Hamar Ølfestival 2016, 2.6 – 4.6. Alltid den 1. helga i juni

Så er den 13. ølfestivalen i Hamar historie.  Vel 8.000 besøkte oss på Stortorget som blir vårt faste festivalsted i årene fremover.  De besøkende hygget seg med faglig innhold, dvs. at de var innom vårt ølfagelig telt «Ølforum» som hadde en kapasitet på 230 sitteplasser,- eller at de var kommet for å hygge seg med musikk og sang,- samt godt øl, ute og i det store festivalteltet.  Hamar Ølfestival hadde i år brygget sitt eget øl, Lange London. Dette fikk vi gjort hos vår samarbeidsparten Aass Bryggeri i Drammen.  Ølet var en hyllest til den markante Hamar personligheten Gunnar Olsen som ble kalt Lange London. Han hjalp torghandlerne med små og store ting i 50 – 60 årene.  Dette var en kobberbrun Ale, Premium Bitter,- som vårt medlem Ole Johny Løvbak hadde laget oppskriften på.  Vi brygget 800 liter som ble utsolgt tidlig på lørdag. Tilbakemeldingen var gode. I tillegg til vårt eget øl hadde vi 50 andre typer øl,- samt besøk av 4 microbryggerier, Talas, Tingnes, Haandbryggeriet, Tya Bryggeri,- samt Brewery International og Maltmons som solgte ølutstyr og informerte om bryggeprosessen.  Vi hadde eget mattelt hvor man fikk kjøpt kjempegode ølpølser og potetsalat samt pizza fra varmeovnen. For å gjennomføre en så stor festival stilte 150 medlemmer opp.  I tillegg hadde vi god hjelp av Storhamar og Hamar Damekorps. Hamar Ølfestival samarbeider med ABC-LYD.   www.abc-lyd.com

Stemningsbilder

Dugnad

HAMAR ØLFESTIVAL 2016 HAR BRYGGET SITT EGET ØL PÅ BRYGGERHUSET VED AASSBRYGGERI EN ENGELSK ALE – PREMIUM BITTER

Torsdag 14.april reiste 4 medlemmer fra Hamars Culturelle Ølvenner – HCØ – til Bryggerhuset i Drammen: Ole Johny Løvbak, Festivalsjef Hilde Kjønhaug, Knut Simensen og Terje Demroen,- for å brygge årets festivaløl.
I forkant hadde Ole Johny laget en oppskrift på en kobberbrun Ale – Premium Bitter.  Underveis samarbeidet han med bryggeren på Bryggerhuset, Gard Karlsnes.  Ole Johny er for øvrig en veldig dyktig brygger.  Han har brygget sitt eget øl siden 2004.  Etter noe justeringer i forkant var alt klart til å brygge.

Ved ankomst på bryggeriet gikk Gard gjennom byggeprosessen og utstyr ved Mikrobryggeriet. Så var det bare å starte å tømme i malt.  Starte meskeprosessen, passe på å holde den riktige temperaturen i meskekaret, så gikk det i rekkefølge: Skylling, koking, nedkjøling og over på gjæringstank.

Vi har brukt 3 forskjellige engelske humler og en amerikansk bitter humle,- og etter ca. en ukes gjæring,- tilsetter vi to engelske humler for tørr humling,- for å få en behagelig aroma,- slik at aromaen av disse trekkes inn i ølet,- og vil gi et unikt Festival øl. Ølet får passe sødme og bitterhet,- og vi tror at de besøkende vil like dette ølet.  Det er kun produsert 800 liter av dette ølet til årets festival.  Her må altså publikum kjenne sin besøkelses tid,- skal de få en smak av dette unike ølet.  Navnet på dette Festival ølet blir LANGE LONDON.
Gunnar Olsen, bedre kjent som LANGE LONDON, hjalp torghandlerne på Stortorget i Hamar med små og store ting i mange år. Han var en kjent mann i gamle Hamar.  Siden Ølfestivalen arrangeres for første gang på Stortorget, vil Hamars Culturelle Ølvenner hedre Gunnar Olsen.

PS: Det var interessant at 4. generasjon fra Aass bryggeri, Terje Aass kom innom og så på oppskriften og testet vørteren, samt at han tok en lang prat med oss.  Han synes det var veldig interessant at vi brukte Red Crystal,- sammen med de andre korn typene,- noe de svært sjelden gjør.
Da er det bare for publikum å komme på Hamar Ølfestival den 2. – 4. juni for en unik øl opplevelse.

I media

Komiteledere Hamar Ølfestival 2016