Alle innlegg av Terje Demroen

3 fra HCØ på tappekurs, ølskole og juleølslipp hos Aass bryggeri og Bryggerhuset

Sammen med bransjefolk fra bl.a. Atlungstad Brenneri, First hotel Millenium, Kafe Oslo, div. bowlingklubber og spisesteder, fikk vi en interessant gjennomgang av Roger Bjelland om hva slags øl som passer til «velkomstdrink», div. matretter, oster og desserter. Hvis man ser på etikettens bakside på alle Aass sine produkter, så er det der informasjon om hva slags øl som passer til maten, – samt hvilke typer ølglass som kan brukes. Aass hadde med seg 12 forskjellig ølglass. Vi hadde 8 forskjellige småretter som vi brukte 8 forskjellig øltyper til. Når man skal smake på øl, husk de 7 s’er: Skjenke, Se fargen, Slynge, Snuse, Svelge og SKÅL. Litt historie. I 1857 var det 343 bryggerier i Norge, 1890 46 stk., 1990 15 stk., 2000 5 stk. og i dag mellom 250 til 260 stk. I 2014 hadde Drammens Ølets Venner 30 årsjubileum. De fylte opp et svømmebasseng på 12×4 m og en dybde på 1,5 m med Aass øl, – og det var mange som tok svømmeknappen. MEN så var det noen som helte i en Ringnes øl i bassenget, – og ingen ville da bade. Drammens Ølet Venner har i dag 45.000 medlemmer.

Knut på studietur med Aass bryggeri og Espen Smith i Belgia

17.9 til 19.9 reiste Knut, – sammen med bl.a. 4. og 5. generasjon fra Aass Bryggeri, Terje og Lauritz til Belgia på «oppdagelsestur». Espen tok reisefølget med til gårdsbryggeriet Hof Ten Dormaal ( www.hoftendormaal.com/ ) som ligger i Tildonk. Det ble også besøk til 2 andre gårdsbryggerier som ligger i nærheten av Liege. Brasserie Bellevaux ( www.brasseriedebellevaux.be/nl/ ) og Brasserie de La Lienne ( www.brasseriedelalienne.be/main.php ) Disse to bryggeriene produserte kun til butikker i nærområdet. På 1900 tallet var det 3.200 bryggerier i Belgia, nå er det igjen ca. 225 som tilsammen har ca. 1.500 forskjellige øl for salg. Det ble også smaking av Belgiske vafler og annet snadder, – i tillegg til mye godt og spesielt øl, – selvfølgelig. Takk til Aass bryggeri for en interessant og opplevelsesrik tur.

Dugnadsfest for dugnadsgjengen fra Hamar Ølfestival

Selv om temperaturen var høstlig, så var det stor stemning hos Gildberg i Br.dal, www.gilberg.no – da dugnadsfolket inntok plassen. Av de 110 medlemmene som var med på dugnadsarbeid under Ølfestivalen, – var det denne gang 60 stk. som hadde anledning til å bli med på dette arrangementet. Kokkene Jan Stene Gilberg, Ole og Marion Poulsen disket om med de beste svineknokene, pølse, potetmos med bacon og erter og rødvinssaus. Kjempegodt var det.
Så var det kaffe og mye godt drikke. Det ble en reunion med Postens Dramatiske Selskab som seg hør og bør spilte i dur og moll og andre durer samt i takt og utakt. Men slik blir det god stemning av.
Kasserer i Hamar Ølfestival, Bjørn,- redegjorde for de røde og grønne tallene.
Festivalsjefen Hilde og presidenten Aril i HCØ takket for fremragende innsats under årets festival.
Pga. dugnadsarbeide under Hamar Ølfestival, ble det overført et betydelig beløp til Hamars Culturelle Ølvenner, -som kommer medlemmene til gode i form av arrangementer og turer.
Hamar Ølfestival arrangeres alltid den 1. helga i juni, dvs. 30. mai til 1. juni 2019.

