Alle innlegg av Terje Demroen

På X og tvers hos Gullkorn Ølbar

Lørdag 23.02 fylte medlemmene fra HCØ opp hele Gullkorn for smaking på «dagens øl» som var på de 10 forskjellige tappetårnene. Vi fikk utdelt vurderingsskjema og skulle sette poeng på utseende, lukt og smak. Kjell Storlykken og Ole Johny Løvbak geleidet oss gjennom alle smakene, som var veldig varierende.
Det var de mørke og gode til Mikkeller som falt mest i smak, mens surølet nok var litt tøft for mange 😊
Topp 4 var:
1. Mikkeller, Danmark (De Proef Brouwerij, Belgia), Russian Imperial Stout. «Black Bear Russian Imperial Stout» 10,1 %.
2. Mikkeller, Danmark (De Proef Brouwerij, Belgia), Porter. «Bean Geek Session Porter» 5,6 %.
3. Brauerei Ayinger, Bayern, Tyskland, Mørk lager (Dobbelbock). «Celebrator Dobbelbock» 6,7 %.
4. Great Divide Brewing Company, Denver, USA. Farmhouse Ale (Saison). «Great Divide Colette» 7,3 %.
Smaken er som baken, – todelt.
Mine 4 favoritter var disse: Nr. 1, fra Brauerei Ayinger – Kellerbier, – en lys lager. Nr. 2 fra Bayerische Staatbrauerei Weihenstepehan – Hefeweissbier en tysk hveteøl. Samt nr. 3 og 4 over.
500 «prøveglass» med øl gikk med. 🙂

HCØ ønsker å verdsette den innsatsen Gullkorn Ølbar v/ daglig leder Stein Rune Høines og ølsommelier Åshild Karlsen gjør for å fremme ølkultur, ølmangfold og ølkunnskap i Hamar ved at de fikk tildelt HCØ sin ærespris – Årets Øljekk. Se deres FB side: https://www.facebook.com/gullkornoffisiell/

Vi fikk også testet vårt ny innkjøpte Roland BA-330 portable stereo digitale Pa system med trådløse mic. Fungert veldig bra.

Til slutt ble det mat og noen fortsatte på å smake på det gode drikk – ølet. Takk til Ølfagelig komite og Gullkorn Ølbar.


Hockeytur til Karlstad og Färjestad

En full buss med HCØ medlemmer hadde vipp billetter til kampen Färjestad – Mora. Resultatet ble 3-2 i en fullsatt arena 8.209 tilskuere. En veldig fin tur som de dyktige folkene i arrangementskomitéen hadde ansvar for. Vi hadde 2 overnattinger med all mat. Etter maten gikk de fleste til The Bishops Arms for å leske strupen eller til The Leprechaun,- en irsk pub. På bussen ble det litt info om dugnadsarbeidet i forbindelse med ølfestivalen fra 30.5 til 1. juni og «påskjønnelser» en kan regne med etter dugnadsarbeidet. Det er mange fordeler med å være medlem av HCØ. Tusen takk for en flott og morsom tur med mye latter.

Hamar Ølfestival 2019, torsdag 30. mai – lørdag 01. juni.

For 15. gang inviterer Hamars Culturelle Ølvenner til Ølfestival på Stortorget. 6.000 besøkte oss i fjor og 8.200 liter øl og tusenvis av pølser gikk med.
Vi fortsetter med å ha med noen microbryggerier i det «Ølfagligtelt». 🍺
Flg. bryggerhus er klare:
Vi Talas – https://www.facebook.com/basareneol/
Røhne Bryggerhus – https://www.facebook.com/rohnebrygger/
Aja Bryggeri – https://www.facebook.com/ajabryggeri/

Hamar Ølfestival er utrolig glad for at vår hovedsamarbeidspartner Aass er med å støtte festivalen. Breweri International er stolte og glade for at de har fått levert «spesialøl» til festivalen i 5 år.  Et lite jubileum.
Hamar Ølfestival støttet Smiso i Hamar med kr. 10.000, – og lag og foreninger har fått noen tusen kroner i kassa, fordi at de jobbet dugnad for oss.  I tillegg jobbet 110 medlemmer i HCØ dugnad.


Vi fortsetter med kontantløs festival, slutter med «Cashless» kort, – slik at i år kan det «tæppes» og betales med bankkort.  Det blir ikke forhåndssalg av billetter på nett.

Torsdag 30, mai. Kristi Himmelfartsdag åpner vi kl. 17:00 – kl. 24:00.  Inngang kr. 50. Studenter: Gratis mot fremvisning av studentbevis.
Fredag 31. mai åpner vi kl. 17:00 – kl. 02:00. Inngang kr. 150.
Lørdag 1. juni åpner vi kl. 14:00 – kl. 02:00. Inngang kr. 150.
Festivalpass kr. 250,-.

