Ølsmaking hos den belgiske ambassadøren

To heldige utsendte fra fra HCØ var invitert til ambassadørens residens den 21. mars, hvor i alt 20 belgiske bryggerier presenterte sine ølspesialiteter. Etter en kort velkomst og introduksjon ved Belgias ambassadør Nancy Rossignol var det tid for mingling og smaksprøver.

Det var en god blanding av nye og gamle bryggerier, og nye og gamle ølsorter. Med til sammen nesten 100 varianter å velge blant var det jo ikke alt man fikk med seg, men her er et knippe høydare vi synes er verdt å nevne:

  • Ragnaröck Blond (5,5%) fra Enigma Brewery. Lett, syrlig sommerøl.
  • Lupin Monster IPA (7%) fra Enigma Brewery. IPA.
  • Silly Scotch (8%) fra Brasserie de Silly. «Skotsk ale»-type. Mørk men likevel tørr.
  • La Chouffe (8%) fra Duvel Moortgat. Ligner på den «vanlige» Duvel, men litt mørkere og bedre.
  • La Corne du Bois des Pendus (8%) fra Brasserie d’Ebly. Mørk men frisk. Smak av kaffe og sjokolade.
  • Troubadour Westkust (8,5%) fra Brouwerij The Musketeers. Mørk IPA.
  • St Martin Abbey (8%) Brown fra Brasserie de Brunehaut. Mørk, god smak av kaffe.
  • Kapittel Prior (9%) fra Leroy Breweries. «Abbey ale»-type, litt skarp.
  • Kasteel Barista (11%) fra Brouwerij Van Honsebrouck. Mørk, mye sjokolade *)

*) Passer visstnok godt til din daglige frokost-croissant. Dem om det…

Ølmangfoldet i Belgia er uten sidestykke, og noe så unikt at belgisk ølkultur ble plassert på UNESCOs liste over verdens kulturarv i 2016. Den er mer levende enn noensinne takket være bryggernes kreativitet, bruk av spennende råvarer og bryggeprosesser. Belgia er fortsatt et av de mest aktive land i verden i bryggerisektoren, med over 224 bryggerier, mer enn 1500 øltyper og nærmest tre milliarder kroner investert de siste årene.
Hamars Culturelle Ølvenner er stolte over at vi blir bedt inn til Den Belgiske Ambassade, sammen med handelsavdelingene Flanders Investment & Trade og Wallonia Export & Investment, når de har nyheter på Belgisk øl. Her har vi muligheter for nettverking, oppdage bryggerier som ikke er representerte i Norge eller bli bedre kjent med de som allerede er på det norske markedet og, ikke minst, prøvesmake.
Vi takker for et flott arrangement, og ikke minst: Takk for ølen, Belgia!