STEMNINGSBILDER

56 på tur til England-Kent-Canterbury-Faversham-Shepherds Neame-Humlefestival-Dover-Whitstable

50 medlemmer var heldige og fikk plass på årets tur. 6. stk. reiste «på egenhånd». HCØ arrangerer 2. hvert år tur til utlandet, med bryggeribesøk, festivaler osv. Disse turene er svært populære og i løpet av et par minutter var turen fulltegnet. Vi har egen buss til disposisjon som hadde plass til 50. Under 4. dagers oppholdet bodde vi i Canterbury, – en by med ca. 55.000 innbyggere, 4 universiteter og er sete for erkebiskopen av Canterbury.

DAG 1 reise vi til bryggeriet Shepherd Neame som ligger i «nabobyen», – Faversham. Dette er Englands eldste bryggeri, påbegynt i 1698. Kjente ales er bl.a. Spitfire, Masterbrew og Bishops Finger. Omvisningen etter felles middag var veldig bra, veldig informativ og interessant. Guiden var utmerket, og smaksprøvene på slutten var en flott introduksjon og forståelse av ulike typer øl/ales!

DAG 2 var ble brukt til å bli kjent i Canterbury. Mange besøkte den enorme Katedralen, tok kanaltur, besøkte microbryggeri, – eller roet ned med en god øl i det varme været.

DAG 3 reiste vi igjen til Faversham og humlefestivalen som var en stor opplevelse. Hele byen var en «slags» ølfestival hvor det var mye musikk og arrangementer, men at humlen var i fokus. Det anbefales å besøke denne festivalen som arrangeres lørdag 31. august og søndag 1. september 2019.

DAG 4 ble det en stor opplevelse igjen med besøk på Dover Castle som i 2000 år har beskyttet den engelsk kyst mot inntrengere. Det ble en høytidelig stemning i bussen da Vera Lynn sin sang, -The white cliffs of Dover, ble spilt. Det var imponerende å se hvordan livet var i 1940 til 1945 i «Det underjordiske» hospital med sine 7 km med tunneler.
Turen ble avsluttet i kystbyen Whitstable hvor det igjen ble «roet» ned med godt drikke i sol på stranda.

En fantastisk tur er over. Det har vært mye latter og vi sitter igjen med mange gode minner. Tusen takk til Christopher John O’Connnel og Marianne Korst som har planlagt og organisert turen,- og til vår bussjåfør som kjørte oss trygt omkring i Kent.

 

Tilbakeblikk på Hamar ølfestival 2018

HEI ALLE SAMMEN!
Endelig ble det Ølfestival i Hamar igjen, etter ett års opphold, og den 14. i rekken.
Også i år var vi veldig heldige med været.
Hamar Ølfestival har blitt en populær tradisjon i Hamar by. «Alltid den første helga i juni». Folk setter pris på at vi lager liv. Jeg fikk mange tilbakemeldinger under festivalen at de hadde savnet den i fjor. TUSEN TAKK FOR AT DERE KOMMER TIL ØLVESTIVALEN.
Interessen for ølkultur har tatt seg betraktelig opp de senere årene. Det så vi også i år. De 7 microbryggeriene som var representert på Hamar Ølfestival var veldig fornøyd med besøk og salg. De kommer gjerne igjen!

Og ikke minst må jeg rette en stor takk til de medlemmene i Hamars Culturelle Ølvenner som stiller positive og fulle av pågangsmot opp på dugnad. Dere er unike og gjør det mulig å arrangere denne tradisjonelle ølfesten i Hamar år etter år. Dere er enestående!!!  Dette gjør også at vi kan subsidiere div. arrangementer og at vi kan støtte gode formål. HCØ har bestått i 24 år. Neste år blir det 25-års jubileum for HCØ og 15 års jubileum for Hamar ølfestival.
En særdeles takk til de 10 som sitter i komiteen og utøver en fabelaktig innsats gjennom hele prosessen med planlegging og utførelse!!
Takker samtidig alle samarbeidspartnere under årets festival, for vel utført arbeid.
Ønsker dere en alle en riktig god sommer.
En skummende hilsen fra Hilde. Festivalsjef

