Øl cruise i Røhnegården

Da har den nye komiteen i ølfaglig komite i HCØ gjennomført sitt første arrangement på selveste klubbkvelden den 5. februar 2016.

Det var 37 nysgjerrige øl interesserte som møtte opp i tillegg var ølfaglig komite og Iren fra arrangementskomiteen til stede, totalt var vi 45 stykker.

Som seg hør og bør startet vi kvelden med en velkomst øl. (Frydenlund Fatøl)

Denne kvelden førte oss ut i et cruise med flere flotte ankomststeder, om det ikke var så veldig mye sjøvann på hvert sted var det i hvert fall dyktige bryggerier med fuktige produkter.

Ved alle ankomststeder ble det serverte en ostebit som var tilpasset hvert øl. Rune G informerte litt om ost og øl før vi startet vårt cruise. Det var satt frem fat med ost på hvert bord som skulle tilpasses ølet vi smakte underveis.

Vi cruiset oss fra en pilsner i Flensburg til en Imperial Stout i San Diego i California, tilbake til Europa for en avslutning med en Ode Gueze.

Kjell Storlykken var Kaptein på skuta og førte oss fra den ene fantastiske havnen etter den andre, hvor Ole Johny guidet oss gjennom det våte element på en fantastisk måte med Kjell Bjerkås sitt bekreftende nikk og kommentarer.

Vi var innom seks ankomststeder, vi startet i Flensburg med en pilsner, deretter styrte vi skuten til Krombacher, fortsatt i Tyskland for en Krombacher Weizen. (Det gikk vel mest på luftskip mellom de stedene). Ved de to stedene pratet Ole Johny om henholdsvis malt og humle med en innlevelse som gjorde det veldig interessant.

Vi fortsatte ferden i vann og på land til fotballens øy Storbritannia, nærmere bestemt til Tadcaster og Samuel Smiths Old Brewery, der vi smakte på en Winter Welcome Ale, en English Strong Ale. Vi smakte på ølet mens Ole Johny fortalte om gjærets egenskaper og betydning i ølet.

Det fungerte å seile i vann og på land så vi tok en tur tilbake til Belgia for Trappist øl, nærmere bestemt en Achel, Trappist (Belgisk) Bruin. Tilbake i Belgia fant Ole Johny like godt ut at han ville snakke om vann, (vi var egentlig mest interessert i øl) men med Ole Johny i prateform var det interessant å høre om vannets betydning for ølets karakter. Kjell B snakket litt om forskjellig trappistøl.

Nei, nå måtte vi stoppe opp og drikke litt, vi hadde faktisk tatt oss tid til det i hver «havn» Nå trengte vi å fylle opp lagrene litt for det ventet en lang seilas foran oss helt til USAs vestkyst nærmere bestemt Chico i California, der ventet en typisk Amerikansk IPA, Torpedo Extra IPA. Mens vi smakte på IPA`n oppsummerte Ole Johny temaet humle, gjær, malt og vann (Renhetslova).

Ølfaglig komité fikk til en diskusjon sammen med medlemmene om hovedalternativer for øl, hva skiller «grovt» de ulike «ølsalg». Undergjæret/overgjæret, hvete øl-lyst/mørkt, generelt mørkt/lyst. Ale/IPA/Saison/Belgisk wit/fruktøl, lager/porter/stout etc.

Vi fortsatte ferden i USA, vi seilte over sanddynene, nærmere bestemt til San Diego til et bryggeri som heter Ale Smith Brewing Company. Vi fikk smake en imperial stout som heter Speedway Stout. Kjell B snakket litt om forskjellen på Ale og Stout og de forskjellige egenskapene de hadde, og opprinnelsen til de to ølene.

Etter USA besøket satte vi snuten hjemover mot Europa og nærmere bestemt St Pieters Leeuwvlezenbeek i Belgia, til et bryggeri som heter Brouwerij Lindemans for en smak av Oude Queue Covee Rene. Det er en Lambic-Gueuze.

Praten gikk livlig rundt bordene blant de fremmøtte og dette ble en vellykket kveld.

Komiteen vil takke alle som møtte opp til denne kvelden, det var ikke siste kvelden med denne typen arrangement.

Vi vil også takke vertskapet for Røhne gården for at de stiller den til rådighet for oss.

På vegne av ølfaglig komité: Rune Gihlemoen