Musikken er klar🎸:
Torsdag kl. 21:00 – 23:00 «Studentbændet 2019»
Dette er et prosjektbænd bestående av musikkstudenter fra Høgskolen Innlandet.
De spiller «alt» fra DDE – rai, rai og Freddy Kalas til You Really Got Me og videre boogie woogie rock.
Her blir det høy faktor med gode gitarsoloer. Jacob i bændet, – har også noe eget skrevet repertoar som bærer preg av noe mer funky/groovy preg. Vi gleder oss til å høre STUDENTBÆNDET 2019.

Fredag Kl. 19:00 – 20:30 Ballcats.  FB: https://www.facebook.com/TheBallCat
Ballcats spiller en blanding av Rock’n roll, Rockabilly, Raggarmusikk, Vazelina Bilopphøggers og Redneck, – og kænskje no anna. Tekstene lager de stort sett sjøl, med skikkelig Ilseng/Stange dialekt. Dom må æltså oppleves i live. Du finner dom også på Spotify og YouTube.

Kl. 21:30 – 00:30 Explotion. FB: https://www.facebook.com/Explotion-326212650744220/
Fredag 31. mai er Explotion klare igjen til Hamar Ølfestival. I fjor var det fullt hus og hæla i taket. Partymusikk. 🎸☺

Lørdag Kl. 19:00 – 20:30 Paddy’s Underground Party People. FB: https://www.facebook.com/PaddysUndergroundPartyPeople/
Lørdag 1. juni spiller Paddy’s Underground Party People på Hamar Ølfestival. De sier de er fra Hamar, men noen bor i nabokommunen. 😊 De spiller Irsk og Skotsk folkrock-slagere og folkemusikk, samt egne låter. Da passer de utmerket på en ølfestival.

Kl. 21:30 – 00:30 Kalle Føtters. FB: https://www.facebook.com/kalle.fotters/
Lørdag 1. juni er Kalle Føtters klare igjen til Hamar Ølfestival. I fjor ble det helt stappa mætt telt.

Festivalølet Casablanca. Cream Ale.

23. april reiser noen medlemmer fra HCØ til Bryggerhuset i Aass Bryggeri for å brygge festivalølet Casablanca – en cream ale.
Denne gangen er det Geir Edvardsen i HCØ som har laget oppskriften.
Vi har prøvesmakt den. Den luktet godt, har fin lys farge og har en veldig god smak.
Det blir brygget 1000 liter av «Casablanca’n».
Navnet har ølet fått etter at gården ved Stortorget som stod ferdig i 1958.
Det ble sagt at bygget er etter modell av Oslo Rådhus og oppnavnet Casablanca fikk den trolig for at det ble brukt blank aluminium. Bygget er tegnet av Rolf Prag.
Altså, – denne Cream-alen, Casablanca selges kun under Hamar Ølfestival fra torsdag 30. mai.

Mere info kommer etter hvert.  Følg oss også på Instagram og FB.


Hamar Ølfestival gir bort kr. 10.000 til brukerne av Smiso Hamar

Hamar Ølfestival startet i 2013 med å gi et årlig bidrag av overskuddet til lokale organisasjoner i Hamar & Omegn, – da hadde festivalen 10 års jubileum. Værestedet Arbeideren var den første som fikk et bidrag av festivalen.
I år har vi valgt Smiso Hamar www.smisohamar.no som gjør utrolig mye godt for barn, unge og voksne som har vært utsatt for det verste, nemlig incest og seksuelle overgrep. De har utrolige mange gode tilbud som undervisning til ungdomsskolene, de har undervisningsopplegg for lærere i barnetrinn og SFO, – samt sykehuset innlandet, divisjon psykisk helse. De har også et prosjekt i år med å undervise barn i 6. trinn. På bildet er daglig leder Live Haakensveen i Smiso og Terje Demroen fra Ølfestivalen. Vårt bidrag skal brukes til teatertur for brukere av Smiso. Foto: Espen Bjerva.

3 fra HCØ på tappekurs, ølskole og juleølslipp hos Aass bryggeri og Bryggerhuset

Sammen med bransjefolk fra bl.a. Atlungstad Brenneri, First hotel Millenium, Kafe Oslo, div. bowlingklubber og spisesteder, fikk vi en interessant gjennomgang av Roger Bjelland om hva slags øl som passer til «velkomstdrink», div. matretter, oster og desserter. Hvis man ser på etikettens bakside på alle Aass sine produkter, så er det der informasjon om hva slags øl som passer til maten, – samt hvilke typer ølglass som kan brukes. Aass hadde med seg 12 forskjellig ølglass. Vi hadde 8 forskjellige småretter som vi brukte 8 forskjellig øltyper til. Når man skal smake på øl, husk de 7 s’er: Skjenke, Se fargen, Slynge, Snuse, Svelge og SKÅL. Litt historie. I 1857 var det 343 bryggerier i Norge, 1890 46 stk., 1990 15 stk., 2000 5 stk. og i dag mellom 250 til 260 stk. I 2014 hadde Drammens Ølets Venner 30 årsjubileum. De fylte opp et svømmebasseng på 12×4 m og en dybde på 1,5 m med Aass øl, – og det var mange som tok svømmeknappen. MEN så var det noen som helte i en Ringnes øl i bassenget, – og ingen ville da bade. Drammens Ølet Venner har i dag 45.000 medlemmer.

