåss om plassen der vi var innom. Det er kanskje vanskelig å få til ølfestival med mye folk på denne årstiden, men som arrangørene sa så var dette et forsøk de ville prøve ut noen år, på en tid av året der det ellers er ganske stille. Og vi håper de lykkes! For det var mye godt øl å smake på, og trivelig å vandre rundt fra sted til sted.

Jekyll & Hyde var stoppested nr. 2, og dette var en kjempefin pub og restaurant med fantasifull innredning, ganske nyoppusset og fin. Vi var på ølpub! Fra Strag smakte vi på øl der chilismaken var svært så dominerende. Veldig uvant, men egentlig godt. Og i alle fall noe helt nytt for oss. Vi noterte ikke ned navn på bryggerier og øl denne ettermiddagen- vi lot oss heller forføre av entusiastiske presentører, og var egentlig mest nysgjerrig på øl som vi ikke hadde smakt på fra før. Det er det som er noe av det mest spennende med øl: smake på nye sorter og oppleve det eventyrlige mangfoldet. Finne nye favoritter og smake på noen man kanskje må prøve på en gang til? Før man gjør seg opp en mening?

Lokaltoget fortsatte til neste stoppested, som var Martin’s. Dette er en svær pub, brun så det holder, og med fotballkamper på svære skjermer. Her kunne den eneste standen som var her, bl.a. presentere en lys Belgier som nok var favoritten.

Siste togstopp var rePUBlic ved torvet, også en veldig koselig og «ekte» pub med godt utvalg. Og det var vel det som slo oss underveis- i tillegg til festivalølet var det mange av serveringsstedene som hadde ganske stort utvalg, også på fat. Vi kommer vel etter, men her har vi i Hamar fremdeles mye å hente. Vi fikk rause smaksprøver på rePUBlic, der vår guide Erik Harlaugseter er daglig leder. Det er vanskelig å plukke ut noe favorittøl, det må i så fall være den neste av de vi ikke har smakt på fra før.

Etter en vellykket togreise, avsluttet vi ettermiddag og kveld på Jekyll & Hyde der vi hadde reservert bord. Og fikk servert burger penslet med ølglassering og Ale’s Entrcote. Men før vi startet på måltidet, smakte vi på verdens beste forrett: Westvleteren med gul kork! Mer er det ikke å si……..

Ingrid, Rune, Liudmila og Kjell

Øl cruise i Røhnegården

Da har den nye komiteen i ølfaglig komite i HCØ gjennomført sitt første arrangement på selveste klubbkvelden den 5. februar 2016.

Det var 37 nysgjerrige øl interesserte som møtte opp i tillegg var ølfaglig komite og Iren fra arrangementskomiteen til stede, totalt var vi 45 stykker.

Som seg hør og bør startet vi kvelden med en velkomst øl. (Frydenlund Fatøl)

Denne kvelden førte oss ut i et cruise med flere flotte ankomststeder, om det ikke var så veldig mye sjøvann på hvert sted var det i hvert fall dyktige bryggerier med fuktige produkter.

Ved alle ankomststeder ble det serverte en ostebit som var tilpasset hvert øl. Rune G informerte litt om ost og øl før vi startet vårt cruise. Det var satt frem fat med ost på hvert bord som skulle tilpasses ølet vi smakte underveis.

Vi cruiset oss fra en pilsner i Flensburg til en Imperial Stout i San Diego i California, tilbake til Europa for en avslutning med en Ode Gueze.

Kjell Storlykken var Kaptein på skuta og førte oss fra den ene fantastiske havnen etter den andre, hvor Ole Johny guidet oss gjennom det våte element på en fantastisk måte med Kjell Bjerkås sitt bekreftende nikk og kommentarer.

Vi var innom seks ankomststeder, vi startet i Flensburg med en pilsner, deretter styrte vi skuten til Krombacher, fortsatt i Tyskland for en Krombacher Weizen. (Det gikk vel mest på luftskip mellom de stedene). Ved de to stedene pratet Ole Johny om henholdsvis malt og humle med en innlevelse som gjorde det veldig interessant.

Vi fortsatte ferden i vann og på land til fotballens øy Storbritannia, nærmere bestemt til Tadcaster og Samuel Smiths Old Brewery, der vi smakte på en Winter Welcome Ale, en English Strong Ale. Vi smakte på ølet mens Ole Johny fortalte om gjærets egenskaper og betydning i ølet.

Det fungerte å seile i vann og på land så vi tok en tur tilbake til Belgia for Trappist øl, nærmere bestemt en Achel, Trappist (Belgisk) Bruin. Tilbake i Belgia fant Ole Johny like godt ut at han ville snakke om vann, (vi var egentlig mest interessert i øl) men med Ole Johny i prateform var det interessant å høre om vannets betydning for ølets karakter. Kjell B snakket litt om forskjellig trappistøl.

Nei, nå måtte vi stoppe opp og drikke litt, vi hadde faktisk tatt oss tid til det i hver «havn» Nå trengte vi å fylle opp lagrene litt for det ventet en lang seilas foran oss helt til USAs vestkyst nærmere bestemt Chico i California, der ventet en typisk Amerikansk IPA, Torpedo Extra IPA. Mens vi smakte på IPA`n oppsummerte Ole Johny temaet humle, gjær, malt og vann (Renhetslova).

Ølfaglig komité fikk til en diskusjon sammen med medlemmene om hovedalternativer for øl, hva skiller «grovt» de ulike «ølsalg». Undergjæret/overgjæret, hvete øl-lyst/mørkt, generelt mørkt/lyst. Ale/IPA/Saison/Belgisk wit/fruktøl, lager/porter/stout etc.

Vi fortsatte ferden i USA, vi seilte over sanddynene, nærmere bestemt til San Diego til et bryggeri som heter Ale Smith Brewing Company. Vi fikk smake en imperial stout som heter Speedway Stout. Kjell B snakket litt om forskjellen på Ale og Stout og de forskjellige egenskapene de hadde, og opprinnelsen til de to ølene.

Etter USA besøket satte vi snuten hjemover mot Europa og nærmere bestemt St Pieters Leeuwvlezenbeek i Belgia, til et bryggeri som heter Brouwerij Lindemans for en smak av Oude Queue Covee Rene. Det er en Lambic-Gueuze.

Praten gikk livlig rundt bordene blant de fremmøtte og dette ble en vellykket kveld.

Komiteen vil takke alle som møtte opp til denne kvelden, det var ikke siste kvelden med denne typen arrangement.

Vi vil også takke vertskapet for Røhne gården for at de stiller den til rådighet for oss.

På vegne av ølfaglig komité: Rune Gihlemoen