Årets øljekk 2017

Terje Demroen ble medlem av HCØ 16.04.1999. I begrunnelsen står det bl.a.: «Han er god med ord og musikk.  Skriver for klubben med god retorikk.  Som musikant må han ofte til pers, derfor går dette på vers.» Gratulerer til webredaktør, ølfestival – musikkansvarlig og generelt altmuligmann gjennom mange år.

Generalforsamling på Vangbana 17.03

Årets Generalforsamling er unnagjort.  HCØ president Aril Enersen ønsket 70 medlemmer velkommen til HCØ sin Generalforsamlingen.
Vanlige årsmøtesaker ble gjennomgått,- samt informasjon om årets Ølfestival. HCØ og Hamar Ølfestival har en sunn økonomi. De som gikk ut av styret var visepresident Modulf Røsset, kasserer Anstein Brein, styremedlem Hilde Kjønhaug og varamedlem Nils Petter Ruud. Inn kom Hilde Kjønhaug som visepresident, kasserer Liv Eiklid, styremedlem Niels Henrik Abel og varamedlem Ole-Jørgen Jensen. De andre i styret er: President Aril Enersen, sekretær Torfinn Austad, styremedlem Terje Demroen og varamedlem Marianne Korst. Revisorer ble Bjørn Johansen og Dag Henning Johansen. Valgkomiteen ble Modulf Røsset, Geir Stang Storvik og Olav Syversen.  Øljekken for 2017 ble tildelt Terje Demroen. «Han skriver for klubben med god retorikk, er god med ord og musikk», – og en altmuligmann gjennom mange år.
Etter årsmøte fikk vi spekemat,- med tilbehør fra Romedal Catering,- samt godt drikke. En trivelig kveld på Vang bana.

Hamar Ølfestival 2018 torsdag 31. mai tom. lørdag 2.juni. Alltid den første helga i juni.

Programmet 2018

Plakat 2018

Oversikt over ølutvalget

Da er den 14. ølfestivalen godt over til historiebøkene.  Til neste år blir det 15. års jubileum for Hamar Ølfestival som startet i 2004.  Denne er, – så langt vi kan sjekke, Norges eldste Ølfestival som fortsatt eksisterer.  Ølforum’s teltet ble i år godt besøkt og vi fikk mange flott tilbakemeldinger på microbryggeriene som deltok, – og at det var laget info kort om smaksprøvene. I løpet av fredagen var det solgt 4.400 smaksprøver, – så vi måtte haste av sted for å skaffe flere små glass. På lørdag var det et engasjerende kåseri om øl fra forbudstiden og frem til i dag av Espen Smith. Espen Smith likte vårt festivaløl – Åsgården, – som også ble godt mottatt av festivalfolket.  Microbryggeriene som var med denne gangen var: Bryggerhuset (Aass bryggeri), Odalsbryggeriet, Tya bryggeri, Talas, Røhne bryggerhus, Geiranger bryggeri og Haandbryggeriet.

I hovedteltet spilte After Eight på torsdag, fredag spilte Hamar Bluesband og Explotion, – og på lørdag var det Hamar Damekorps, The Hard Rolli’n Daddies og Kalle Føtters avsluttet til «fult hus» ute og inne.

Vi hadde økt antall toaletter i år, men desverre ble det litt for lite toaletter hos damene på lørdag.  Dette skal vi rette på til neste år.
Årets nyhet på matfronten var svineknoker.  Ole «Matkokk» Poulsen fikk kjempeskryt for disse, -og de smakte fortreffelig, – de var rett og slett svinaktig gode. 😊

I år stilte 110 medlemmer opp på dugnad.  I tillegg jobbet Storhamar og Ottestad dugnad, – slik at de fikk en god slump med penger inn i «idrettskassa».  Lyd og lys ble igjen godt levert av  www.abc-lyd.com  En stor takk til vår samarbeidspartner Aass bryggeri, værgudene og ikke minst til alle 6.000 som besøkte festivalen.

