22/11: Fra 5- til 11 blank på Siste Indre


Lørdag 22. november var det tid for å smake på riktig godt og sterkt øl. Men det må sies at når ølet blir for sterkt, forsvinner kanskje noe av den gode ølsmaken.

Daglig leder Ole Martin Johannesen ledet oss fra øl til øl, med detaljert informasjon om hver smaksprøve. Vi var ca. 20 til stede, og vi gikk til verket kanskje med litt forsiktig ærbødighet.

Som gode øltestere ga vi for hver øltype karakter for utseende, lukt og smak. Dette endte opp i en totalsum som skulle skille ølene fra hverandre. Selvfølgelig var vi ikke samstemte, men summerer vi alle vurderingene får vi en form for rangering fra topp til bunn. Best ut kom Samuel Smith’s Taddy Porter. Kanskje tilfeldig? Men dette var det ølet vi smakte som hadde lavest alkoholprosent (5%). Samuel Smith’s Old Brewery ligger i Tadcaster i Yorkshire i England. Taddy Porter er et mørkt overgjæret porterøl. Det er et komplekst og godt øl med en viss bitterhet og brent smak. Fra Samuel Smith smakte vi også på Imperial Stout. Denne stouten med 7% styrke, kom imidlertid lenger ned på vår skala.

Fra Estland fikk vi servert A. Le Coq Jouluporter (7,5 %). Dette porterølet er mørkebrunt på farge, gult skum og lett på smak. Med en varm og god ettersmak plasserte denne juleporteren seg på delt andreplass i vår rangering. Også på andreplass finner vi Kulmbacher Eisbock, en dobbelbock som er gjort sterkere ved innfrysning (9,2%). Ølet er brun-svart og har en utpreget maltsmak med snev av mokka i tillegg til å smake noe søtt.

Fra det tyske Kulmbacher Brauerei AG hadde vi med flere varianter. Bl.a. EKU 28. I sin tid var dette verdens sterkeste øl (11 %).

Også dette er et Eisbock-øl, men som styrken tilsier kan vi ikke si at det er lettdrikkelig. Alkoholsmaken er dominerende, og ikke uventet kom ølet et stykke ned på vår rangering.

Midt på treet finner vi Regal Christmas, et godt juleøl fra Belgia. Det er annerledes på smak enn norske juleøl, først og fremst fordi det er overgjæret og ettergjæret på flaske. Alkoholstyrken er 8,1 %. Ølet er krydret og har en lang og god ettersmak. Midt på treet finner vi også Mönchshof Weinachtsbier fra Kulmbacher (5,6 %). Som juleøl har ølet kanskje litt lite karakter. På smak er det rent og mildt, og det er mørk gull i farge. Nederst på vår rangstige kom et nytt øl fra Kulmbacher. Kapuziner Winter-Weissbier (5,4 %). Ølet er gyllent brunt og smaker kanskje litt mer av humle enn de fleste andre hveteøl.

Etter å ha smakt oss gjennom disse sterke ølslagene, gjorde det godt å kunne forsyne seg med varme retter fra kjøkkenet. Ole Martin skal ha mange takk for å ha presentert øltyper for oss som vi nok ikke daglig har på vårt bord. Og godt er kanskje det, for etter en reise fra 5- til 11 blank var det nok mange som ble ganske slitne innen vi nådde målstreken.

Kjell S.