Juli/august 2012: «Elden» på Røros

Rundt 70.000 har sett ølklubbmedlem Bertil Reithaugs sitt historiske musikkteater «Elden» på utendørsscenen på Slegghaugan – Røros. Dette musikkteateret har han dramatisert, diktet manus og skrevet musikk til, sammen med Arnfinn Strømmevold i 1980.

Oppsetningen ble først kalt «Det Brinner en Eld» og ble endret til «Elden» i 2007. Mandag 30. juli ble dette spilt for 100. gang. Litt spøkefullt sagt er Elden Sveriges største utendørs musikkteater, i Norge. Over 2/3 av dialogen foregår på svensk, framført av nordmenn. Dette stykket handler om historien rundt den store Nordiske krigen først på 1700-tallet, og den ufattelige tragedien da rundt 3.000 svenske soldater frøs ihjel i Tydalsfjellene nord for Røros.

Jeg har vært på 2 stk. Per Gynt forestillinger på Gålå, og ble svært positivt overrasket over denne musikalske forestillingen på Slegghaugan. Kvaliteten på musikken, lyd og skuespillere er minst like gode, men jeg syns at den spektakulære utescenen med lyssetting og effekter var et hakk kvassere enn på Gålavannet. Kanskje en fordel å sitte på rad 16 og bakover? Får en god oversikt derfra. I år ble det spilt 9 forestillinger og i underkant av 10.000 publikummere fikk oppleve Elden. Det var med 110 skuspillere og over 200 frivillige bak scena.


Bertil Reithaug (foran med gitar) sammen med skuespillere og mannskap.

Forestillingene blir fort utsolgt, så vær tidlig ute, dvs. sjekk allerede nå for neste år. I pausen fikk man kjøpt Spell-Ola seiersøl fra Røros. Det smakte også godt, fryktelig godt 🙂

Terje D