Knut på studietur med Aass bryggeri og Espen Smith i Belgia

17.9 til 19.9 reiste Knut, – sammen med bl.a. 4. og 5. generasjon fra Aass Bryggeri, Terje og Lauritz til Belgia på «oppdagelsestur». Espen tok reisefølget med til gårdsbryggeriet Hof Ten Dormaal ( www.hoftendormaal.com/ ) som ligger i Tildonk. Det ble også besøk til 2 andre gårdsbryggerier som ligger i nærheten av Liege. Brasserie Bellevaux ( www.brasseriedebellevaux.be/nl/ ) og Brasserie de La Lienne ( www.brasseriedelalienne.be/main.php ) Disse to bryggeriene produserte kun til butikker i nærområdet. På 1900 tallet var det 3.200 bryggerier i Belgia, nå er det igjen ca. 225 som tilsammen har ca. 1.500 forskjellige øl for salg. Det ble også smaking av Belgiske vafler og annet snadder, – i tillegg til mye godt og spesielt øl, – selvfølgelig. Takk til Aass bryggeri for en interessant og opplevelsesrik tur.

Dugnadsfest for dugnadsgjengen fra Hamar Ølfestival

Selv om temperaturen var høstlig, så var det stor stemning hos Gildberg i Br.dal, www.gilberg.no – da dugnadsfolket inntok plassen. Av de 110 medlemmene som var med på dugnadsarbeid under Ølfestivalen, – var det denne gang 60 stk. som hadde anledning til å bli med på dette arrangementet. Kokkene Jan Stene Gilberg, Ole og Marion Poulsen disket om med de beste svineknokene, pølse, potetmos med bacon og erter og rødvinssaus. Kjempegodt var det.
Så var det kaffe og mye godt drikke. Det ble en reunion med Postens Dramatiske Selskab som seg hør og bør spilte i dur og moll og andre durer samt i takt og utakt. Men slik blir det god stemning av.
Kasserer i Hamar Ølfestival, Bjørn,- redegjorde for de røde og grønne tallene.
Festivalsjefen Hilde og presidenten Aril i HCØ takket for fremragende innsats under årets festival.
Pga. dugnadsarbeide under Hamar Ølfestival, ble det overført et betydelig beløp til Hamars Culturelle Ølvenner, -som kommer medlemmene til gode i form av arrangementer og turer.
Hamar Ølfestival arrangeres alltid den 1. helga i juni, dvs. 30. mai til 1. juni 2019.

STEMNINGSBILDER

56 på tur til England-Kent-Canterbury-Faversham-Shepherds Neame-Humlefestival-Dover-Whitstable

50 medlemmer var heldige og fikk plass på årets tur. 6. stk. reiste «på egenhånd». HCØ arrangerer 2. hvert år tur til utlandet, med bryggeribesøk, festivaler osv. Disse turene er svært populære og i løpet av et par minutter var turen fulltegnet. Vi har egen buss til disposisjon som hadde plass til 50. Under 4. dagers oppholdet bodde vi i Canterbury, – en by med ca. 55.000 innbyggere, 4 universiteter og er sete for erkebiskopen av Canterbury.

DAG 1 reise vi til bryggeriet Shepherd Neame som ligger i «nabobyen», – Faversham. Dette er Englands eldste bryggeri, påbegynt i 1698. Kjente ales er bl.a. Spitfire, Masterbrew og Bishops Finger. Omvisningen etter felles middag var veldig bra, veldig informativ og interessant. Guiden var utmerket, og smaksprøvene på slutten var en flott introduksjon og forståelse av ulike typer øl/ales!

DAG 2 var ble brukt til å bli kjent i Canterbury. Mange besøkte den enorme Katedralen, tok kanaltur, besøkte microbryggeri, – eller roet ned med en god øl i det varme været.

DAG 3 reiste vi igjen til Faversham og humlefestivalen som var en stor opplevelse. Hele byen var en «slags» ølfestival hvor det var mye musikk og arrangementer, men at humlen var i fokus. Det anbefales å besøke denne festivalen som arrangeres lørdag 31. august og søndag 1. september 2019.

DAG 4 ble det en stor opplevelse igjen med besøk på Dover Castle som i 2000 år har beskyttet den engelsk kyst mot inntrengere. Det ble en høytidelig stemning i bussen da Vera Lynn sin sang, -The white cliffs of Dover, ble spilt. Det var imponerende å se hvordan livet var i 1940 til 1945 i «Det underjordiske» hospital med sine 7 km med tunneler.
Turen ble avsluttet i kystbyen Whitstable hvor det igjen ble «roet» ned med godt drikke i sol på stranda.

En fantastisk tur er over. Det har vært mye latter og vi sitter igjen med mange gode minner. Tusen takk til Christopher John O’Connnel og Marianne Korst som har planlagt og organisert turen,- og til vår bussjåfør som kjørte oss trygt omkring i Kent.