Stemningsbilder

 

ÅSGÅRDEN BLE VÅRT FESTIVALØL – BRYGGET PÅ BRYGGERHUSET VED AASS BRYGGERI
Tirsdag 17. april var vi 4 stk. fra Hamar Ølfestival som reiste til vår hovedsamarbeidspartner for Hamar Ølfestival – Aass Bryggeri, – for å brygge vårt eget festivaløl.  I år blir navnet på festivalølet – Åsgården.  Dette er en hyllest til bygningen som stod ved Stortorget, – der vi nå har ølfestivalen.  Denne gården ble revet i 1974 for å bli erstattet av Hamar Bibliotek, – som igjen ble revet for å bli erstattet av Hamar Kulturhus.  Dette ølet er en strong bitter på 5,5%.  Det unike ved dette ølet er at vår «bryggemester» Ole Johny Løvbak bruker en engelsk humleblomst (ikke pellets), East Kent Goldings.  Denne humlen ble utviklet i 1790 og er kjent for sinn behagelig smak og aroma, – og går igjen i det meste og beste av engelsk øl.  I tillegg brukte vi blomsterhumlen Fuggles, – som også er engelsk, – og ble dyrket fra 1861. De fleste som brygger, – bruker nok pellets. Vi fikk erfare at ved bruk av humleblomst bruker vi lengre tid ved bryggingen, men dette får vi igjen i godt øl. 😊 Vi ble som vanlig godt mottatt av Gard Karlsnes som er bryggesjef i Bryggerhuset, – som vi også ble da vi brygget vårt siste festival øl, – Lange London.  Det er veldig inspirerende og hyggelig at mange fra ledelsen i Aass kommer innom og slår av en prat om vårt brygg og vår festival.  Denne gangen kom ølkokk Anders Lien, salgssjef Lauritz Aass og produktsjef Leif Eliassen innom for «prat».
Til festivalen ble det brygget 2.000 liter. 😊

 

Dugnad

I media

Hamar Ølfestival gir bort kr. 10.000 til Prostata foreningen i Hamar/ Movemberkampanjen

Det har blitt en tradisjon at ølfestivalen gir bort litt av overskuddet til lokale foreninger i Hamar.  Denne gangen bevilget vi kr. 5.ooo til Prostata foreningen i Hamar og kr. 5.000 til Movemberkampanjen.  Foreningens 170 medlemmer kjemper for en viktig sak, som nå har fått et løft gjennom den nye Blå sløyfe-aksjonen, som etterfølger den mer kjente Rosa sløyfe (brystkreft) I 2016 fikk 5.118 men prostatakreft i Norge. Jo tidligere man oppdager prostatakreft, jo større sjanse for å overlever sier leder for Prostataforeningen i Hedmark og oppland, Håkon Olav Nesbakk. Dette er symptomene du skal se etter: Tynn og svak urinstråle. Hyppig vannlating. Vanskelig å tømme urinblæren. Blod i urinen. Smerter i rygg og skjelett.

 

Hcø medlem utgir sin 3.bok

Det ble fult oppe i mesanin på Heia Hamar da vi hadde vår 2. klubbkveld i år.  Vårt tilholdssted er egentlig The Irishman, men av og til benytter vi andre arenaer.  Det passet utmerket denne kvelden, – da vårt medlem Ragnar Dyresen konverserte om sine 2 siste bøker.  Naboen er en idiot og den «rykende ferske» Mord bak høystakken.  Den siste er en parodi på en kriminalroman fra Løten.  Passer utmerket til påskekrim.  Ellers gikk samtalen på «små og store utfordringer», – som vi selvsagt løste.  Og ikke minst, – det meste av årets ølfestival er i «boks».